Βάϊος Πανάγος: Όταν ξεκινώ να εμπνέομαι δεν υπάρχει τέλος

Τον τίτλο του «young chef of the year» κατέχει εδώ και λίγο καιρό ο 24χρονος Τρικαλινός Βάϊος Πανάγος. Ο νεαρός Τρικαλινός chef διακρίθηκε στο 8ο Διεθνές Φόρουμ Γαστρονομίας που διοργάνωσε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας. Το ταλέντο του και οι γαστρονομικές του επιλογές εντυπωσίασαν και του έφεραν τον τίτλο σε ένα διαγωνισμός όπου έλαβαν μέρος επαγγελματίες της Μαζικής Εστίασης από όλη την Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ μιλά για τη διάκρισή του, τις επαγγελματικές του επιλογές, τα σχέδιά του και μας δίνει μία από πεντανόστιμη νηστίσιμη συνταγή…

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

(δημοσιευμένη στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ)


– Πως ασχολήθηκες με τη μαγειρική; Σε ποια ηλικία;

– Άρχισα να ασχολούμαι από πολύ μικρή ηλικία κοντά στις γυναίκες του σπιτιού (μητέρα-γιαγιά) και πρώτη φορά θυμάμαι έφτιαξα αυγά μάτια σε ηλικία 8 ετών.

– Συνήθως οι νέοι επιλέγουν πολύ διαφορετικά επαγγέλματα σήμερα.

-Θεωρώ πως εξαρτάται από πολλές παραμέτρους στη σημερινή εποχή η κατεύθυνση που θα πάρει ο κάθε άνθρωπος επαγγελματικά. Πολλές φορές μεγάλο ρόλο παίζουν στην επαγγελματική κατεύθυνση οι γονείς και το σχολείο, αλλά και οι δύσκολες καταστάσεις που ζούμε τα τελευταία χρόνια όπου κάποιοι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να κάνουν δουλειές στις οποίες δεν ταιριάζουν ή δεν τους αρέσουν. 

[quote_box_center]

Στοιχεία

Ο Βάϊος Πανάγος γεννήθηκε το 1991. Έχει λάβει εκπαίδευση στον ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Κ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΟΤΕΚ) ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Από το 2014 έχει δουλέψει σε πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

[/quote_box_center]

– Τι είναι για σένα η μαγειρική;

-Μαγειρική για μένα είναι ένα κομμάτι της ζωής μου που μπορώ μέσω αυτής να νιώθω ότι δημιουργώ, να εκφράζω πολλές φορές τα συναισθήματά μου, την αγωνία μου, την ένταση, το πάθος και θα έλεγα και πως είναι και το ναρκωτικό μου. Αφού όταν ξεκινώ να εμπνέομαι δεν υπάρχει τέλος!

-‘Έχεις λάβει μέρος και σε άλλους διαγωνισμούς;

-Όχι ήταν η πρώτη φορά, αλλά παρόλα αυτά το ήθελα πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια.

– Από ποια ηλικία μαγειρεύεις;

– Ξεκίνησαν να μαγειρεύω στα 17, τα πρώτα μου βήματα ήταν στη σχολή.

– Η μαγειρική είναι τέχνη;

-Και βέβαια είναι τέχνη. Από τη στιγμή ιδιαίτερα που αυτό που σκέφτομαι μπορώ να το αποτυπώσω και να μεταφέρω στον άνθρωπο που θα το γευτεί όλα όσα θέλω να πω μέσω αυτού.

– Μέχρι πριν λίγα χρόνια λέγαμε ότι η μαγειρική είναι γυναικεία υπόθεση. Πια είναι η άποψή σου;

Άποψή μου παραμένει: η μαγειρική είναι γυναικεία υπόθεση όταν μιλάμε για τη γυναίκα του σπιτιού. Αλλά μέσα σε μία επαγγελματική κουζίνα οι καταστάσεις είναι πολύ διαφορετικές. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη νοικοκυρά που φροντίζει την οικογένειά της κι έναν σεφ που είναι το επάγγελμά του. Και κάποιες φορές χρειάζεται να ασκήσουμε δύναμη κατά τη διάρκεια της εργασίας όπου αυτό μπορεί να είναι μειονέκτημα για μία γυναίκα.

– Είναι εύκολη η επαγγελματική αποκατάσταση;

– Εδώ έχω να πω πολλά, αλλά εξαρτάται από τον άνθρωπο το πόσο πολύ το αναζητά και ίσως κάποιες φορές να χρειάζεται να κάνει και θυσίες.

– Που εργάζεσαι; Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

– Εργάζομαι στην Αθήνα σε ένα εστιατόριο στα νότια προάστια στη θέση του σεφ και παράλληλα γράφω μενού για ένα εστιατόριο στο εξωτερικό. Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι να δημιουργήσω ένα καλό όνομα στον κύκλο μου, με μία πολύ καλά οργανωμένη ομάδα, την αναγνώριση των πελατών μου και την επαγγελματική καταξίωση, πράγμα το οποίο χρειάζεται πολύ δουλειά.

– Στο σπίτι μαγειρεύεις;

-Πολύ σπάνια μονάχα για τους δικούς μου ανθρώπους και για την κοπέλα μου.

– Στα Τρίκαλα γεννήθηκες και μεγάλωσες; Έχεις δεσμούς με την πόλη;

– Ναι στα Τρίκαλα γεννήθηκα κι εδώ μεγάλωσα. Και φυσικά έχω δεσμούς, πολλούς συγγενείς και φίλους και χαίρομαι πολύ όταν έρχομαι.

– Η οικογένειά σου σε παρότρυνε να ασχοληθείς με αυτή τη δουλειά;

– Και βέβαια! Η μητέρα μου με παρότρυνε κι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόφασή μου. Κάτι για το οποίο της χρωστάω μεγάλη ευγνωμοσύνη.

– Τι θα συμβούλευες ένα νέο άνθρωπο που τώρα ξεκινάει τη ζωή του;

Αυτό που θα συμβούλευα να κάνει ένας άνθρωπος στην αρχή της επαγγελματικής του καριέρας είναι να πιστέψει πραγματικά σε αυτό που θέλει να κάνει και να μην σταματήσει ποτέ να προσπαθεί.

– Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;

-Είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που θα κάνατε σε ένα σεφ. Γιατί απλά δεν έχω αγαπημένο φαγητό.

[quote_box_center]

Σούπα κρασάτη: Συνταγή διά… χειρός του «young chef of the year»

 (νηστίσιμο πιάτο για δύο άτομα)

Υλικά

2 μέτριες σουπιές, μισό κρεμμυδάκι ξερό, 500 ml λευκό κρασί, λίγο ξύδι, ελαιόλαδο, ένα φύλλο δάφνης, μία πρέζα αλάτι, λίγο πιπέρι και μία πρέζα ζάχαρη.

Εκτέλεση

Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε τις σουπιές καθαρισμένες και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Τα σοτάρουμε και σβήνουμε με κρασί και ξύδι. Προσθέτουμε την δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη κι αφήνουμε να σιγοβράσει. Όταν δέσει η σάλτσα είναι έτοιμο να σερβίρουμε.

[/quote_box_center]