Έφη Μπαξεβάνη: Η μαγειρική είναι τέχνη

Την Έφη Μπαξεβάνη τη γνωρίσαμε μέσα από τη στήλη της μαγειρικής του trikalaview.gr. Εκείνο που μας έκανε εντύπωση είναι τα πιάτα που στήνει και τα οποία εκτός από γευστικά, σίγουρα χορταίνουν το μάτι. Στη στήλη μας έχουμε δημοσιεύσει και θα δημοσιεύσουμε και στο μέλλον πολλές συνταγές της. Για εκείνη η μαγειρική είναι τέχνη, όπως μας λέει, και το αποδεικνύει περίτρανα με τα όμορφα πιάτα της. Με υλικά τη φαντασία, την έμπνευση και το μεράκι της μας οδηγεί σε ένα ταξίδι γευστικό κι άκρως απολαυστικό.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Έφη πώς άρχισες να ασχολείσαι με τη μαγειρική;

– Άρχισα να ασχολούμαι με τη μαγειρική, μετά το γάμο μου το 2013. Ήθελα να δημιουργώ νόστιμα κι όμορφα πιάτα για μένα και κυρίως για το σύζυγό μου Νίκο, ώστε να απολαμβάνουμε και οι δύο τα οφέλη ενός καλομαγειρεμένου σπιτικού φαγητού.

-Τι σημαίνει μαγειρική για σένα;

Η μαγειρική σίγουρα σημαίνει δημιουργία, έμπνευση, τέχνη. Αν λείπουν τα 3 αυτά στοιχεία τότε είναι απλά χρήση των συσκευών της κουζίνας. Μου αρέσει να εκτελώ τις δικές μου συνταγές. Συνταγές που σκέφτομαι μόνη μου, πιάτα που βασίζονται μεν σε παραδοσιακές συνταγές, αλλά έχουν κάτι καινούριο να προτείνουν. Είναι επίσης ανάγκη πλέον για μένα να υπάρχει και το λεγόμενο food styling. Θέλω τα πιάτα μου να χορταίνουν πρώτα το μάτι και την όσφρηση και μετά τη γεύση. Να ικανοποιούνται όσες περισσότερες από τις αισθήσεις μα ς γίνεται.

-Το επάγγελμά σου είναι άλλο, θα ήθελες να ασχοληθείς με τη μαγειρική;

– Εργάζομαι από το 2003 ως καθηγήτρια Αγγλικής σε Κέντρο Ξένων Γλωσσών στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, με την επωνυμία ΔΗΜΗΤΡΕΙΑ. Το επάγγελμα μου το λατρεύω και η συνεργασία μου με μαθητές, τη διεύθυνση και τις συναδέλφους μου είναι όλα αυτά τα χρόνια άψογη. Παρ’ όλα αυτά, αν μου γινόταν κάποια επαγγελματική πρόταση σχετικά με τη μαγειρική, θα το τολμούσα, χωρίς όμως να αφήσω τη διδασκαλία που τόσο αγαπώ. Θα έβρισκα τρόπο να συνδυάσω και τα δύο.

– Η μαγειρική είναι τέχνη;

Η μαγειρική είναι σίγουρα τέχνη. Πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά τα υλικά σου και πως αυτά μπορούν να συνδυαστούν σωστά, ώστε να έχεις ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Στην ελληνική γλώσσα η λέξη τέχνη περιλαμβάνει οποιαδήποτε διαδικασία για την παραγωγή κάποιου προϊόντος τέχνη βασίζεται στην εμπειρία και το ταλέντο, διεγείρει τις αισθήσεις μας. Οπότε ναι, μπορώ με σιγουριά να πω πως η μαγειρική είναι τέχνη

-Μπορεί ένα υγιεινό πιάτο να είναι και γευστικό;

– Ένα υγιεινό πιάτο μπορεί σίγουρα να είναι και γευστικό. Αν οι πρώτες ύλες είναι από παραγωγούς που μπορείς να εμπιστευτείς, μαγειρεμένα με λίγο λάδι ή άλλες λιπαρές ουσίες, αλλά με τα σωστά μυρωδικά, το σωστό ψήσιμο ώστε να μη χαθούν τα θρεπτικά συστατικά αλλά να διατηρηθεί στο ακέραιο η γεύση, τότε έχεις καταφέρει το θεμιτό: ένα πιάτο υγιεινό, που ξεχειλίζει αρώματα και γεύσεις.

