TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Αφιερώματα

Σε σχολεία της πόλης διδάσκεται πλέον το σκάκι

Η απουσία για πολλά χρόνια σκακιστικού συλλόγου στα Τρίκαλα, άφησε την πόλη πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αλλά τα τελευταία χρόνια έγιναν δυναμικά βήματα

Νοέ 27, 2014
in Αφιερώματα
Σε σχολεία της πόλης διδάσκεται πλέον το σκάκι
Share on FacebookShare on Twitter

«Αν και παίζεται εδώ κι εκατοντάδες χρόνια, έχει αποδειχτεί ως ένα ευφυές, ανεξάντλητο σε ιδέες, δύσκολο στρατηγικό και τακτικό παιχνίδι, με τεράστια σχετική βιβλιογραφία. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που θεωρείται ως ο Βασιλιάς των παιχνιδιών»… με τις φράσεις αυτές μας περιγράφει ο εκπρόσωπος της Σκακιστικής Κίνησης Τρικάλων, Χρήστος Τοζάρος το σκάκι.

Γράφει η Βιβή Μαργαρίτη

ChessSetΗ απουσία για πολλά χρόνια κάποιου σκακιστικού συλλόγου από τα Τρίκαλα, άφησε την πόλη πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα τουλάχιστον όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι. «Ενώ σε πολλές περιοχές όπως Καβάλα, Κρήτη, το σκάκι στις μικρές ηλικίες είναι πολύ διαδεδομένο και τα παιδιά παίζουν σε υψηλό επίπεδο, εδώ είμαστε σε νηπιακό ακόμη στάδιο» εξηγεί. Εντούτοις, όπως μας λέει, η Κίνησή αγκαλιάστηκε από πολύ κόσμο και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και προσέλευση στις ακαδημίες της κάθε χρόνο και ήδη έχουν διαφανεί αρκετά παιδιά με ιδιαίτερο ταλέντο και προοπτική.

Το σκάκι στη… ζωή μας

Το σκάκι… ο βασιλιάς των παιχνιδιών μπήκε λοιπόν δυναμικά στη ζωή των Τρικαλινών τα τελευταία χρόνια. Εδώ και λίγο καιρό μάλιστα εντάχθηκε και στο πρόγραμμα σχολείων της πόλης μέσω του προγράμματος «Σκάκι στα σχολεία».
Μάλιστα, ήδη υλοποιείται στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων η πρώτη φάση του προγράμματος «ΣΚΑΚΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» που ανέλαβε να εφαρμόσει η Σκακιστική Κίνηση Τρικάλων (ΣΚΑ.ΚΙ.), υπό την αιγίδα της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).
Στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο
Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από το ίδρυμα «Kasparov» και θα λειτουργήσει σε 100 δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα για πρώτη χρονιά και το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων είναι ανάμεσα σε αυτά. Η χρηματοδότηση του προγράμματος έγινε από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» κι αφορά τη δωρεάν διανομή ιδιαίτερα καλαίσθητων σκακιστικών βιβλίων και σκακιέρων σε κάθε σχολείο, ώστε οι μικροί μαθητές να μυηθούν στο υπέροχο πνευματικό αυτό παιχνίδι-άθλημα.
Το πρόγραμμα εντάχθηκε στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, με σκοπό την ανάπτυξη και διάδοση του σκακιού στους μικρούς μαθητές κατόπιν συνεργασίας της Σκακιστικής Κίνησης (ΣΚΑ.ΚΙ.) Τρικάλων και του Σχολικού Συμβούλου της 2ης Περιφέρειας Τρικάλων Δημητρίου Καραθάνου.
Στόχος του όλου προγράμματος είναι οι δάσκαλοι μαζί με τους εκπαιδευτές της ΣΚΑ.ΚΙ να φέρουν σε επαφή τα παιδιά με την ψυχαγωγική πλευρά του παιχνιδιού, με τους κανόνες του και να παίξουν μαζί τους τις πρώτες παρτίδες. Το μάθημα θα γίνεται μία φορά την εβδομάδα, την ώρα της Ευέλικτης Ζώνης και θα πάρουν μέρος πάνω από 200 μαθητές της Α’ και Β’ Δημοτικού, χωρίς κανένα κόστος γι αυτούς.

