Ένα ολοκληρωμένο μενού που ετοιμάσαμε με την βοήθεια της φίλης μας Έφης Μπαξεβάνη για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Κεφτεδάκια σε καλαθάκια πατάτας-παρμεζάνας Ψωμί με φιλαδέλφιαΚοτόπουλο με μήλο, πάπρικα και ελιέςΣαλάτα με παρμεζάνα, καρύδια και σταφιδες Μηλόπιτα

Αν σκέφτεστε να γιορτάσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με τον/την σύντροφό σας και θέλετε να φτιάξετε κάτι για αυτόν/αυτήν, η ‘Εφη Μπαξεβάνη και το trikalaview.gr σας έχει  μία όμορφη ιδέα ….

Το μενού που σκέφτηκε και σας προτείνει η φίλη μας Έφη Μπαξεβάνη αποτελείτε από τα παρακάτω πιάτα:

  1. Κεφτεδάκια σε καλαθάκια πατάτας-παρμεζάνας
  2. Ψωμί με φιλαδέλφια
  3. Σαλάτα με παρμεζάνα, καρύδια και σταφιδες
  4. Κοτόπουλο με μήλο, πάπρικα και ελιές
  5. Μηλόπιτα

Ξεκινάμε για το ταξίδι της δημιουργίας… Ακολουθήστε τις οδηγίες της φίλης μας Έφης Μπαξεβάνη και είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρετε….

Κεφτεδάκια σε καλαθάκια πατάτας-παρμεζάνας

ΥΛΙΚΑ για 20 περίπου κεφτεδάκια :
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 φέτες ψωμί (χωρίς την κόρα)
1 αυγό
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 κ. σούπας ξύδι
δυόσμο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ. γλυκού αλάτι
1 κ. γλυκού πιπέρι
ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και πλάθουμε σε μπαλίτσες τα κεφτεδάκια μας. Το βάζουμε σε γάστρα με νεράκι που φτάνει στη μέση από τα κεφτεδάκια και λίγο ελαιόλαδο πάνω στο καθένα.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ :
Σε κατσαρολάκι σοτάρουμε ένα χοντρομμένο, κρεμμύδι ,μια σκελίδα σκόρδο, μια γλυκιά πράσινη και μία κόκκινη πιπεριά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε μία συσκευασία χυμό ντομάτας(μπορούμε να βάλουμε και χυμό από φρέσκια, στον οποίο θα προσθέσουμε λίγη ζάχαρη)
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ για 20 περίπου καλαθάκια:
4 μεγάλες πατάτες
1 κ.γ. βούτυρο για κάθε καλαθάκι
1 κ.γ. γάλα για κάθε καλαθάκι
400 γρ. παρμεζάνα
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες μας και στη συνέχεια τις κόβουμε σε κομμάτια.
Τις βράζουμε και τις στραγγίζουμε.  Σε ένα λεκανάκι, ανακατεύουμε τις πατάτες, το βούτυρο, το γάλα, την παρμεζάνα και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Λιώνουμε το μείγμα με ένα πηρούνι και ανακατεύουμε και πάλι πολύ καλά,
Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε φορμάκια για μικρά κέικ και με ένα κουταλάκι απλώνουμε το μείγμα πολύ καλά. Ψήνουμε στους 200 στον αέρα για 20 περίπου λεπτά.

*Σημείωση : Μπορούμε να προσθέσουμε και κρεμμύδι ή/και κάποιο αλλαντικό, απλά συνοδευόμενα με κεφτεδάκια ίσως είναι “βαριά”.

Ψωμί με φιλαδέλφια

Υλικα :

φέτες ψωμί

τυρί φιλαδέλφια

ρίγανη

ελιές

φέτες ντομάτα

φυλλαράκια μαϊντανό

Εκτέλεση :

Κόβουμε τις φέτες ψωμιού, απλώνουμε το τυρί, βάζουμε από πάνω την ντομάτα και την ελιά, πάνω στην ντομάτα τον μαϊντανό και τέλος την ρίγανη. Δείτε και την φωτογραφία μας.

Σαλάτα με παρμεζάνα, καρύδια και σταφιδες

ΥΛΙΚΑ:
2 ντοματίνια
5 ελιές χωρίς κουκούτσι
μαρούλι
καρύδια
σταφίδες
παρμεζάνα
κόκκινο λάχανο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
κρέμα μπαλσάμικο με πορτοκάλι
μέλι
πράσο
1 φέτα γκουντα κομμένη σε έξι λωρίδες για την διακόσμηση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ξεκινάμε πλένοντας το μαρούλι, το οποίο στη συνέχεια θα κόψουμε με τα χέρια για να αποφύγουμε την οξείδωση. Πλένουμε και κόβουμε το λάχανο και το πράσο από το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε το λευκό μέρος κομμένο σε ροδέλες.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε 1 κ.σ. μέλι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Περιχύνουμε τη σαλάτι μαςκαι προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και ρίγανη.
Κόβουμε τα ντοματίνια στα δύο και τα ρίχνουμε και αυτά στη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την παρμεζάνα, τις σταφίδες και τα καρύδια και προσθέτουμε λίγη κρέμα μπαλσάμικο με πορτοκάλι.

