Ένα ολοκληρωμένο μενού για την ημέρα των Φώτων

 

Ένα ολοκληρωμένο μενού για την ημέρα των Φώτων με την βοήθεια της φίλης μας Mariannas Karas, γνωστή σε όλους μας από τις πολύ γευστικές δημιουργίες της που μας έχει στείλει και με μεγάλη χαρά έχουμε φιλοξενήσει.

Το μενού αποτελείται από σαλάτα πράσινων λαχανικών ανάμεικτη με ψητό τυρί havarti τυλιγμένο σε προσούτο , ριζότο με λουκάνικα αγριογούρουνου, ρολό κιμά και μιρμυγκωτό .

Σε ευχαριστούμε φίλη μας για τα υπέροχα πιάτα σου!!!


ΣΑΛΑΤΑ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΛΑΧΙΝΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΙΚΤΗ ΜΕ ΨΗΤΟ ΤΥΡΙ HAVARTI ΤΥΛΙΓΜΕΝΟ ΣΕ ΠΡΟΣΟΥΤΟ
Μια φανταστική σαλάτα με μαρούλι , λόλα πράσινη , λόλα μωβ, λάχανο, τρυφερή ρόκα , τυρί havarti τυλιγμένο σε προσούτο και λουσμένη με μια βινεγκρέτ κρέμας εσπεριδοειδών. Υπέροχη για πρώτο πιάτο, για μπουφέ , για γιορτινό τραπέζι αλλά και για κυρίως πιάτο αν τη συνοδεύσουμε με ψημένα ψωμάκια ή πιτούλες ολικής άλεσης.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ :
200 γρ. Havarti της Arla,
7-8 φέτες προσούτο,
8-9 φύλλα μαρουλιού,
7-8 φύλλα λόλα πράσινη,
7-8 φύλλα λόλα μωβ,
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο λάχανο,
1 ματσάκι ρόκα
1-2 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες ή κομμένες ζουλιέν,
κουκουνάρι,
καβουρδισμένο
ελιές ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ
2-3 κ. σ. κρέμα μπαλσάμικο εσπεριδοειδών λεμόνι &πορτοκάλι
4-5 κ. σ. ελαιόλαδο,
αλάτι,
ελάχιστο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΑΤΑ :
Κόβουμε το τυρί havarti σε φέτες όχι λεπτές (πάχος περίπου 5-6 εκ.) και στο πλάτος του προσούτο. Τυλίγουμε με προσούτο τις φέτες το τυρί σχετικά σφικτά . Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 1 κ. σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε προσεκτικά το τυλιγμένο στο προσούτο τυρί, μέχρι το προσούτο να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνει τραγανό. Αποσύρουμε από τη φωτιά το τυλιγμένο τυρί μας και φτιάχνουμε τη σαλάτα μας. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μαρούλι, τις λόλες, τη ρόκα χοντροκομμένα με τα χέρια. Προσθέτουμε το λαχανο, και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ :
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο την κρέμα μπαλσαμικού, το αλάτι το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ :Ρίχνουμε τη βινεκρέτ στη σαλάτα μας ανακατεύουμε πολύ καλά. Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε πιατέλα προσθέτουμε το καβουρδισμένο κουκουνάρι, τις λιαστές ντομάτες, και τελειώνουμε με τιε φέτες τυριού τυλιγμένες σε προσούτο. Περιχύνουμε τη σαλάτα μας με σταγόνες κρέμας μπαλσαμικού εσπεριδοειδών. Στη σαλάτα μας μπορούμε να προσθέσουμε και ελιές Καλαμών ψιλοκομμένες.
ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟΥ
ΥΛΙΚΑ:
Μια συσκευασία λουκάνικα αγριογούρουνου (4 λουκάνικα),
3-4 κ. σ ελαιόλαδο,
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη,
300 γρ. ρύζι Καρολίνα,
½ ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί ( Μαλαγουζιά),
1 λίτρο ζεστό ζωμό από κρέας ή ζωμό βοδινού,
παρμεζάνα,
ένα κομμάτι βούτυρο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ :
Αρχίζουμε με τα λουκάνικα του αγριογούρουνου. Αφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημα με προσοχή και κόβουμε το κρέας από τα λουκάνικα σε μικρά κομματάκια. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα πλατύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε τα κομματάκια από τα λουκάνικα να σοταριστούν. Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα, θέλουμε να διατηρηθούν ζουμερά.. Ρίχνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να γυαλίσει για 1-2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί . Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το ζωμό (πρέπει να είναι ζεστός) Με μία κουτάλα προσθέτουμε 1-2 κουταλιές από το ζωμό και αφού αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε τακτικά. Όταν ο ζωμός απορροφάται προσθέτουμε εκ νέου μια κουταλιά ζωμό και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο την διαδικασία του ριζότου. Η διαδικασία διαρκεί 20 λεπτά περίπου λεπτά. Προς το τέλος δοκιμάζουμε αν το ρύζι έχει βράσει. και ρίχνουμε το σέλερι Το ρύζι θα πρέπει να είναι χυλωμένο αλλά να μην λιώνει να κρατάει λίγο Όταν το ρύζι είναι έτοιμο αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε στο ριζότο το βούτυρο και την παρμεζάνα . Ανακατεύουμε ώσπου το βούτυρο και η παρμεζάνα να αναμειχθούν καλά.
ΣΠΕΣΙΑΛ ΡΟΛΟ ΜΕ ΚΙΜΑ
Παιδικά χρόνια… Χρόνια γεμάτα όμορφες αναμνήσεις και υπέροχες γεύσεις…  Μέσα από αυτές τις γεύσεις ξεχωρίζει και ένα φανταστικό ρολό από κιμά με πολλέ μυρωδιές, αρώματα και μια σπέσιαλ γέμιση από καπνιστή γαλοπούλα, μπέικον, πιπεριά Φλωρίνης και πικάντικη κεφαλογραβιέρα! Αφράτο και πεντανόστιμο. Ιδανικό για γιορτινό τραπέζι αλλα και για μπουφε.  Σερβίρετε σε φέτες.  Το ρολό θα γίνει ι νοστιμότερο αν φτιαχτεί από ανάμεικτο κιμά! Μοσχαρίσιο και Χοιρινό …..(έτσι το έφτιαχνε η μαμά μου και μοσχοβολούσε το σπίτι) Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΣ: ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ:
1300 γρ. κιλό ανάμεικτος κιμάς (μισός από μοσχάρι, μισός από χοιρινό)
2 ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια,
μισό κουταλάκι μαγειρική σόδα,
2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο, (εγώ βάζω μηλόξυδο με άρωμα κερασιού)
3-4 φέτες μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί,
½ του φλιτζανιού κρασί λευκό ξηρό ,
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
2 κ.σ μαϊντανό,
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη φρέσκια ρίγανη,
φρέσκο θυμάρι
1 αυγό,
αλάτι,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
2-3 φέτες μπέικον (αντί για μπέικον έβαλα χοιρινό φούρνου ΝΙΚΑΣ)
8 φέτες καπνιστή γαλοπούλα,
300 γρ. περίπου γραβιέρα πικάντικη,
κομμένη σε φέτες,
150 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα
3-4 ψητές πιπεριές Φλωρίνης,
4-5 κ.σ. σπιτική ντομάτα με πιπεριές (συνταγή παραδοσιακή από τις Πρέσπες),
4-5 κ. σ μουστάρδα ,
ένα κομμάτι βούτυρο
μέλι,
1-2 πορτοκάλια