Ωφέλη

Το σκάκι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα μικρά παιδιά. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε σχετική δήλωση στις 15/3/2012 αναγνωρίζει τα σημαντικά οφέλη του σκακιού και καλεί τα κράτη – μέλη να εισάγουν τη διδασκαλία του στα σχολεία, αναφέρει ο κ. Τοζάρος και προσθέτει «Διάφορες διεθνείς μελέτες έχουν καταγράψει σημαντικά πλεονεκτήματα του σκακιού, τα οποία ωθούν τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους στην ενασχόληση με το σκάκι• καθώς μέσα από το παιχνίδι καλλιεργούν ικανότητες που θα τους χρειαστούν για να επιτύχουν στην ανταγωνιστική σημερινή κοινωνία». Πιο συγκεκριμένα το σκάκι:
• Αναπτύσσει την κρίση, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα.
• Μαθαίνει την αξία της συστηματικής και μεθοδικής δουλειάς.
• Βοηθά στην πειθαρχία, στον προγραμματισμό και την αυτοσυγκέντρωση.
• Διευκολύνει την συμμετοχικότητα, την κοινή προσπάθεια και την κοινωνική ένταξη.
• Επιταχύνει την ωρίμανση και την απόκτηση υπευθυνότητας, αφού απουσιάζει εντελώς ο παράγοντας «τύχη» και κάθε παιδί μαθαίνει να διαχειρίζεται την «ήττα» και τα «λάθη» και να προχωρά.
• Εκφράζει ένα υγιές πρότυπο αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας.

 

[quote_box_center]

Σκακιστική Κίνηση Τρικάλων από το 2010

Η ΣΚΑ.ΚΙ. ιδρύθηκε στα τέλη του 2010 από γονείς παιδιών που βρέθηκαν τυχαία σε ένα σχολικό πρωτάθλημα στη Λάρισα κι αντιλήφθηκαν την έλλειψη ενός ενεργού Σκακιστικού Συλλόγου στην πόλη μας. Ενός Συλλόγου που σε πρώτη φάση θα δημιουργούσε τις κατάλληλες συνθήκες σε όσα παιδιά αγαπούσαν το σκάκι, να ασχοληθούν πιο συστηματικά με αυτό και μακροπρόθεσμα θα ανέπτυσσε και το αγωνιστικό σκάκι, διοργανώνοντας αγώνες σχολικούς και διασυλλογικούς.
Τα μέλη της ΣΚΑ.ΚΙ είναι περί τα 30. Στην πλειοψηφία τους γονείς μικρών σκακιστών, οι οποίοι έχουν προσφέρει πάρα πολλά, ώστε ο Σύλλογος να αποκτήσει δυναμική. Μέλος στη ΣΚΑ.ΚΙ μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε ενήλικας, είτε πρόκειται για γονέα, είτε για σκακιστή, είτε γενικά για άτομο που θα ήθελε να βοηθήσει στη δράση του συλλόγου και την διάδοση της σκακιστικής παιδείας στο Νομό.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη ΣΚΑ.ΚΙ στα τηλ. 6980397777 και 6977166005 και στο email [email protected]. Επίσης, μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για οτιδήποτε αφορά το Σύλλογο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.skakitrikalon.blogspot.com.

