Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη νέα

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες κι ενημερωτικές συσκέψεις των αγροτών και κτηνοτρόφων  θα διοργανώσει ηΟΑΣΤ «Η Άνοιξη»το επόμενο διάστημα με στόχο να παρουσιάσει τις αρνητικές αποφάσεις για τη νέα ΚΑΠ.

Tα οξυμένα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και οι αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο εισόδημα των αγροτών, καθώς επίσης κι ο σχεδιασμός πρωτοβουλιών για το επόμενο διάστημα αποτέλεσε το αντικείμενο της συνεδρίασης του Δ.Σ.της ΟΑΣΤ «Η Άνοιξη» πριν λίγες μέρες.

Η ΟΑΣΤ «Η Άνοιξη» εκτιμάει ότι η πολιτική της Ε.Ε και της συγκυβέρνησης φέρνει νέα δεινά στους μικρομεσαίους αγρότες ενώ η κατάσταση διαμορφώνεται δραματική για τους κτηνοτρόφους. Η νέα ΚΑΠ που θα ισχύσει από 1η Γενάρη 2015 μειώνει συνολικά 30% τις ενισχύσεις ως το 2020 με άμεση μείωση από αρχή της χρονιάς τουλάχιστον 19%. Αυτό θα μειώσει δραστικά το εισόδημα των αγροτών ενώ βάζει νέα εμπόδια και προϋποθέσεις στην καλλιέργεια προϊόντων.

Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης των αγροτών και κτηνοτρόφων και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού θέλουν να αποκρύψουν τις αρνητικές συνέπειες που φέρνει η νέα ΚΑΠ. Η ΟΑΣΤ «Η Άνοιξη»το επόμενο διάστημα θα διοργανώσει ενημερωτικές συσκέψεις των αγροτών και κτηνοτρόφων  στις οποίες θα παρουσιάσει τις αρνητικές αποφάσεις για την νέα ΚΑΠ.

Σύμφωνα με την ΟΑΣΤ «Η Άνοιξη»τα ήδη σοβαρά προβλήματα των αγροτών  συνεχώς οξύνονται και οδηγούν τους αγρότες στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Νέα δυσβάσταχτα χαράτσια όπως ο ΕΝΦΙΑ σε σπίτια, χωράφια, στάνες, συνεχόμενες αυξήσεις του κόστους παραγωγής,  στα μέσα και εφόδια,  στα αγροτικό ρεύμα, το νερό. Μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή ΦΠΑ, του ειδικού φόρου καυσίμων, της εξισωτικής στους κτηνοτρόφους, της νιτρορύπανσης.  Χαμηλές τιμές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, προβλήματα με ανοιχτές τιμές χωρίς να ξέρουν οι παραγωγοί πότε και πόσο θα πληρωθούν ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την απόδοση του ΦΠΑ καθώς οι επιχειρήσεις προβάλουν ως πρόφαση ότι κάνουν εξαγωγές και έτσι δεν υποχρεούνται να καταβάλουν ΦΠΑ στους αγρότες ή τον ενσωματώνουν δίνοντας χαμηλότερη τιμή στους αγρότες που κρατούν βιβλία. Σε κάθε περίπτωση οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα φορολογηθούν με 13% από το πρώτο ευρώ και θα πρέπει να αποδώσουν τον ΦΠΑ χωρίς να τον εισπράττουν.

 

Πρωτοβουλίες

 

Το επόμενο χρονικό διάστημα η ΟΑΣΤ «Η Άνοιξη» θα πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες με στόχο τη διεκδίκηση άμεσων λύσεων στο οξυμένα προβλήματα.Πιο συγκεκριμένα:

 

Συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο

 

Το Δ.Σ της ΟΑΣΤ «Η Άνοιξη» αποφάσισε τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 1 Νοέμβρη στο Σύνταγμα στην Αθήνα, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και την μέχρι τώρα απόφαση συμμετοχής και συνδιοργάνωσής του από 580 σωματεία, συλλόγους και φορείς απ’ όλη την Ελλάδα.

Βασικό θέμα του συλλαλητηρίου είναι ο αγώνας ενάντια στην ανεργία που αφορά όλους καθώς χιλιάδες γιοί, κόρες, εγγόνια, αγροτών και κτηνοτρόφων βιώνουν την ανεργία.

Μάλιστα απευθύνει κάλεσμα στους Αγροτικούς Συλλόγους που ανήκουν στη δύναμη της ΟΑΣΤ «Η Άνοιξη» να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και να εξασφαλίσουν την μαζική παρουσία των μελών τους στο συλλαλητήριο. Για αυτό το σκοπό θα ναυλωθούν λεωφορεία από τα Τρίκαλα.