Απαιτείται εκπαίδευση για να σωθούν ζωές

Η εκπαίδευση των πολιτών, ανεξαρτήτου ηλικίας, για την καρδιακή ανακοπή, παραμένει ζητούμενο για πολλούς φορείς στα Τρίκαλα, την Θεσσαλία αλλά και την χώρα γενικότερα, καθώς κοινή διαπίστωση είναι πως καταγράφεται στα αρχεία του ΕΚΑΒ, τουλάχιστον ένα περιστατικό ανακοπής ανά εβδομάδα, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο του συντονισμού λοιπόν που απαιτείται ανάμεσα σε αρμόδιους φορείς και πολίτες, ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί σειρά δράσεων. Μια από αυτές και η σημερινή ταυτόχρονη ενημέρωση στο Δημαρχείο, αλλά και την κεντρική πλατεία της πόλης. Στην πλατεία, υπήρχαν στελέχη του ΕΚΑΒ που ενημέρωναν τους πολίτες για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς τα περιστατικά ανακοπής της καρδιάς, τη γνωστή σε όλους ΚΑΡΠΑ – Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι των φορέων, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο, σε μια προσπάθεια τα λόγια τους, να ακουστούν προς πάσα κατεύθυνση και να ευαισθητοποιηθούν, όσο το δυνατόν περισσότεροι.

 

Η συνέντευξη Τύπου

 

Ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα εθελοντισμού Μιχάλης Λάππας, πήρε πρώτος το λόγο υπογραμμίζοντας ότι ο δήμος Τρικκαίων συμμετέχει και φέτος στην ευρωπαϊκή εβδομάδα ευαισθητοποίησης της καρδιάς, αλλά και στην ευρωπαϊκή ημέρα επανεκκίνησης καρδιάς στις 16 Οκτωβρίου. Υποστήριξε δε, ότι όλα αυτά περνούν μέσα από την εκπαίδευση, στην οποία συμμετέχουν συντονιστικά το ΤΕΦΑΑ μαζί με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάτι που είναι πολύ θετικό. Και αυτό γιατί αυτοί που τώρα είναι μαθητές και φοιτητές, θα είναι οι αυριανοί πολίτες, οι οποίοι θα χρειαστεί να δράσουν και να προσφέρουν τη βοήθεια τους, όπου χρειαστεί.

Ο κ. Λάππας, ανέφερε επίσης ότι οι Εθελοντές Τρικάλων, κάνουν μαθήματα ΚΑΡΠΑ σε ομάδες πολιτών, ενώ φέτος προχωρούν στοχευμένα, απευθυνόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η διευθύντρια του ΕΣΥ Ελένη Πολύζου, η οποία ανέφερε ότι το φετινό μήνυμα της ημέρας είναι η αισιοδοξία και η ελπίδα γιατί με την μέθοδο ΚΑΡΠΑ πολλές ζωές μπορούν να σωθούν μετά από καρδιακή ανακοπή. Τόνισε δε ότι οι πολίτες διεθνώς απαιτείται να ενημερωθούν, να ευιασθητοποιηθούν, να εκπαιδευτούν και να παροτρυνθούν ούτως ώστε αν κάποιος καταρρεύσει από καρδιακή ανακοπή να γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν άμεσα και να βοηθήσουν το συνάνθρωπο τους μέχρι να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια από το ΕΚΑΒ.

Παρών στη συνέντευξη Τύπου και ο επικεφαλής του Γραφείου Εκπαίδευσης ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Ξενοφών Λέτσας, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά, αφού καταγράφεται στα αρχεία του ΕΚΑΒ, τουλάχιστον μια ανακοπή καρδιάς ανά βδομάδα στα Τρίκαλα. Ζήτησε, δε, να συνασπιστεί ο νομός και να ζητήσει να υπάρχει γιατρός στο ΕΚΑΒ, προκειμένου να σώζονται ζωές.

Από την πλευρά της, η κα Καρατζαφέρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη ΣΕΦΑΑ Τρικάλων και ο εκπαιδευτικός κ. Κατσουγιάννης, ανέφεραν ότι οι δομές εκπαίδευσης θα μετάσχουν στο πρόγραμμμα.

Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γιώργος Παπαπολύκαρπος, ο οποίος επισήμανε τις ελλείψεις που υπάρχουν σε γνώσεις και εκπαίδευση, με αφορμή τα σεμινάρια που θα πραγματοποιήσουν πυροσβέστες, αλλά και αστυνομικοί στα Τρίκαλα. Παράλληλα όμως μίλησε για την γραφειοκρατία και όχι μόνο, που στέκεται αφορμή για να μένουν απινιδωτές και άλλα μηχανήματα στα ντουλάπια, με το σκεπτικό να μη χαλάσουν.

Ο δε αντιδήμαρχος κ. Χρυσόστομος Κυρίτσης γνωστοποίησε ότι ο Δήμος ήδη έχει στείλει επιστολή στους Δημάρχους των αδελφοποιημένων με τα Τρίκαλα πόλεων, ζητώντας την αποστολή – δωρεά ενός απινιδωτή, προκειμένου να τοποθετηθούν σε σημαντικά σημεία στην πόλη και να σωθούν ζωές.

Να σημειωθεί ότι το παρόν έδωσαν και σπουδαστές του Δημοσίου ΙΕΚ του Νοσοκομείου Τρικάλων, οι οποίοι νωρίτερα μοίραζαν φυλλάδια, ενημερώνοντας για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, την ερχόμενη Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, όπου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για την ΚΑΡΠΑ.