Εικόνες από τη Λάρισα του… μέλλοντος: Έτσι θα γίνουν οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας στο κέντρο μετά τα έργα

Την Λάρισα του… εγγύς μέλλοντος παρουσίασε μελέτη στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης το μεσημέρι της Τρίτης.

Εκεί, οι δημοτικοί σύμβουλοι πήραν μία γεύση για το πώς θα είναι το κέντρο της πόλης μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων σε κεντρικές οδούς, που ως στόχο έχουν τη δημιουργία δρόμων «ήπιας κυκλοφορίας» που θα αποθαρρύνουν τη χρήση οχημάτων και θα είναι πιο φιλικές σε πεζούς και ποδηλάτες.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΡΟΜΟΣ ΗΠΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, περιοχή ήπιας κυκλοφορίας είναι η περιοχή κατοικίας, που έχει χαρακτηρισθεί και σημανθεί ως περιοχή ήπιας κυκλοφορίας.

Στο Άρθρο 39 «Συμπεριφορά των οδηγών προς τους πεζούς» προβλέπονται τα ακόλουθα:

Σε περιοχές κατοικίας που έχουν χαρακτηρισθεί και σημανθεί ως περιοχές ήπιας κυκλοφορίας εφαρμόζονται οι εξής ειδικοί κανόνες:

α) Οι πεζοί μπορούν να χρησιμοποιούν το οδόστρωμα σε όλο το πλάτος του. Τα παιχνίδια επιτρέπονται.

β) Οι οδηγοί πρέπει να προχωρούν με πολύ χαμηλή ταχύτητα, η οποία σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20 χιλιόμετρα την ώρα.

γ) Οι οδηγοί δεν πρέπει να θέτουν τους πεζούς σε κίνδυνο ούτε να συμπεριφέρονται με παρεμποδιστικό τρόπο. Αν είναι αναγκαίο πρέπει να σταματούν.

δ) Οι πεζοί δεν πρέπει να εμποδίζουν χωρίς λόγο την κυκλοφορία των οχημάτων.

ε) Απαγορεύεται η στάθμευση εκτός από εκεί που επιτρέπεται από σήματα στάθμευσης.

στ) Σε διασταυρώσεις, χρήστες της οδού που εξέρχονται από περιοχή κατοικίας πρέπει να παραχωρούν την προτεραιότητα στους άλλους χρήστες της οδού.

Δείτε αναλυτικά τα σχέδια για το πώς θα «μεταμορφωθούν» κεντρικές οδοί:

Οδός Νικηταρά

Οδός Ανθίμου Γαζή

Οδός Κολοκοτρώνη

Οδός Ιουστινιανού

Οδός Αιόλου

Οδός Ρούσβελτ

Οδός Υψηλάντου

newsroom onlarissa.gr

Πηγή: http://www.onlarissa.gr/2018/02/13/ikones-apo-ti-larisa-tou-mellontos-etsi-tha-ginoun-dromi-ipias-kykloforias-sto-kentro-meta-ta-erga-foto/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