Αναπροσαρμογή ΦΠΑ: ενημερωμένοι οι  καταναλωτές λέει ο πρόεδρος των Αρτοποιών Νομού Τρικάλων Αχιλλέας Κωτούζας

Από την περασμένη εβδομάδα έχουν τεθεί σε ισχύ η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ. Μία αναπροσαρμογή που εκτός του ότι σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, έχει δημιουργήσει αλαλούμ στην αγορά  κι εκτιμάται ότι επιβαρύνει από 5 έως 7 ευρώ τις αγορές προϊόντων αξίας 100 ευρώ. Τα νέα δεδομένα ισχύουν εδώ και λίγες μέρες, αν και πολλοί από τους επιχειρηματίες δεν έχουν ακόμη καταλάβει πως θα τιμολογούν τα προϊόντα που διαθέτουν. Άλλοι δηλώνουν ότι θα απορροφήσουν τις αυξήσεις οι επιχειρήσεις τους, άλλοι τηρούν στάση αναμονής καθώς ελπίζουν ότι κάτι θα αλλάξει κι άλλοι προέβησαν ήδη στις απαιτούμενες αλλαγές.

Τα αρτοποιία είναι από τα πρώτα όπου έγινε αντιληπτή η αναπροσαρμογή. Το ψωμί εντάσσεται στην κατηγορία του 13%, όμως δεν ισχύει το ίδιο για άλλα αρτοπαρασκευάσματα. «Στο 13% παραμένει μόνο ότι παρασκευάζεται από αλεύρι, νερό, μαγιά κι αλάτι» μας ενημερώνει ο πρόεδρος των Αρτοποιών Νομού Τρικάλων Αχιλλέας Κωτούζας. Όπως τονίζει τα προϊόντα που παράγονται κι έχουν επιπλέον προσμίξεις περιλαμβάνεται στο 23%.

Έτσι, τυρόπιτες, ελιόψωμα, τυρόψωμα κι άλλα αρτοσκευάσματα που μπαίνουν στο 23% ανατιμολογήθηκαν.

«Στο 13% παραμένει το ψωμί, το κουλούρι Θεσσαλονίκης και το ψωμί για σάντουιτς» μας αναφέρει ο κ. Κωτούζας.

Όσο για τα σχόλια των καταναλωτών; «Ο κόσμος έχει ενημερωθεί όλες τις προηγούμενες μέρες και δεν αντιδρά. Σίγουρα, δεν το δέχεται ευχάριστα, όμως ξέρει για τις ανατιμήσεις από την αύξηση του ΦΠΑ» τονίζει.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει μεγάλο βήμα την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. «Στην ουσία η αύξηση δεν πάει στην τσέπη μας, απλά πάει για απόδοση. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για χρήματα που εισπράττουμε και θα πάνε στην τσέπη μας, δεν αποτελεί κέρδος η αύξηση του ΦΠΑ» εξηγεί.

Αλαλούμ

Όμως το αλαλούμ δεν αφορά μόνο τα αρτοποιία. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα κρεοπωλεία.

Το χοιρινό κρέας και το κοτόπουλο εντάσσονται στο μειωμένο συντελεστή του 13%, αλλά στο χοιρινό σουβλάκι αυξάνεται στο 23% εάν υπάρχει γαρνιτούρα πιπεριάς ή είναι αλατισμένο.

Επίσης, το παναρισμένο κοτόπουλο, λόγω της επεξεργασίας που έχει προηγηθεί, έχει ΦΠΑ 23%. Το μοσχάρι με συντελεστή 23%, κι ο ανάμεικτος κιμάς, χοιρινό και μοσχάρι μαζί. Στο 23% αν είναι πάνω από το 50% η ποσότητα του μοσχαρίσιου και 13% αν είναι πάνω από το 50% η ποσότητα του χοιρινού.

Η ίδια σύγχυση και με τα ζυμαρικά που είναι στο 13% στην απλή τους μορφή, αφού τα τορτελίνα που περιέχουν γέμιση, μπαίνουν στο συντελεστή του 23%.

Οι τιμές στα σουπερμάρκετ έχουν αρχίσει ήδη να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, με τους καταναλωτές να καταλαβαίνουν σε μεγάλο ποσοστό ήδη τη διαφορά σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Το μπουκάλι το νερό στο περίπτερο έχει συντελεστή 13%, ενώ αν καταναλωθεί σε κατάστημα εστίασης έχει 23% με τους επιχειρηματίες ήδη να διατυπώνουν την αγωνία τους για το πώς θα καταφέρουν να κρατήσουν την πελατεία τους, δηλώνοντας ότι θα προσπαθήσουν να απορροφήσουν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι την αλλαγή των τιμών τουλάχιστον στο χώρο της εστίασης.

Ψάρια κάθε είδους, νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα πάνε στο 13%, ενώ τα φιλέτα ψαριών, τα αποξηραμένα, τα αλατισμένα ή σε άρμη και τα καπνιστά στο 23%.

Όπως και τα μαλακόστρακα κάθε είδους, όπως καραβίδες, αστακοί, καβούρια και γαρίδες. 23%.

Σφοδρές και οι αντιδράσεις από τους αγρότες λόγω των αγροεφοδίων που μπαίνουν στο 23% τινάζοντας όπως λένε στον αέρα την αγροτική παραγωγή και οικονομία.