Ζωντάνεψαν μνήμες, παράδοση και πολιτισμός στο 42ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στο Περτούλι

Αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν το 42ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων που κορυφώθηκε την Κυριακή 30 Ιουνίου, με την κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 11:00 π.μ. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην πολύπαθη Κύπρο και αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους Σαρακατσαναίους να επανασυνδεθούν με τις ρίζες τους, αναβιώνοντας τις παραδόσεις τους σε ένα περιβάλλον απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Το αντάμωμα τελούσε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της Κ.Ε.∆.Ε. (Κεντρɩκή Ένωση ∆ήμων Ελλάδος), της  Περɩφέρεɩας Θεσσαλίας, της Αντɩπερɩφέρεɩας Ν. Τρɩκάλων, του ∆ήμου Τρɩκκαίων, του ∆ήμου Πύλης και της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδɩκίου & Πύλης.

Σαρακατσαναίοι από όλη την Ελλάδα συναντήθηκαν από την Παρασκευή μέχρι και το πρωί της Κυριακής στο 40ο αντάμωμά τους στα Περτουλιώτικα Λιβάδια που κατακλύστηκαν από κόσμο, ενώ το παρόν έδωσαν και πολλοί επίσημοι, όπως υπουργοί, βουλευτές κι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, ενώ τιμήθηκαν πρόσωπα που συνέβαλαν στη διατήρηση και την προώθηση της σαρακατσάνικης παράδοσης. Με τη συμμετοχή πολλών συλλόγων και την υποστήριξη των τοπικών αρχών, το αντάμωμα πέτυχε να αναδείξει τη ζωντανή πολιτιστική κληρονομιά των Σαρακατσαναίων​.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, οι προσκεκλημένοι επίσημοι απηύθυναν χαιρετισμούς που τόνισαν τη σημασία της διατήρησης της παράδοσης και της ιστορίας. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξήρε το ρόλο των Σαρακατσαναίων στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς: «Οι Σαρακατσαναίοι και πάλι έκαναν το θαύμα τους προκειμένου να μπορέσουμε να γιορτάσουμε την παράδοσή μας και τις ρίζες μας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αναφορές και η αναφορά εδώ είναι τα βουνά όπου ξεκίνησαν με τα κοπάδια τους. Η ζωή προχωρά μπροστά και εξελίσσεται, αλλά αν χάσουμε αυτές τις αναφορές μπορεί να τα χάσουμε όλα. Συγχαρητήρια στους Σαρακατσαναίους όλης της Ελλάδας που και σήμερα είναι πιστοί στο ραντεβού τους».

Ο Κώστας Γκιουλέκας, Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ανέφερε: «Υπάρχουν κάποιοι Έλληνες που δεν αφήνουν την ιστορία να σβήσει και οι Σαρακατσάνοι είναι εκείνοι οι Έλληνες που πραγματικά και το νιώθουν αλλά και το διαλαλούν ότι τρέχει μέσα τους το αίμα του Κατσαντώνη. Είναι πολύ σημαντικό ότι κάθε χρόνο εδώ στα Περτουλιώτικα λιβάδια γίνεται το Αντάμωμα και χαίρομαι γιατί μέσα από εδώ μαθαίνουμε πώς να γίνεται κανείς καλύτερος Έλληνας, να αγαπάει την πατρίδα του, να κρατάει την παράδοση και να βλέπει μπροστά με αισιοδοξία και ελπίδα».

Η Κατερίνα Παπακώστα, Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ όπου κάθε χρόνο ανταμώνουν Σαρακατσαναίοι και μη προκειμένου να ενδυναμώσουμε τους δεσμούς μας με τον πολιτισμό και τις αξίες που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας και οφείλουμε να κρατάμε άσβεστη την φλόγα της παράδοσης».

Ο Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τόνισε: «Εδώ είμαστε δίπλα στη φύση, στον Θεό, στην παράδοση. Τα πράγματα γεωπολιτικά έχουν αλλάξει, στη γειτονιά μας έχουμε πολέμους, η ευρωπαϊκή οικονομία κλονίζεται, το δημογραφικό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα όπως και η κλιματική αλλαγή, όμως εμείς θα σταθούμε δίπλα στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο και θα φροντίσουμε για την ανάταξη της οικονομίας».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ανέφερε: «Οι Σαρακατσαναίοι έδωσαν πάρα πολλά στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας μας και προσωπικά στηρίζω πολύ τις ταυτοτικές συναντήσεις και ό,τι αφορά την ταυτότητα διαφόρων ανθρώπων όπως οι Σαρακατσάνοι».

Η Κεντρική Εκδήλωση και οι Παράλληλες Δραστηριότητες

Την ημέρα της κεντρικής εκδήλωσης, μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, τους χαιρετισμούς και τις βραβεύσεις των αριστούχων εισαχθέντων μαθητών στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, δόθηκε ομιλία από τον κ. Αυγουστίνο Αυγουστή, Πρόεδρο Συλλόγου Κυπρίων Ν. Λάρισας. Ο κ. Αυγουστή αναφέρθηκε στα 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και κατοχή της Κερύνειας, της Αμμοχώστου και της Μόρφου, την προσφυγιά, τη διαίρεση του νησιού σε βόρεια και νότια Κύπρο, τους αγνοούμενους, καθώς και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ακολούθησε δρώμενο με τη συμμετοχή μελών του Συνδέσμου Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας, αφιερωμένο στη μαρτυρική Κύπρο.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και Παραδοσιακά Αθλήματα

Οι εορτασμοί συνεχίστηκαν με παιχνίδια και χορούς από συλλόγους Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων. Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν σε παραδοσιακά σαρακατσάνικα αθλήματα όπως το τραβ’μα γκλίτσας, το αμπήδμα τσ’τρεις και το απέταμα λ’θαρ. Η εκδήλωση περιλάμβανε τον Χορό Γερόντων και χορούς από τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων Σαρακατσαναίων, καταλήγοντας στον Τρανό χορό με τη συμμετοχή όλου του κόσμου.

Η εκδήλωση, την οποία παρουσίασαν η φιλόλογος Αγγελική Μπαρμπερίου και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Χατζηπλής, τελούσε υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Αντιπεριφέρειας Τρικάλων, των Δήμων Τρικκαίων και Πύλης και της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης.

Εκδηλώσεις του Σαββάτου

Το Σάββατο, πριν από την κεντρική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων των Συλλόγων Σαρακατσαναίων Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σκοπίων. Το απόγευμα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το «Βιωματικό Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής», ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε το παραδοσιακό σαρακατσάνικο γλέντι σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, με την παρουσία καταξιωμένων καλλιτεχνών.