[/quote_box_center]

σκάκι1Σχέδια

Η συμμετοχή στο Μύλο των Ξωτικών, με το HUMAN CHESS, μία αναπαράσταση παρτίδας με παιδιά που είναι ντυμένα ως σκακιστικές φιγούρες, καθώς και η διοργάνωση κάποιου τουρνουά σε ετήσια βάση που θα διαρκεί 5-7 μέρες σε ημερομηνίες χωρίς ιδιαίτερη τουριστική κίνηση, σε συνδυασμό με εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν αξιοθέατα των Τρικάλων, όπως το ποτάμι, το Φρούριο κ.α. «Αυτά είναι στις σκέψεις μας αρκεί να βρούμε ανταπόκριση από το Δήμο και τους φορείς της πόλης. Όλα αυτά τα οράματα απαιτούν για την υλοποίησή τους, χρόνο και διάθεση αφιλοκερδούς προσφοράς από πολλούς. Τα μέλη της ΣΚΑΚΙ ως τώρα έχουν δώσει πολύ από το υστέρημα του χρόνου τους και θα χρειαστούν τη στήριξη όλης της Τρικαλινής κοινωνίας για να συνεχίσουν» υπογραμμίζει.

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Τρίκαλα: Η νεολαία που γράφει ιστορία με στυλό και πείσμα-Τρεις μαθητές που ξεχώρησαν στις Πανελλαδικές
Featured

Τρίκαλα: Η νεολαία που γράφει ιστορία με στυλό και πείσμα-Τρεις μαθητές που ξεχώρησαν στις Πανελλαδικές

Ιούν 27, 2025
Γροθιά στο στομάχι – Σκηνές σοκ στο κέντρο των Τρικάλων με άνδρα να κοιμάται στην άσφαλτο εν μέσω καύσωνα
Featured

Γροθιά στο στομάχι – Σκηνές σοκ στο κέντρο των Τρικάλων με άνδρα να κοιμάται στην άσφαλτο εν μέσω καύσωνα

Ιούν 25, 2025
Σε έξαρση οι μωβ μέδουσες στη Β. Εύβοια και σε Σκιάθο, Σκόπελο – Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν
Αφιερώματα

Σε έξαρση οι μωβ μέδουσες στη Β. Εύβοια και σε Σκιάθο, Σκόπελο – Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν

Ιούν 25, 2025
Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι πολίτες από τις πόλεις τους – Το Eurobarometer 2025 δίνει απαντήσεις, η Ε.Ε. σχεδιάζει δράσεις
Featured

Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι πολίτες από τις πόλεις τους – Το Eurobarometer 2025 δίνει απαντήσεις, η Ε.Ε. σχεδιάζει δράσεις

Ιούν 24, 2025
Το μαγαζί της Λάρισας που λάτρεψαν οι ξενύχτηδες και έγραψε τη δική του ιστορία – Η εμπειρία του Κλάρα δεν μπορεί να υποκατασταθεί… (ΕΙΚΟΝΕΣ)
Αφιερώματα

Το μαγαζί της Λάρισας που λάτρεψαν οι ξενύχτηδες και έγραψε τη δική του ιστορία – Η εμπειρία του Κλάρα δεν μπορεί να υποκατασταθεί… (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ιούν 22, 2025
Raffaele Fitto στο Cities Forum 2025: Οι πόλεις στο επίκεντρο της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής
Featured

Raffaele Fitto στο Cities Forum 2025: Οι πόλεις στο επίκεντρο της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής

Ιούν 20, 2025
Next Post
Μέχρι τα Χριστούγεννα οι προτάσεις των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων για το επιχειρησιακό πρόγραμμα στον Δήμο Τρικκαίων

Μέχρι τα Χριστούγεννα οι προτάσεις των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων για το επιχειρησιακό πρόγραμμα στον Δήμο Τρικκαίων

Λίγες ώρες πριν ανάψουν τα… φώτα στο Μύλο των Ξωτικών

Λίγες ώρες πριν ανάψουν τα… φώτα στο Μύλο των Ξωτικών

«Μύλος των Ξωτικών» για 4η χρονιά: Παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης

«Μύλος των Ξωτικών» για 4η χρονιά: Παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

http://anilioparkfestival.gr/tickets/http://anilioparkfestival.gr/tickets/
Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd