Απαραίτητη η επίσκεψη στον ΩΡΛ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Doctor using stethoscope on pregnant patients stomach

Απαραίτητη κρίνεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η επίσκεψη της γυναίκας στον ωτορινολαρυγγολόγο, καθώς οι μεγάλες αλλαγές στο σώμα της είναι δυνατόν να επηρεάσουν το κεφάλι και τον τράχηλο, κάνοντας πιθανή την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων!

«Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα συμπτώματα είναι ήπια και η αντιμετώπιση απλή, αλλά υπάρχουν και  περιπτώσεις όπου μια επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο κρίνεται απαραίτητη για την σωστή θεραπεία της πάθησης» αναφέρει  ο διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει με έμφαση:

«Οι μεταβολικές και ενδοκρινολογικές μεταβολές που σχετίζονται με την κύηση επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την κεφαλή και τον τράχηλο και μπορεί να προκαλέσουν διάφορες παθήσεις» .

Σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί στην γυναίκα να εμφανιστούν:

          ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ Ω.Ρ.Λ

«Η  επίσκεψη στον Ω.Ρ.Λ κρίνεται αναγκαία και για το λόγο ότι η έγκυος γυναίκα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες όταν νοσεί. Είναι αγχωμένη, φοβισμένη, μεγαλοποιεί τους κινδύνους και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική σε θεραπείες. Συνοδεύεται από έναν επίσης αγχωμένο σύζυγο, επομένως χρειάζονται καθησυχασμός και ήρεμη προσέγγιση» εξηγεί ο κ Αρτόπουλος και καταλήγει.

«Η εξήγηση της φυσιολογίας της κύησης και του μηχανισμού που προκαλεί τα διάφορα συμπτώματα, είναι απαραίτητη και για τον επιπρόσθετο λόγο  ότι δεν υπάρχουν βλαπτικές επιδράσεις για το έμβρυο, είναι παράλληλα λειτουργεί ανακουφιστικά τόσο για την έγκυο όσο και για τον σύζυγο».

Οι εξετάσεις αίματος, σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ δε βοηθούν ιδιαίτερα στη διερεύνηση φλεγμονών, λόγω της λευκοκυττάρωσης, που έχει ούτως ή άλλως η έγκυος. Χρήσιμο είναι να γίνεται σύγκριση με προγενέστερες εξετάσεις, ώστε να γίνεται σωστή εκτίμηση π.χ.  για την απώλεια αίματος στη ρινορραγία, λαμβάνοντας υπόψη τη συνυπάρχουσα, λόγω κύησης, σιδηροπενική αναιμία.

www.artopoulos.com.gr   Τηλ. 6937673736