Έτοιμο να ερευνήσει τον πυθμένα των ποταμών της πόλης το υδρορομπότ “ArgoLith”

Μετά από πολύ δουλειά κι έρευνα οι μαθητές του 7ου Λυκείου Τρικάλων, οι μικροί ερευνητές κι επιστήμονες, με τη βοήθεια των καθηγητών τους κατάφεραν να ολοκληρώσουν την κατασκευή του ydrorobot. Πρόκειται για υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα το οποίο ολοκληρώθηκε, του έδωσαν το όνομα “ArgoLith ” (όνομα σύνθετο από την Αργώ και το Ληθαίο) κι έκαναν την πρώτη τους δοκιμή την Κυριακή.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Η δοκιμή έγινε στον πυθμένα της πισίνας του ξενοδοχείου «Αετών Μέλαθρον» και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στόχος είναι η “ ArgoLith” το επόμενο διάστημα να τεθεί σε λειτουργία και να ερευνήσει το βυθό των ποταμών της πόλης.
Οι μαθητές κατασκεύασαν το όχημα στο πλαίσιο προγράμματος κατασκευής ενός υποβρύχιου ROV (Remotely Operated Vehicle – τηλεκατευθυνόμενο όχημα) που ξεκίνησε στο ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέτης) και σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ευγενίδου υλοποιείται και στη χώρα μας, βασισμένο σε πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής (SeaPerch).
Η ομάδα Υδρορομποτικής συγκροτήθηκε στο 7ο Λύκειο Τρικάλων από τους εκπαιδευτικούς κ. Βασίλειο Σπάχο (ΠΕ 19 Πληροφορικής) και Σεβαστή Τσιλίκη (ΠΕ 04 Βιολόγος), χωρίστηκε σε υποομάδες (δημιουργίας αφίσας, δημιουργίας και ενημέρωσης ιστοτόπου, προβολής και δημοσίων σχέσεων) και τα μέλη τους ξεκίνησαν την κατασκευή του οχήματος.

Πως λειτουργεί

Πρόκειται για ένα μηχάνημα που λειτουργεί με τρεις μικρούς κινητήρες, οι οποίοι με λιωμένο κερί συγκολλώνται στον κεντρικό μηχανισμό. Αυτός ο μηχανισμός έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης υποβρύχιων μετρήσεων, και ήδη έχει πειραματικά ελεγχθεί.
Το υδρορομπότ διαθέτει κάμερα και θα ακολουθήσουν κι άλλες δοκιμές σε κανονικές συνθήκες. Δηλαδή, στον βυθό του Ληθαίου ή του Αγιαμονιώτη ποταμών οι οποίοι διασχίζουν την πόλη των Τρικάλων ή ενός από τους λοιπούς μικρότερους ποταμούς εντός των ορίων του Δήμου.

Συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων

Μαθητές και καθηγητές έχουν έρθει σε επαφή με τη Δημοτική Αρχή Τρικκαίων, όπου και πριν λίγο καιρό παρουσίασαν το ρομποτικό μηχάνημα και συμφώνησαν μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές, το όχημα να λειτουργήσει στο βυθό των ποταμών της πόλης, προκειμένου να ερευνήσει τον πυθμένα τους.

[quote_box_center]

Ευχαριστίες

Τα μέλη της Ομάδας Υδρορομποτικής του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων ευχαριστούν θερμά τη διεύθυνση του ξενοδοχείου “ΑΕΤΩΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ” και ιδιαίτερα τον κ. Ρούστα για την βοήθεια που παρείχαν, διαθέτοντας με ευχαρίστηση την εξωτερική πισίνα του ξενοδοχείου, για τη δοκιμή πλεύσης του Hydrobot “ArgoLith”.

[/quote_box_center]