Βραβεία “Καλύτερης αυτοέκδοσης” και «καλύτερου εξώφυλλου 2016″ για «Το Χωριό» του Τρικαλινού Αποστόλη Ιωάννου

Δύο βραβεία στο μαγικό σύμπαν των κόμικς, την 9η τέχνη, απέσπασε το γκράφικ νόβελ του Τρικαλινού δημιουργού κόμικς Αποστόλη Ιωάννου στα βραβεία Comicdom Con Athens 2016, το οποίο πραγματοποιήθηκε για ενδέκατη χρονιά, από τις 15 έως τις 17 Απριλίου, με διοργανωτές την Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τον Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Το σημαντικότερο διεθνές Φεστιβάλ κόμικς στην Ελλάδα ξεκίνησε θριαμβευτικά τη δεύτερη δεκαετία του με εκλεκτούς καλεσμένους, προβολές, εκθέσεις, δράσεις, εκδηλώσεις και συναρπαστικά street events και «χάρισε» δύο βραβεία στον Τρικαλινό Αποστόλη Ιωάννου ο οποίο  απέσπασε το βραβείο “Καλύτερης αυτοέκδοσης” και «καλύτερου εξώφυλλου 2016».


Το χωριό

«ΤΟ ΧΩΡΙΟ είναι ένα graphic novel 80 ασπρόμαυρων σελίδων που διηγείται μια απλή, όσο και όμορφη ιστορία: Οι σχέσεις των νέων γενεών με τις παλαιότερες, μέσω εικόνων που αποτυπώνουν την ελληνική ηπειρωτική φύση, την αρχιτεκτονική των χωριών της, τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, τα πανηγύρια, τα παιδικά παιχνίδια, και –εν γένει- την ανεμελιά μιας ζωής με πιο αργούς, πιο «ανθρώπινους» ρυθμούς. Μιας εποχής που πέρασε» έχει αναφέρει ο Αποστόλης Ιωάννου.

Όπως ο ίδιος έχει πει ΤΟ ΧΩΡΙΟ είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της αγάπης του δημιουργού του, αλλά και της εντατικής έρευνας που προηγήθηκε σε θέματα λαογραφικού και φυσικού ενδιαφέροντος. «Αυτά που θέλω να πω, τα λέω μέσω των εικόνων και των χαρακτήρων και όχι μέσω του σεναρίου. Το σενάριο είναι δευτερεύον, απλά μια αφορμή, ένα «απαλό» και διακριτικό backround» έχει αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Αποστόλης Ιωάννου

Ο Αποστόλης Ιωάννου γεννήθηκε στα Τρίκαλα, όπου και διαμένει. Εικονογράφος και δημιουργός comics, έχει επίσης στο ενεργητικό του εικονογραφήσεις για παιδικά και εκπαιδευτικά βιβλία, αφίσες συναυλιών και εξώφυλλα δίσκων. Comics του, έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά fanzines (ΕVOL 2, FART 2), ενώ τo 2013, κυκλοφόρησε το πρώτο μεγάλο, ολοκληρωμένο comic του, ΒΑΘΥ ΔΑΣΟΣ (Comicdom Press). Το 2014 κυκλοφόρησε την ιστορία ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ και το πρώτο τεύχος του comic TO ΡΟΜΠΟΤ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ. Ένα τρισέλιδο δείγμα από την επερχόμενη δουλειά του, ΤΟ ΧΩΡΙΟ, φιλοξενήθηκε στην έκθεση comics και εικονογράφησης, Εν Αιθρία 5, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Ίσπρα της Ιταλίας, ενώ με δείγματα του ίδιου project εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 4ο Σαλόνι Κόμικς (Salonul European De Banda Desenata) που έλαβε χώρα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Βουκουρεστίου.