-Ένα ευπαρουσίαστο πιάτο ανοίγει την όρεξη;

Η εικόνα του πιάτου, σε συνδυασμό με την μυρωδιά αυτού, είναι το πρώτο που αντικρίζει κάποιος όταν κάθεται στο τραπέζι. Πόσες φορές έχουμε ξεφυλλίσει βιβλία μαγειρικής ή ακόμα και καταλόγους εστιατορίων με εικόνες και δεν αισθανθήκαμε την επιθυμία να δοκιμάσουμε το φαγητό που βλέπουμε ακόμα και όταν δεν νιώθουμε πείνα; Με την ίδια λογική, ναι, ένα ευπαρουσίαστο πιάτο μπορεί να σου ανοίξει την όρεξη ή ένα λιγότερο προσεγμένο στην εμφάνιση να σε απωθήσει από το να το δοκιμάσεις.

-Πολλές νέες κοπέλες δεν μαγειρεύουν, τι θα τους έλεγες;

Στις νέες κοπέλες που δε μαγειρεύουν θα έλεγα καταρχάς να το δοκιμάσουν, χωρίς άγχος, μια στιγμή της ημέρας που θα είναι ξεκούραστες και θα έχουν τη διάθεση να μπούνε στην κουζίνα. Με μια καλή, εύκολη στην αρχή, συνταγή και με τη σωστή καθοδήγηση, θα πετύχουν ένα πολύ καλομαγειρεμένο και νόστιμο φαγητό. Από κει και πέρα είναι στο χέρι τους να δημιουργήσουν “τέχνη” όπως είπαμε παραπάνω, βάζοντας τη δική τους πινελιά. Το πιο σημαντικό όμως, είναι να έχουν στο μυαλό τους ότι κάποτε θα γίνουν σύζυγοι και κυρίως μητέρες και θα είναι υπεύθυνες για το φαγητό της οικογένειάς τους το οποίο θα πρέπει να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά στα παιδιά και τον σύζυγό τους. Γι’ αυτό κορίτσια….στις κουζίνες σας ολοταχώς!

-Το περιοδικό «ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ» έχει δημοσιεύσει συνταγές σου…

– Το περιοδικό «ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ» διαφημίζεται πλέον διαδικτυακά. Έτσι τόλμησα κι εγώ να στείλω την πρώτη μου συνταγή το Μάιο του 2015. Ακολούθησε μια δεύτερη τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς και τον Ιούλιο ήρθε η πρόταση για το εξώφυλλο και το αφιέρωμα. Τους άρεσαν οι πρωτότυπες συνταγές μου, ο τρόπος που τις έγραφα, αλλά και οι φωτογραφίες των πιάτων μου. Πλέον μου έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια και έχω έτοιμες συνταγές που θα κυκλοφορήσουν μέσα στα επόμενα τεύχη.

– Στο facebook είσαι διαχειρίστρια μίας ομάδας «Μαγειρεύουμε με μεράκι». Πως ξεκίνησε η ιδέα; Πόσα μέλη έχει;

-Η ιδέα για τη δική μου διαδικτυακή ομάδα μαγειρικής ξεκίνησε περίπου ένα μήνα πριν, με σκοπό να μοιραστώ σε ευρύτερο κοινό τις συνταγές μου. Η ομάδα είναι πολύ καινούρια κι έχει ήδη περίπου 1.500 μέλη που καθημερινά αυξάνονται. Υπάρχει ένα όμορφο, αξιοπρεπές κλίμα, ανταλλάσσουμε ιδέες και εμπειρίες κι έχουμε ήδη πολύ θετικά σχόλια από τα μέλη μας που μας τιμούν με την καθημερινή συμμετοχή τους. Διοργανώνονται διαγωνισμοί με δώρα που με μεγάλη γενναιοδωρία μας προσφέρουν οι χορηγοί μας και σε γενικές γραμμές νομίζω πως είναι μια ομάδα που προσφέρει αρκετά σε έμπειρες και μη νοικοκυρές.

