Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

Η σημερινή ημέρα το απαιτεί και το trikalaview.gr με την βοήθεια της φίλης μας Μαίρη Καρακασίδη ετοίμασε για εσάς μπακαλιάρο τηγανιτό (από την διαδικασία του ξαλμυρίσματος μέχρι και τρία διαφορετικά κουρκούτια για να επιλέξετε καθώς επίσης και την οδηγιές για το σωστό τηγάνισμα) και φυσικά σκορδαλιά (δύο διαφορετικές με πατάτα και ψωμί).

Ελπίζουμε να το απολαύσετε…

Χρόνια πολλα…

Μπακαλίαρος τηγανιτός με κουρκούτι

Όλη η διαδικασία από το ξαλμύρισμα και το κουρκούτι μέχρι το τηγάνισμα για ένα τέλειο μπακαλιάρο

1)Ξαρμύρισμα μπακαλιάρου

Ξαρμύρισμα μπακαλιάρου 18 με 20 ώρες πριν τον τηγανίσουμε.

ΟΔΗΓΙΕΣ:
Παίρνουμε μια φέτα μπακαλιάρο ή γαλέο. Βγάζουμε πρώτα την πέτσα όπως είναι με το αλάτι. Μόλις είναι καθαρός από το δέρμα και τα μαύρα πετσάκια τον κόβουμε σε μερίδες. Καλό θα ήταν αν δεν έχετε πάρει φιλέτο μπακαλιάρου να προσπαθήσετε να βγάλετε τα κοκαλάκια από το ψαράκι σας. Πλένουμε πολύ καλά να φύγει όλο το αλάτι και τον βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με μπόλικο νερό. Αλλάζουμε τα νερά συνέχεια μέχρι να ξαρμυρίσει το ψάρι μας. ένα κολπάκι είναι να έχετε τον μπακαλιάρο μέσα σε ένα σουρωτήρι και να το βυθίζετε στην λεκάνη με το νερό. Μ αυτόν τον τρόπο το αλάτι πάει στον πατώ της λεκάνης και η διαδικασία γίνετε ευκολότερη. Προσοχή οι ώρες που θα είναι στο νερό δεν είναι στάνταρ. Αν είναι λεπτή η φέτα θέλει λιγότερο χρόνο αν είναι παχουλή θέλει περισσότερο.
2)Τρεις διαφορετικοί τρόποι για να φτιάξεις κουρκούτι για τον μπακαλιάρο

Α)Κουρκούτι με σουρωτή
Υλικά
1 σουρωτή ανθρακούχο νερό
250 γραμ αλεύρι
1 κγ αλατι
μια πρέζα ζάχαρη
3 κουταλιές σπορέλαιο
Εκτέλεση :
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι μας,
προσθέτουμε το αλάτι την ζάχαρη.
Ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με προσοχή να κάνουμε ένα αρκετά πηχτό χυλό γιατί όταν μπει το ψάρι βγάζει μερικά από τα υγρά του και δεν θέλουμε να μας νερουλιάζει το κουρκούτι μας.
Τέλος προσθέτουμε και το σπορέλαιο και αφήνουμε να ξεκούραστη ο χυλός μας.
Όταν περάσει μισή ωρίτσα βάζουμε μέσα τον μπακαλιάρο και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την στιγμή του τηγανίσματος

Β)Κουρκούτι με μπύρα
Υλικά:
1 κουτάκι μπύρα
αλεύρι οσο πάρει
1 κγ αλατι
λίγο λευκό πιπέρι
λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση :
Με τα υλικά της συνταγής μας κάνουμε την διαδικασία όπως στο κουρκούτι με σουρωτή (Α)

Γ)Κουρκούτι με φαριν απ 
Υλικά:
1 πακέτο φαριν απ
1 κγ πάπρικα γλυκιά
1 κγ αλατι
1 κγ ζάχαρη
3-4 κγ σπορέλαιο
Εκτέλεση: 
Με τα υλικά της συνταγής μας κάνουμε την διαδικασία όπως στο κουρκούτι με σουρωτή (Α)

Τηγάνισμα μπακαλιάρου

Στο τηγάνισμα καλύτερα είναι να χρησιμοποιούμε ένα καλό σπορέλαιο. Το τηγάνι μας να είναι βαθύ. Να εχουμε μπόλικο λάδι. Και να τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά. Αν θέλετε με οποίο κουρκούτι και να διαλέξετε να κάνετε τον μπακαλιάρο σας μπορείτε να κρατήσετε ένα κομματάκι να το μαδήσετε μέσα στο κουρκούτι και να κάνετε υπέροχες κροκέτες που θα συνοδεύσουν τέλεια την σκορδαλιά σας.

 
Σκορδαλιά με πατάτα 

Υλικά :

 800 γρ πατατες

3-4 σκελίδες σκόρδο

1 σφηνάκι ξίδι

1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

αλατι

Εκτέλεση :

Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες σε αρκετά αλατισμένο νερό μέχρι να τσιμπιούνται εύκολα. τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν και να κρυώσουν. Παίρνουμε λίγες λίγες τις πατάτες και τις περνάμε από τον μύλο. Βάζουμε ένα κομματάκι πατάτα με το ξίδι και το σκόρδο στο μουλτι να το κάνουμε αλοιφή. Ρίχνουμε στις πολτοποιημένες πατάτες και το μείγμα που χτυπήσαμε στο μουλτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι δοκιμάζοντας πάντα για να δείτε αν πρέπει να προσθέσετε αλατι ή ξίδι.

Σκορδαλιά με ψωμί

Υλικά :

400 γρ. ψίχα μουσκεμένη και στημένη

3 σκελίδες σκόρδο

1 σφηνάκι ξίδι

1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο

αλάτι

Εκτέλεση:

Μια εύκολη σκορδαλιά για όλες τις μέρες του χρόνου. Καλό είναι το σκόρδο να το περάσετε από ενα ψιλό τρίφτη για να μην μείνουν κομματάκια σκόρδου στην σκορδαλιά σας. Αν την κάνετε στο μουλτι θα πρέπει να την κάνετε σε δυο δόσεις γιατί δεν μπορούν να ομοιογενοποιηθούν όλα τα υλικά μαζί. Αυτή είναι η ευκολότερη σκορδαλιά που έχω κάνει ποτέ. Όταν εχουμε όλα τα υλικά δίπλα μας απλά τα βάζουμε στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνουν όλα μαζί μια ομοιόμορφη αλοιφή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Και μια ιδέα εκτός νηστείας προσθέστε όταν βγάλετε την σκορδαλιά σας από το μπλέντερ 4κ.σ. μαγιονέζα και θα δοκιμάσετε μια υπέροχη βελούδινη σκορδαλιά.

Καλή επιτυχία.

Τις συνταγές μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγιά Μαίρη εν δράση (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/  και στην σελίδαhttps://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).