Βέρα Μπαλαμίτσα: “Αρκετοί ασθενείς και μάλιστα νέοι έχουν την ανάγκη μεταμόσχευσης μυελού των οστών στην περιοχή μας”

“Στόχος είναι η δημιουργία στα Τρίκαλα της μεγαλύτερης τοπικής Τράπεζας Εθελοντών Δωρητών” αναφέρει η υπεύθυνη της ΜΠΜΑ του Γ.Ν.Τ.

Η Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας από το 1999 προσπαθεί για την διάδοση της ιδέας της Εθελοντικής Δωρεάς Μυελού των Οστών. Σήμερα, έχει ξεκινήσει μια νέα συνεργασία με το ‘’Σύλλογο Όραμα Ελπίδας’’ ώστε η ιδέα αυτή να εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών καθώς η Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών είναι η μόνη λύση σε ένα σύνολο ασθενειών που δεν μπορούν να θεραπευθούν με άλλο τρόπο.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

«Πολλές φορές έχουμε γίνει δέκτες αναζητήσεων Δωρητών Μυελού των Οστών αλλά αυτά δεν δημοσιοποιούνται» μας αναφέρει σχετικά η Βέρα Μπαλαμίτσα, Βιολόγος, Υπεύθυνη της Μονάδας Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Όπως τονίζει, στην περιοχή μας είναι αρκετοί οι ασθενείς, κυρίως νέοι άνθρωποι που έχουν την ανάγκη μεταμόσχευσης. Η ίδια μας προτρέπει: «Ας κάνουμε μια προεργασία για ‘’μας’’ ή για τους ‘’άλλους’’ έστω κι αν αποδειχθεί περιττή». Στόχος είναι η δημιουργία στα Τρίκαλα της μεγαλύτερης τοπικής Τράπεζας Εθελοντών Δωρητών.

[quote_box_center]«Πολλές φορές έχουμε γίνει δέκτες αναζητήσεων Δωρητών Μυελού των Οστών»[/quote_box_center]

Η όλη διαδικασία αρχικά εκφράζεται με το πρωταρχικό αίσθημα αλληλεγγύης και προσφοράς προς το συνάνθρωπο που υποφέρει και μεταφράζεται με την εθελοντική προσέλευση για τον αρχικό έλεγχο ιστοσυμβατότητας έως την ηλικία των 45 ετών, με τη λήψη αίματος ή πλέον στοματικού επιχρίσματος (σιέλου) αφού συμπληρωθεί η κατάλληλη αίτηση εγγραφής εθελοντή δότη.

Τα αποτελέσματα κωδικοποιημένα καταχωρούνται στο Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών και υπομονετικά περιμένουν τον κατάλληλο ασθενή-λήπτη να του προσφέρουν τη Σωτηρία, την Ελπίδα, τη Ζωή. (Πληροφορίες ΜΠΜΑ  τηλ. 2431350605).

-κ. Μπαλαμίτσα, η Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Τρικάλων πραγματοποιεί τις λήψεις σιέλου των Εθελοντών Δωρητών Μυελού των Οστών;

-Ναι ακριβώς, με επίσημες εγκρίσεις από αμφίπλευρα τα Διοικητικά Συμβούλια, συνεργαζόμαστε με το Σύλλογο ‘’ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ’’. Παλαιότερα παίρναμε δείγματα αίματος. αλλά πλέον συλλέγουμε δείγματα σιέλου.

-Εσείς είσαστε αρμόδια της Μονάδας;

-Ναι… εδώ και καιρό…

-Το τελευταίο διάστημα έχετε γίνει δέκτες απεγνωσμένων αναζητήσεων Δωρητών Μυελού των Οστών;

Πολλές φορές έχουμε γίνει δέκτες αναζητήσεων Δωρητών Μυελού των Οστών αλλά αυτά δεν δημοσιοποιούνται.

-Το τραγικό είναι ότι αφορούν κυρίως νέα παιδιά της περιοχής μας… Όπως μου έχετε εκμυστηρευτεί…

-Αφορούν όλες τις ηλικίες, αλλά μεταμοσχεύσεις γίνονται μέχρι μια ηλικία. Αφορούν επίση, όλες τις περιοχές. Απλά εμείς μαθαίνουμε για τη δική μας όπου αρκετοί ασθενείς έχουν την ανάγκη μεταμόσχευσης.

-Στόχος σας είναι να δημιουργηθεί στα Τρίκαλα η μεγαλύτερη τοπική Τράπεζα Εθελοντών Δωρητών Μυελού των Οστών. Μιλήστε μας για αυτόν.

