Πασχαλινά κουλουράκια

ΥΛΙΚΑ:

500 γρ. φυτίνη

500 γρ. ζάχαρη

2 αυγά

3 βανίλιες

μισό κρασοπότηρο κονιάκ

1 ποτήρι του νερού χυμό από φρέσκο πορτοκάλι

ξύσμα από 1 μεγάλο ή 2 μικρότερα πορτοκάλια

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα σκόνη

ένα φακελάκι μπεϊκιν παουντερ

ενάμιση κιλό αλεύρι Αλατίνη για όλες τις χρήσεις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Χτυπάμε τη φυτίνη να αφρατέψει λίγο. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, να γίνει αφράτο-αφράτο και άσπρο το μείγμα. Ρίχνουμε τα αυγα ένα-ένα. Μέτα βάζουμε τις βανίλιες, το κονιάκ, το πορτοκάλι με το ξύσμα, το μπεϊκιν παουντερ και τη σόδα χωρίς να τη λιώσουμε στο χυμό. Χτυπάμε λίγο με το μίξερ να ανακατευτούν καλά. Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι και βάζουμε «όσο σηκώσει». Χρησιμοποιούμε το μεγάλο μίξερ ή ένα μίξερ χειρός, μέχρι να ξεκινήσει να σφίγγει, αλλάζουμε γάντζο και βάζουμε τον ειδικό για ζύμωμα.  Όταν δυσκολέψει και άλλο, συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι. Μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακή μεν άλλα να πλάθεται χωρίς να κολλάει και χωρίς να απλώνει. Πλάθουμε στα σχέδια που μας αρέσουν και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Λιώνουμε κρόκους σε βαθύ πιάτο και τους αραιώνουμε με γάλα φρέσκο. Αλείφουμε με πινέλο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά περίπου, ή ώσπου να ροδίσουν ομοιόμορφα.  Σηκώνουμε με προσοχή ένα κουλούρι, να δουμε αν έχει ψηθεί από κάτω και έχει πάρει ωραίο χρώμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ :

  1. Η συνταγή είναι της Maria Chatzisimou (Ελληνικές….gourmed-ιές), πάρα πολύ καλή έμενα με ενθουσίασε.  Οι δικές μου αλλαγές ήταν μόνο να βάλω ένα κ.γ. αλάτι και έβαλα Άριστον αντί για φυτίνη.
  2. Το σχήμα στα κουλουράκια μου το έκανα με την πρέσα μπισκότων.
  3. Κάλο είναι να ψήσουμε σε λαμαρίνες αλουμινένιες. Τα ανοξείδωτα ταψιά δεν ψήνουν καλά από κάτω και τα σκούρα του ιδίου του φούρνου, τα καίνε εύκολα.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Μαίρη Καρακασίδη ή αλλιώς Γιαγια Μαίρη εν δράση  (τις συνταγές της οποίας μπορείτε να βρείτε και εδώ http://giagiamairi.dimosbox.gr/  και στην σελίδαhttps://www.facebook.com/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%9C%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B7-%CE%B5%CE%BD-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7-725351180896546/).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