Ένα από τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα έθιμα των Τρικάλων, εκείνο της «γουρνοχαράς», αναβίωσε για άλλη μία χρονιά σήμερα, δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στην πλατεία Ειρήνης. Τα Χριστούγεννα, μεγάλη γιορτή, ήταν ευκαιρία τα παλιότερα χρόνια για γλέντι και καλό φαγητό που οι άνθρωποι δεν είχαν την ευκαιρία να απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους. Οι προετοιμασίες ξεκινούσαν από νωρίς και είχαν να κάνουν κυρίως με το σφάξιμο του γουρουνιού της κάθε οικογένειας, το οποίο το κάθε σπίτι κρατούσε μήνες πριν και το μεγάλωνε ειδικά για το σκοπό αυτό.
Το έθιμο αυτό αναβίωσε σε όλο του το μεγαλείο τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στη Σωτήρα Τρικάλων. Στην καθιερωμένη πλέον εκδήλωση του Συλλόγου έγινε η ιεροτελεστία της γουρνοχαράς: σφάξιμο, γδάρσιμο, τεμαχισμός και ψήσιμο του κρέατος, παρασκευή τσιγαρίδων, τηγανιάς, ψήσιμο λουκάνικων κλπ.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με γλέντι, έως αργά το βράδυ με μπόλικο κρασί και πολύ χορό.