– Υπάρχουν κι άνδρες μέλη;

– Υπάρχουν και άντρες μέλη, όμως ελάχιστοι συμμετέχουν ενεργά στην ομάδα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν παίρνουν ιδέες οι ίδιοι ή οι σύζυγοι τους.


– Ποια είναι η συνταγή για την επιτυχία ενός πιάτου;

Η συνταγή για την επιτυχία ενός πιάτου είναι η έμπνευση, η φαντασία, η εμπειρία αλλά κυρίως το μεράκι. Αν μπεις στην κουζίνα με σκοπό να φτιάξεις κάτι απλά για να ικανοποιήσεις την πείνα σου, χωρίς να έχεις το πάθος για να προσφέρεις κάτι νόστιμο στον εαυτό σου ή την οικογένειά σου, τότε νομίζω ότι θα βγει απλά ένα μέτριο πιάτο. Αν όμως χαμογελάς την ώρα που μαγειρεύεις, ανυπόμονη να δεις τις αντιδράσεις των αγαπημένων σου όταν θα δοκιμάσουν το φαγητό σου, τότε σίγουρα έχεις κερδίσει το «παιχνίδι των γεύσεων»

– Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;

– Η αγαπημένη μου συνταγή….δύσκολο! Νομίζω όμως θα επιλέξω το κοτόπουλο με δενδρολίβανο και μέλι! (δείτε τη συνταγή εδώ). Είναι νόστιμο, εύκολο, υγιεινό και προσφέρεται για food styling, κάτι που όπως είπαμε παίζει για μένα μεγάλο ρόλο στο καθημερινό μαγείρεμά μου!

– Ο έρωτας λένε περνάει από το στομάχι. Αυτό ισχύει στη δική σου περίπτωση; Ο σύζυγος εκτιμά το ότι ασχολείσαι με τη μαγειρική; Τιμά τα πιάτα σου;

-Θεωρώ ότι αν δε μαγείρευα καλά για τα γούστα του συζύγου μου, δε θα με αγαπούσε ή εκτιμούσε λιγότερο. Πιστεύω όμως ότι το γεγονός ότι του αρέσει το φαγητό μου, τον κάνει να με θαυμάζει, να μη χάνει την ευκαιρία να με επαινεί και σίγουρα να ανυπομονεί να έρθει η ώρα του γεύματος. Τα πιάτα μου τα τιμάει δεόντως και τα σχολιάζει πάντα με πολύ θετικά λόγια που με κάνουν να χαμογελάω, εφόσον ο κόπος μου όχι μόνο δεν πήγε χαμένος, αλλά κι αναγνωρίστηκε στο έπακρο.


Βιογραφικό

Η Έφη Μπαξεβάνη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά κατάγεται από τις Σέρρες και την Ορεστιάδα του νομού Έβρου. Κόρη στρατιωτικού, με το βαθμό του συνταγματάρχη,το επάγγελμα του οποίου αποτέλεσε το λόγο μεταθέσεων και διαμονής σε πολλές πόλεις τις Ελλάδας. Σπούδασε Αγγλική φιλολογία και εξασκεί το επάγγελμα από το 2003. Η μητέρα της Ελένη Μπαξεβάνη δεν εργάζεται, αφοσιώθηκε στην ανατροφή των παιδιών, ενώ η αδερφή της Μαριάννα, είναι δικηγόρος σε μεγάλη εταιρία της Θεσσαλονίκης.

Είναι παντρεμένη με τον Νίκο και μητέρα ενός μικρού αγοριού, του Δημήτρη που σήμερα είναι 17 μηνών.