Αφράτα μπιφτέκια φούρνου με πατάτες

ΥΛΙΚΑ για τα  μπιφτέκια (ποσότητα για 4 άτομα) :

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

2 ξερά κρεμμύδια

2 αυγά

2 σκελίδες σκόρδο

2 ντομάτες τριμμένες

Λίγο ψίχα ψωμιού χθεσινής ημέρας βρεγμένη

4 φρυγανιές τριμμένες

1 κ.σ. ξύδι

1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

Αλάτι

Πιπέρι

1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι (γλυκό)

Εκτέλεση για τα μπιφτέκια :

Σε μια ανοξείδωτη λεκάνη ρίχνω όλα τα υλικά και θα τα ανακατέψω και θα τα ζυμώσω πολύ καλά ώστε να γίνει ένα πολύ καλό μείγμα. Ζυμώνουμε πολύ καλά για ν’ αφρατέψει το μείγμα καλά. Το αφήνουμε στο ψυγείο καλυμμένο με διάφανη μεμβράνη για 1 ώρα. Στη συνέχεια αφού έχει περάσει η μια ώρα πλάθουμε τα μπιφτέκια αφού έχουμε λαδώσει καλά τα χέρια μας. Σε ένα ανοξείδωτο ταψί τοποθετώ τις βρασμένες πατάτες τις περιχύνω με το ελαιόλαδο και το χυμό ντομάτας και το αλάτι πιπέρι και ρίγανη την μουστάρδα και λίγο χυμό λεμονιού και τις ανακατεύω να πάει παντού το μείγμα. Προσθέτω τα πλασμένα μπιφτέκια ενδιάμεσα στις πατάτες προσεκτικά να μην τους χαλάσω το σχήμα. Κατά το ψήσιμο αν χρειαστεί το φαγητό λίγο νερό θα συμπληρώσετε μέσα μια κούπα νερό.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο ,αντίσταση πάνω κάτω για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει το φαγητό.

Υλικά για τις πατάτες φούρνου:

1 κιλό πατάτες

Λίγο ελαιόλαδο

Λίγο χυμό ντομάτας

Λίγο χυμό λεμονιού

Αλάτι-πιπέρι

Ρίγανη

Λίγη μουστάρδα

Εκτέλεση για τις πατάτες :

Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά της πατάτες και τις κόβουμε αναλόγως το σχήμα που επιθυμούμαι. Για να γλυτώσουμε χρόνο στο ψήσιμο αλλά και να κρατήσουμε ποιο καλές της πατάτες σε μορφή και για να γίνουν ποιο τραγανές θα σας πω ένα μυστικό το οποίο κάνουμε εμείς οι μάγειροι στα ξενοδοχεία η στα εστιατόρια. Θα βάλετε λοιπόν τις κομμένες πατάτες σε μια κατσαρόλα με νερό και λίγο χυμό λεμονιού και θα τις βράσετε για 10 λεπτά. Και μετά θα της βάλετε στο ταψί για ψήσιμο.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε ο φίλος μας Chef Alexios Nikoloutsopoulos, (τις συνταγές του οποίου μπορείτε να βρείτε και εδώ: https://www.facebook.com/Chef-Alexios-Nikoloutsopoulos-1004748136224655/).