λιαστές ντομάτες ( προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ :
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο είδη κιμά. Ρίχνουμε το μηλόξυδο με άρωμα κερασιού. και τη μαγειρική σόδα . Η σόδα αφρίζει στα σημεία που έπεσε το μηλόξυδο. Ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά ΜΕΤΑ ΤΑ 10 ΛΕΠΤΑ Ρίχνουμε τα μυρωδικά ( μαϊντανό, ρίγανη και θυμάρι ) Ζυμώνουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε για 15 -20 λεπτά στην άκρη. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε μικρά κομμάτια και ρίχνουμε επάνω το κρασί να μουσκέψει. (ίσως χρειαστεί 2-3 κουταλιές ακόμη κρασί). Θέλουμε το ψωμί να ρουφήξει ίσα – ίσα το κρασί.. Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά (κρεμμύδι, σκόρδο, φρέσκα κρεμμυδάκια, ντομάτα, το αυγό μας) και ζυμώνουμε. Τελευταίο ρίχνουμε το ψωμί με το κρασί., το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνουμε το μείγμα πολύ καλά και το αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει για μια ώρα και να αναμειχθούν τα υλικά και τα αρώματα. Αναμειγνύουμε σε ένα μικρό μπολάκι τη σπιτική ντομάτα με τη μουστάρδα και φτιάχνουμε ένα μείγμα για να αλείψουμε εσωτερικά και εξωτερικά το ρολό μας.  Παίρνουμε ένα αντικολητικό χαρτί απλώνουμε τον κιμά σε σχήμα ορθογώνιο. Αλείφουμε με το μείγμα της σπιτικής ντομάτας και μουστάρδας το εσωτερικό μέρος του κιμά. Απλώνουμε από πάνω τριμμένα κίτρινα τυριά, τις φέτες γαλοπούλας, τις φέτες από το χοιρινό φούρνου, τις φέτες της γραβιέρας. και τις πιπεριές Κλείνουμε το ρολό μας με την βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού και το τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί . Αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα από τη σπιτική ντομάτα με τη μουστάρδα. την επιφάνεια του ρολού. Ρίχνουμε λίγο μέλι να πάει σε όλη την επιφάνεια και το περιχύνουμε με χυμό από πορτοκάλι Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό στις άκρες του ταψιού μας για να ψηθεί. Αν χρειαστεί περισσότερο νερό κατά την διάρκεια του ψησίματος ρίχνουμε νερό ζεστό από τον βραστήρα. Το ψήνουμε στην αρχή σε χαμηλή θερμοκρασία 150ο C για μισή ώρα και μετά για άλλα 45 λεπτά στους 180ο C Όταν πάρει χρώμα από την πάνω πλευρά το γυρίζουμε να πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά. Βγάζουμε το ταψί μας έξω από το φούρνο και αλείφουμε και αυτή την πλευρά με το μείγμα από τη σπιτική ντομάτα με τη μουστάρδα. Ρίχνουμε λίγο μέλι να πάει παντού και το περιχύνουμε με χυμό πορτοκάλι.. .Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πάρει χρώμα και αυτή η πλευρά. ΤΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΘΕΙ ΚΑΛΑ ΘΕΛΕΙ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΜΕΧΡΙ 180 ΒΑΘΜΟΥΣ. Μόλις ψηθεί μαζεύουμε τα ζουμάκια του και φτιάχνουμε μια σάλτσα. Βάζουμε σε μικρό τηγάνι τα ζουμάκια αφού τα έχουμε περάσει από σουρωτήρι και τα βάζουμε στη φωτιά μέχρι να μειωθούν αρκετά. Ρίχνουμε ένα ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί και μόλις μειωθούν αρκετά ένα κομμάτι βούτυρο για να δέσει η σάλτσα. Περιχύνουμε το ρολό μας. Μπορούμε να προσθέσουμε στο ταψί μας πατάτες. Αν βάλουμε πατάτες δεξιά και αριστερά από το ταψί μας θα το προσέχουμε στο ψήσιμο γιατί ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και άλλο νερό. Το νερό θα το προσθέτουμε πάντα στις άκρες και θα είμαστε φειδωλοί. Το νερό θα είναι ζεστό.
