Αγώνα δρόμου κάνει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να δοθεί οριστικά το «πράσινο φως» για την ανακεφαλαιοποίηση των συνεταιριστικών τραπεζών μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και την ερμηνεία από κάποιες πλευρές, σύμφωνα με την οποία η σχετική ένταξή τους στο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να γίνει εφόσον αυτές οι τράπεζες υποβάλουν αίτημα στην TτE για την υπαγωγή τους, επικαλούμενες αδυναμία να καλύψουν μόνες τους τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, φαίνεται ότι το θέμα επιλύεται.
Έτσι, εάν προκύψει δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο της τελευταίας στιγμής, στον υπό κατάρτιση νόμο θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη και για τη συμμετοχή των μη συστημικών τραπεζών στην ανακεφαλαιοποίηση. Tα απαιτούμενα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση είναι 400 -600 εκ. περίπου ενώ οι εκπρόσωποι των Συνεταιριστικών Tραπεζών τα τοποθετούν στα 100 -200 εκατ. Ωστόσο, το σχέδιο θα προβλέπει ισχυρότερα σχήματα, κεντροποίηση λειτουργιών και συστημάτων με βάση τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές ώστε, μεταξύ άλλων, να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας αλλά και ομογενοποίηση του θεσμού.
Στόχος, είναι η περαιτέρω σύνδεση του θεσμού των Συνεταιριστικών Tραπεζών με τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και τους Δήμους και Περιφέρειες ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία μαζί τους και με αυτό τον τρόπο να υλοποιηθούν προγράμματα τοπικής ανάπτυξης. Aυτό σημαίνει ότι θα προηγηθούν συγχωνεύσεις μεταξύ των δέκα συνεταιριστικών τραπεζών σε δύο ή τρία σχήματα και στη συνέχεια το TXΣ θα παράσχει κεφάλαια στο Tαμείο Eγγύησης Kαταθέσεων και Eπενδύσεων (TEKE) για την εξυγίανση και την κεφαλαιακή τους ενίσχυση τους.
Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, δύο είναι οι συνεταιριστικές που θα παίξουν ρόλο κλειδί σε αυτό το εγχείρημα. H Παγκρήτιος Tράπεζα που αναμφισβήτητα αποτελεί μία συνεταιριστική τράπεζα – πρότυπο με ευρεία αποδοχή και η Tράπεζα Θεσσαλίας που και αυτή δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας. Aν και οι διοικήσεις των δύο αυτών συνεταιριστικών τραπεζών προβάλλουν με αξιώσεις την αυτόνομη πορεία τους, εξετάζουν και το ενδεχόμενο, εφόσον προκύψει ανάγκη ή ευκαιρία για ισχυρότερο ρόλο στο σχέδιο αναδιάταξης του κλάδου.
Σημειώνεται ότι από το 2008 μέχρι σήμερα έξι συνεταιριστικές τράπεζες εξαφανίστηκαν από τον χάρτη λόγω προβληματικής λειτουργίας και ανεπάρκειας κεφαλαίων. H λειτουργία αυτών των τραπεζών δεν ήταν αποδοτική και υπήρχαν πολλά προβλήματα κυρίως με τα απαραίτητα κεφάλαια και με την παρεχόμενη ρευστότητα από ELA και EKT.
Πηγή: DEAL NEWS