Ανάβαση στην Κακαρδίτσα από το Γαρδίκι-Φανταστικές εικόνες του μοναδικού τοπίου που κόβουν την ανάσα

Η Κακαρδίτσα έχει υψόμετρο 2429 μέτρων και είναι η ψηλότερη κορυφή της νότιας Πίνδου και ανήκει στα Όρη Αθαμανών.Γεωγραφικά βρίσκεται στα σύνορα Θεσσαλίας και Ηπείρου και περιβάλλεται από τα χωριά Αθαμανία και Γαρδίκι (Τρίκαλα), Μελισσουργούς (Άρτας), Ματσούκι (Ιωαννίνων).

Η καλύτερη πρόσβαση απ’ τη πλευρά της Θεσσαλίας είναι απ’ το χωριό Γαρδίκι. Φτάνοντας στο Γαρδίκι αφήνουμε το αυτοκίνητο στο ψηλότερο σημείο του χωριού στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία, από εκεί ξεκινάμε τη πεζοπορία παίρνοντας το δασικό δρόμο προς τις περιοχές Στρογγυλό, Βυρό… όπως μας δείχνει η σχετική πινακίδα, μετά από περίπου 3,5 χλμ αφήνουμε το δρόμο και ξεκινάμε την ανάβαση στο βουνό.

Εκεί έχουμε δύο επιλογές, ή από τη δεξιά πλευρά της μεγάλης λεκάνης του βουνού ή ευθεία πάνω στην ανατολική ράχη του βουνού, εμείς ακολουθούμε τη δεύτερη επιλογή καθώς είναι και η πιο εντυπωσιακή, ταυτόχρονα όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί σε κάποια σημεία έχει απότομα περάσματα.

Η ανάβαση είναι πολύ κουραστική γιατί η κλίση της πλαγιάς του βουνού συνεχώς αυξάνεται και ξεπερνά τις 50 μοίρες. Παρά τις δυσκολίες και τα βραχώδη περάσματα η ομάδα έφτασε στην κορυφή μετά από περίπου 4 ώρες ανάβασης.

Τα συναισθήματα είναι απίστευτα η θέα ατελείωτη, στο βάθος ξεχωρίζει η πόλη με τη λίμνη των Ιωαννίνων, ο εντυπωσιακός Κριάκουρας τα Τζουμέρκα το Περιστέρι, το μάτι χάνεται όταν ίσα που διακρίνει τη Γκαμήλα και λίγο πιο δεξιά τη κορυφή του Σμόλικα. Από την άλλη πλευρά διακρίνονται οι ατελείωτες κορυφές της Αργιθέας των Αγράφων και του Κόζιακα.

Ευχαριστούμε τον Πέτρο Τόλια για το υπέροχο… ταξίδι στα ορεινά της πατρίδας μας.

Χνάρια αρκούδαςΧνάρια αρκούδας