ΜΥΡΜΗΓΚΩΤΟ ή αλλιώς ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟ ΜΕ ΤΡΟΥΦΑ
Η πρώτη μου γνωριμία με το μυρμηγκωτό έγινε στα Γιάννενα. Χειμωνιάτικο πρωί της Αγίας Αικατερίνης πριν 18 περίπου χρόνια. Το έφερε στο σχολείο που εργαζόμουν τότε κέρασμα η συνάδερφός μου Ερμιόνη για την μοναχοκόρη της που γιόρταζε. Εκεί το πρωτοέφαγα εκεί το πρωτογνώρισα …..κ αι έτσι μπήκε στο σπιτικό μας …..και συνεχίζει να είναι από τα αγαπημένα μας γλυκά αφού έκανα κάποιες πολύ μικρές αλλαγές. Πρόκειται για αυθεντική συνταγή της περιοχής της Ηπείρου και το μέτρημα των υλικών γίνεται με την κούπα…. εγώ το μόνο που έκανα μετέτρεψα τις κούπες, με τις οποίες μετρούσαν τα παλιότερα χρόνια, σε γραμμάρια για να είναι πιο εύκολη η δημιουργία του υπέροχου αυτού γλυκού. Πρόσθεσα επίσης λίγο κακάο για να δώσω πιο σκούρο χρώμα στο γλυκό μου Σας δίνω την αυθεντική συνταγή που μου έδωσε η συνάδελφός μου Ερμιόνη και τις μικρές αλλαγές που έκανα.
ΥΛΙΚΑ:
Μισό πακέτο βούτυρο βιτάμ και λίγο ακόμη(βάζω 200 γρ. βιτάμ λιωμένο και χλιαρό όχι ζεστό)
6 αυγά,
1 κούπα ζάχαρη (βάζω 260 γρ. ζάχαρη καστανή), 1
μπέκιν,
2 κούπες αλεύρι φαρίνα(βάζω 240 γρ. αλεύρι φαρίνα),
τρούφα όση σας αρέσει,
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ 
1 κούπα ζάχαρη,
1 ¼ κούπα νερό,
φλούδες πορτοκαλιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια. Κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το μπέκιν. Ζεσταίνω λίγο το βούτυρο (δεν θέλω να καίει, το θέλω χλιαρό). Χτυπάω τους κρόκους με τη καστανή ζάχαρη περίπου 10 λεπτά στο μίξερ μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα. Μόλις το μείγμα των αυγών με τη ζάχαρη είναι αφράτο ,ρίχνω το βούτυρο λίγο- λίγο συνεχίζοντας το χτύπημα. Χτυπάω τα ασπράδια μαρέγκα (ρίχνω λίγο αλάτι). Σταματάω το μίξερ. Και ρίχνω εναλλάξ μαρέγκα και αλεύρι μέσα στο μείγμα των αυγών με τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να τελειώσει η μαρέγκα και το αλεύρι. Ανακατεύω ελαφρά με μια μαρίζ. Το τοποθετώ σε ταψάκι τετράγωνο( χρησιμοποιώ αποσπώμενο ταψάκι). Το ψήνω στους 180ο στον αέρα για 40 λεπτά. Αφήνω να κρυώσει το γλυκό και ετοιμάζω το σιρόπι. Τοποθετώ το γλυκό πάνω σε μια σχάρα και ρίχνω το σιρόπι. Αφήνω να σταθεροποιηθεί το γλυκό και το μεταφέρω σε πιατέλα. Το περιχύνω με το σιρόπι σοκολάτας.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΥΛΙΚΑ :
1 ¼ κούπα ζάχαρη
1 κούπα σκόνη κακάο χωρίς γλυκαντικά
1 κούπα νερό λίγο αλάτι
1κ.γ. βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι σε ένα μικρό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε καλά και έπειτα προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση, ανακατεύοντας συχνά. Μειώνουμε τη θερμοκρασία και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για άλλο 1 λεπτό. Παίρνουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια, ανακατεύοντας. Το αφήνουμε να κρυώσει. Χρησιμοποιούμε όσο χρειαζόμαστε και το υπόλοιπο το αποθηκεύουμε σε γυάλινο μπουκάλι σε δροσερό χώρο.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Marianna Karras (τις συνταγές της οποίας βρίσκουμε και εδώ : https: //www. facebook.com/mageireuodasmetimarianna?__mref=message_bubble και στο Marianna’s γεύσεις).