«Ζαφειρένια, η κόρη του πυροσβέστη»… ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό

Παρουσία πλήθους κόσμου σε μία συγκινητική εκδήλωση παρουσιάστηκε το βιβλίο της κοινωνιολόγου, εγκληματολόγου και συγγραφέως Ιωάννα Χαρμπέα. Την εκδήλωση παρουσίασης του παιδικού βιβλίου με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό, «Ζαφειρένια, η κόρη του πυροσβέστη» διοργάνωσαν η συγγραφέας και οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, την Παρασκευή 6 Μαρτίου στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Για το bullying μίλησαν οι:

Κατερίνα Παπακώστα, νομικός, βουλευτής Ν. Τρικάλων
Χρίστος Λιάπης, ψυχίατρος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Νατάσα Παπαστάθη, εκπαιδευτικός, μουσικός
Μαρία Γαλάνη, ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια
Δώρα Α. Μπαρσούκη, δικηγόρος Αρείου Πάγου

Την εκδήλωση συντόνισε η Στέφη Κωστοπούλου.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικα από τη Μουσική Σχολή Παπασταθη. Ακούστηκαν τα τραγούδια Ο μικρός πρίγκιπας, Στη χώρα των αθώων- ένα τραγούδι σε στίχους Μάνου Ελευθερίου κ μουσική Μίλτου Πασχαλίδη που γράφτηκε πριν ένα μήνα για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Επίσης τα τραγούδια Παιδική μοναξιά και Στα πέτρινα τα χώματα σε στίχους Ιωάννας Χαρμπέα κ μουσική Νατάσα Παπαστάθη.  Ερμηνεύτηκαν από σύνολο μουσικής δωματίου της Σχολής
Στο τέλος της εκδήλωσης κατέθεσαν απόψεις τρεις μαθητές δημοτικού σχολείου που διάβασαν το βιβλίο.

Σε σημείωμα της συγγραφέως αναφέρονται τα εξής: «Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού ή αλλιώς bullying έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας εδώ και κάποια χρόνια. Η πρόληψη ισοδυναμεί με έναν τόνο αμφίβολης θεραπείας  για αυτό θα πρέπει να προβάλλεται το θέμα του σχολικού εκφοβισμού από τις πρώτες κιόλας τάξεις στο σχολείο. Τα παιδιά στην ηλικία αυτή πρέπει να καταλάβουν πόσο πλήττει η βία και ποιος ο καλύτερος τρόπος να παραδειγματιστούν πέρα από ένα παραμύθι. Η Ζαφειρένια είναι ένα κορίτσι που υπόκειται σε σχολικό εκφοβισμό και δε μιλάει σε κανέναν για αυτό. Δάσκαλοι και γονείς αγνοούν τι συμβαίνει. Πώς θα χειριστεί η Ζαφειρένια τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει στο σχολείο; Θα έχει το παραμύθι μας ωραίο τέλος; Ίσως. Όμως η ζωή του παιδιού δεν είναι παραμύθι γι’ αυτό αν είσαι μια μικρή Ζαφειρένια και βρίσκεις κοινά σημεία με την ηρωίδα πες το στους γονείς ή στη δασκάλα σου, γιατί τα παραμύθια δεν έχουν πάντα ωραίο τέλος».