«Όχι» στην αύξηση του ΦΠΑ στη Σκιάθο

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Μουζακίου Γ. Κωτσος

Διαφωνούν κάθετα με την απόφαση να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο 23% και στο νησί της Σκιάθου, τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλία, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε χθες και αποφάσισε να ταυτιστεί με τις αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου του νησιού.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση των Δημάρχων, οι οποίοι σε ανακοίνωση τους υπογραμμίζουν : «Ο Ελλαδικός χώρος αποτελείται από μια πληθώρα διαφορετικών τόσο μορφολογικά όσο και κοινωνικά , χαρακτηριστικών τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο. Είναι προφανές μέσα από την κοινή λογική πως οι αστικές περιοχές της χώρας μας προβάλουν μια ισχυρή δυναμική σε σχέση με περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές ή σε περιοχές ειδικών καθεστώτων. Η Φορολογική Αντιμετώπιση της κεντρικής εξουσίας μεταξύ περιοχών που παρουσιάζουν διαφορετική δυναμική πρέπει να προσαρμόζεται στα υφιστάμενα δεδομένα».

Ειδικότερα για την περίπτωση της Σκιάθου αναφέρουν ότι πρόκειται για μια «νησιωτική περιοχή με τις δυσκολίες διαβίωσης κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και με τη μεγάλη της προσφορά στον τουρισμό της χώρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες». Και προσθέτουν : «Η αύξηση του ΦΠΑ αποτελεί έναν ανασταλτικό παράγοντα στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νησιού αλλά και στη διατήρηση της υφιστάμενης κινητικότητας. Μια τέτοια κίνηση δεν αποδυναμώνει μόνο τον τουρισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά δυσκολεύει και τη ζωή των μονίμων κατοίκων κατά το χειμώνα οι οποίοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από τον αποκλεισμό τους από τα γειτονικά αστικά κέντρα και την αύξηση των τιμών στα καθημερινά τους κοινωνικά αγαθά. Η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ είναι παράγοντας υποβάθμισης σε περιοχές ειδικών καθεστώτων.

Η ΠΕΔ Θεσσαλίας εκφραζόμενη από το Διοικητικό της Συμβούλιο και από τον Πρόεδρό κ. Κωτσό Γεώργιο υιοθετεί ομόφωνα το Ψήφισμά – Διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβουλίου της Σκιάθου για την απένταξη της Σκιάθου από τη λίστα των περιοχών που καταργείται ο μειωμένος συντελεστής.

Υποστηρίζει την άποψη πως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. αποτελεί ταφόπλακα κάθε παραγωγικής και επενδυτικής δραστηριότητας στο νησί της Σκιάθου και κατ’ επέκταση εθνική οικονομική καταστροφή, εφόσον το μέτρο εφαρμοστεί σε όλους τους νησιωτικούς δήμους.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κος Κωτσός Γεώργιος στην τοποθέτηση του δήλωσε πως οι περιοχές της Ελλάδος που χαρακτηρίζονται με αντικειμενικά κριτήρια ως ιδιαίτερες περιοχές όπως είναι οι νησιωτικές περιοχές, οι ορεινές περιοχές και οι παραμεθόριες πρέπει να τις προσέχουμε ως «κόρη οφθαλμού». Όπως χαρακτηριστικά είπε τα νησιά της Ελλάδος παράγουν ίσως το πολυτιμότερο προϊόν, τον τουρισμό, που είναι από τα πιο σημαντικά έσοδα για την εθνική μας οικονομία και παράλληλα δημιουργούν τις σοβαρότερες προϋποθέσεις προστιθέμενης αξίας για όλη τη χώρα.

Είναι υποχρέωση μας να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα των νησιών μας και επιπλέον να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε νέες και καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη τους.

Ως ΠΕΔ Θεσσαλίας υιοθετούμε πλήρως το ψήφισμα του ΔΣ Σκιάθου και συντασσόμαστε στον αγώνα για την μη αύξηση του ΦΠΑ όχι μόνο στη Σκιάθο αλλά σε όλα τα νησιά της Χώρας μας».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