Κοτόπουλο με μήλο, πάπρικα και ελιές

ΥΛΙΚΑ για 2 μερίδες
500 γρ. στήθος κοτόπουλο
1 συσκευασία κρέμα γάλακτος
5 ελιές εκπυρηνωμένες και κομμένες στη μέση
1 πράσινη πιπεριά
1 κόκκινη πιπεριά
1 κρεμμύδια
μισό πράσο σε ροδέλες
πάπρικα γλυκιά
1 κόκκινο μήλο
1 ζωμό λαχανικών σε μορφή ζελέ
σκόρδο σε σκόνη
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ξεκινάμε κόβοντας τα λαχανικά σε σχετικά μεγάλα κομμάτια.
Ζεσταίνουμε λίγο νερό σε κατσαρολάκι και λιώνουμε μέσα το ζωμό από κοτόπουλο. Στη συνέχεια βουτάμε τα φιλέτα κοτόπουλο εκεί και κατόπιν προσθέτουμε πάνω σε αυτά πάπρικα, κάρυ, σκόρδο σε σκόνη, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Κρατάμε το ζωμό που έχει περισσέψει,
Σε βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το στήθος κοτόπουλο, το κρεμμύδι και τις πιπεριές.  Στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το ζωμό που χρησιμοποιήσαμε για να μαρινάρουμε το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τις ελιές,το πράσο σε ροδέλες(το λευκό μέρος) και το μήλο καθαρισμένο και κομμένο σε κομματάκια και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και σάλτσα από το κοτόπουλο.
*Σημείωση :  Αν θέλετε , μπορείτε να περάσετε τη σάλτσα από το μούλτι(εγώ την προτιμώ τα υλικά να κρατήσουν τον όγκο τους).

Μηλόπιτα

ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη :
1 συσκευασία βούτυρο Κέρκυρας σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο πιο λιωμένο
1 ζαχαρούχο γάλα
1/4 κούπα γάλα
1 βανίλια
1 baking powder
1 κούπα ζάχαρη
3 κούπες αλεύρι
4 αβγά
1 κγ κανέλα

ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση :
3 μήλα
100 γρμ φιλέ αμυγδάλου
100 γρμ σταφίδες
1 συσκευασία φυτική σαντιγύ

ΥΛΙΚΑ για το σιρόπι:
2 κούπες χυμό μήλου
1 κούπα ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Ξεκινάμε χτυπώντας το βούτυρο με τη ζάχαρη.  Συνεχίζουμε προσθέτοντας και χτυπώντας με το μίξερ και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη.
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το χυμό μήλου και τη ζάχαρη και το φέρνουμε μέχρι το σημείο βρασμού.  Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Χτυπάμε τη σαντιγύ μας μέχρι να είσαι σφιχτή και τη βάζουμε στο ψυγείο.  Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα μας σε μικρά κομματάκια.
Παίρνουμε μια στρόγγυλη φόρμα του κέικ με αποσπώμενο στεφάνι και την αλείφουμε με βούτυρο και αλεύρι.  Ρίχνουμε τη ζύμη, τα ψιλοκομμένα μήλα,το αμύγδαλο τις σταφίδες και την κανέλα.  Πιέζουμε με μια σπάτουλα ώστε όλα τα υλικά να μείνουν μέσα στη ζύμη.
Ψήνουμε στους 180 στον αέρα μέχρι να μπορούμε να βυθίσουμε μία οδοντογλυφίδα και να βγαίνει στεγνή.
Στη συνέχεια κάνουμε μικρές τρυπoύλες και τη σιροπιάζουμε.
Όταν η μηλόπιτα κρυώσει την κόβουμε κατά μήκος και τη γεμίζουμε με τη μισή σαντιγύ.Κρατάμε την υπόλοιπη για να διακοσμήσουμε την τούρτα μας επάνω με ένα κορνέ.
Διακοσμούμε με φιλέ αμυγδάλου,σταφίδες και φρέσκα μήλα.

Καλή επιτυχία.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε και να εντυπωσιάσετε τον/την σύντροφό σας.

Το μενού είναι μία ιδέα της φίλης μας Έφης Μπαξεβάνη.

Έφη Μπαξεβάνη