-Κάτι τέτοιο θα ήταν μεγαλειώδες και θα έδινε πιθανόν την πολυπόθητη λύση σε πολλούς συνανθρώπους μας που υποφέρουν αυτή τη στιγμή. Επειδή εμείς δραστηριοποιούμαστε εδώ, θα ήταν ευτυχές έργο όλοι οι Τρικαλινοί να αποκτούσαν συνείδηση πάνω σε αυτό το θέμα και να συμμετείχαν ως Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών στη δημιουργία της Τοπικής Τράπεζας και κατά προέκταση της Ελληνικής και της Παγκόσμιας.

[quote_box_center]«Ας κάνουμε μια προεργασία για ‘’μας’’ ή για τους ‘’άλλους’’ έστω κι αν αποδειχθεί περιττή»[/quote_box_center]

-Κατά διαστήματα υπάρχουν διαφημιστικά σποτ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), όμως δεν τυγχάνουν μεγάλης ανταπόκρισης από τους πολίτες οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν άγνοια. Γιατί δεν ανταποκρίνεται ο κόσμος; Οι Έλληνες κινητοποιούνται μόνο όταν το πρόβλημα χτυπήσει την πόρτα τους;

-Ακόμη κι αν είναι γνωστό δενδίνουμε την πρέπουσα  σημασία και δεν το παίρνουμε στα σοβαράπαρά τα διαφημιστικά σποτ του ΕΟΜ ή κάποιων άλλων φορέων κατά διαστήματα. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά από μέρους τους και συνεχόμενη, γιατί η ευαισθητοποίηση λειτουργεί αθροιστικά. Τελευταίως, η αυτόβουλη ενημέρωση των πολιτών είναι καλύτερη λόγω του διαδικτύου, αλλά ως λαός της ‘’τελευταίας στιγμής’’, θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι πρόβλημά μας μέχρι να ‘’χτυπήσει‘’ την πόρτα μαςπροσωπικά ή στο οικογενειακό μας περιβάλλον.

Τότε τρέχουμε και ο χρόνος είναι  πολύτιμος …γι αυτό ας κάνουμε μια προεργασία για ‘’μας’’ ή για τους ‘’άλλους’’ έστω κι αν αποδειχθεί περιττή.

-Πριν από λίγους μήνες είχε γίνει μία δυναμική κινητοποίηση στα Τρίκαλα (στην οποία συμμετείχε κι ο δημοφιλής τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος), είχε αποτέλεσμα; Υπήρξε ανταπόκριση;

-Ναι, πήγε πολύ καλά και ακόμη και αν ‘’όλοι ‘’ δεν έγιναν Εθελοντές Δωρητές Μυελού των Οστών γνώρισαν καλύτερα το θέμα και κάποια στιγμή θα το αποφασίσουν.  Η συμμετοχή  δημοσίων και δημοφιλών ατόμων συνεισφέρει θετικά σε τέτοιου είδους δράσεις. Συγκεκριμένα προσήλθαν 420 άτομα. Οι κινητοποιήσεις βέβαια θα συνεχιστούν με διάφορες μορφές.

-Σε ποιές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών (ΜΜΟ);

-Σε μια πληθώρα σοβαρών αιματολογικών και γενετικών νοσημάτων στα οποία η μεταμόσχευση μυελού είναι η μόνη λύση , η μόνη θεραπεία….

-Που πρέπει να απευθυνθεί κάποιος;  Ποια είναι η διαδικασία λήψης; Είναι ανώδυνη;

-Εφ’ όσον κάποιος το αποφασίσει, είναι υγιής και από 18-45 ετών, μπορεί να προσέλθει σε κάποιον επίσημο αρμόδιο φορέα όπως τα κέντρα Ιστοσυμβατότητας, οι Τράπεζες Δοτών ή τα Νοσοκομεία της περιοχής του, να συμπληρώσει το κατάλληλο έντυπο και με την απλή και ανώδυνη λήψη σιέλου να κάνει το πρώτο βήμα για τη σωτηρία ενός ανθρώπου.

-Πότε ένας δότης είναι συμβατός;

-Ένας δότης είναι συμβατός όταν τα αντιγόνα  ιστοσυμβατότητας  του  (HLA) ταιριάζουν με κάποιου άλλου. Ο έλεγχος αυτός βέβαια περνάει από πολλά στάδια μέχρι την πλήρη εξακρίβωση.

-Υπάρχει κάποια παρενέργεια ή επιπλοκή στον Δότη;

Καμία… Άλλωστε με την εξέλιξη της επιστήμης πολλές διαδικασίες συνεχώς απλουστεύονται.

-Πότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες η εύρεση ενός πιθανού δότη;

-Η αναζήτηση ξεκινά από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον και επεκτείνεται στο ευρύτερο (συγγενείς 2ου βαθμού) και, αν υπάρχουν, σε άτομα της ιδίας περιοχής ή φυλετικής καταγωγής  που συνήθως  φέρουν κοινά κληρονομικά γενετικά χαρακτηριστικά.

Γι αυτό, όσοι περισσότεροι Εθελοντές Δότες τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα κάποιος να βρει το ‘’ταίρι’’ που θα τον βγάλει από το αδιέξοδο της υγείας του.

-Που μπορεί να απευθυνθεί στα Τρίκαλα κάποιος που θέλει να γίνει δότης;

-Στο Νοσοκομείο Τρικάλων, στη Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας (παλαιό κτήριο. 1ος όροφος-τηλ. 24313050605) κάθε μέρα έως τις 14.00 μμ.


Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών

Η Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών (ΜΜΟ) είναι απαραίτητη σε ασθενείς με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα. Απαιτείται λοιπόν κάποιος δότης ΣΥΜΒΑΤΟΣ με τον ασθενή, που να προσφέρει μια ποσότητα του ιστού που ονομάζεται Μυελός των Οστών (ΜΟ), παράγεται στο εσωτερικό των οστών και της σπονδυλικής στήλης και οπτικά είναι ένα κιτρινωπό πηχτό υγρό που συλλέγεται σε ασκούς αιμοδοσίας.

Η διαδικασία λήψης γίνεται με ολική αναισθησία (για ψυχολογικούς κυρίως λόγους) ενώ είναι ανάλογη μιας οποιασδήποτε παρακέντησης (γίνεται στα οστά της λεκάνης). Με τις νέες μεθόδους βέβαια σε πολλές περιπτώσεις η λήψη γίνεται με τη συλλογή αίματος όπως στη αιμοδοσία αφού προηγουμένως χορηγηθεί ένα φάρμακο που λέγεται “αυξητικός παράγοντας””

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι μπορεί κάποιος να γίνει αρκετές φορές δότης καθώς η ποσότητα ΜΟ που αφαιρείται αντικαθίσταται σύντομα στον οργανισμό του δότη και δεν υπάρχει καμία επίπτωση.

Η ‘’εισαγωγή’’ του μοσχεύματος στον ασθενή γίνεται όπως και η μετάγγιση αίματος, μέσω καθετήρα και όχι με χειρουργική επέμβαση όπως πολλοί νομίζουν. Παρ’ όλα αυτά έχει όλες τις δυσκολίες και παρενέργειες των μεταμοσχεύσεων.

Εθελοντής Δωρητής ΜΟ μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε υγιής πολίτης 18-45 ετών. Αρκεί η έλευσή του σε επίσημο αρμόδιο φορέα όπου δηλώνει εγγράφως την επιθυμία του, καταχωρεί τα στοιχεία του και υφίσταται ‘’σε πρώτη φάση’’ μια απλή αιμοληψία ή πλέον την απλή  λήψη σιέλου.. Μετά τον έλεγχο αντιγόνων του δείγματός του σε κάποιο από τα επίσημα αναγνωρισμένα κέντρα Ιστοσυμβατότητας  που λειτουργούν σε ένα αριθμό κρατικών νοσοκομείων, τα ιστολογικά του αποτυπώματα καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Δοτών του ΕΟΜ και προωθούνται στη Λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας Δοτών. Η ανωνυμία θεωρείται δεδομένη σε όλες τις φάσεις.

Όταν και όποτε  βρεθεί ασθενής που να ‘’ταιριάζει’’ με τον εθελοντή  δότη, τότε ο δεύτερος καλείται  (αν ακόμη το επιθυμεί)  να υποβληθεί σε νέες εξετάσεις για να διαπιστωθεί η πλήρη συμβατότητα  και η καλή κατάσταση της υγείας του.

Στην Εθελοντική ΔΜΟ  δηλαδή, ο δότης είναι ‘’εν ζωή’’ και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και ηλικίας μικρότερης των 18 , ακόμη και νηπίων, όπως π.χ. σε περιπτώσεις διδύμων.

Η εύρεση ενός πιθανού δότη έχει μεγαλύτερες πιθανότητες μέσα στον ίδιο γενεαλογικά, φυλετικά και  γεωγραφικά πληθυσμό ,γι αυτό και ο αρχικός έλεγχος ξεκινάει από το οικογενειακό-συγγενικό περιβάλλον.