Υπό διάλυση μετά από 19 χρόνια ο Αστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός «Κυψέλη»

 

Μετά από 19 χρόνια ο Αστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός «Κυψέλη» διαλύεται. Παρά τις όποιες παραστάσεις και τα αιτήματα όλα αυτά τα χρόνια για την ανεύρεση μίας περιοχής όπου τα μέλη του θα μπορούσαν να οικοδομήσουν και να δημιουργήσουν έναν νέο οικισμό οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες και το Δ.Σ. έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες της λύσης του Συνεταιρισμού, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Ο Συνεταιρισμός είχε συσταθεί το 1990 με συνολικά 113 μέλη, με στόχο τη δημιουργία ενός οικισμού. Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε καμία εξέλιξη κι ο Συνεταιρισμός παρέμεινε ουσιαστικά ανενεργός ως προς τον σκοπό για τον οποίο είχε δημιουργηθεί (να σημειώσουμε ότι κατά τα ίδια πρότυπα δημιουργήθηκε ο οικισμός της Τρίκκης στη Λεπτοκαρυά).

Η εξέλιξη που οδήγησε στο τέλος

Τα τελευταία χρόνια υπήρχε σε εκκρεμότητα η πρόταση του Συνεταιρισμού για την αγορά οικοπέδου που προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό στην Περδικοράχη Τρικάλων. Εντούτοις, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν τα μέλη του Δ.Σ. με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου και υπηρεσιακούς παράγοντες της Δημοτικής Πολεοδομίας, διαπιστώθηκε ότι ανατρέπονται βασικά τεκμήρια ως προς ένα θετικό αποτέλεσμα. «Διαπίστωσαμε για πρώτη φορά μετά το 2008 (χρονιά κατά την οποία προτάθηκε η Ανασύνταξη του Σχεδίου Πόλεως) ότι το οικόπεδο της Περδικοράχης Τρικάλων εκτάσεως άνω των 100 στρεμμάτων, στο οποίο προβλέπεται Περιοχή Πολεοδομίας (ΠΕΡ.ΠΟ) Α’ κατοικίας, δεν είναι δημοτικό (όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα) αλλά συνιδιοκτησία κατοίκων της περιοχής» μας πληροφορεί σχετικά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Βασίλης Βαρσάνης.

Ο πρόεδρος του Αστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Βασίλης Βαρσάνης

Επιπλέον, ένας ακόμη από τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση διάλυσης του Συνεταιρισμού είναι το γεγονός ότι είναι απρόβλεπτος ο χρόνος περαίωσης της ανασύνταξης του Σχεδίου Πόλεως από το ΥΠΕΚΑ, στις υπηρεσίες του οποίου «βαλτώνει» εδώ και 10 περίπου χρόνια.

«Κατόπιν αυτών κι εφόσον συζητήσαμε όλες τις πτυχές του θέματος η Συνέλευση των μελών αποφάσισε να προβεί στη λύση του Συνεταιρισμού για την οποία έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες ενέργειες» υπογραμμίζει.

Έπαιξε ρόλο και η κρίση

«Νιώθουμε πικρία γιατί αγωνιστήκαμε τόσα χρόνια να βρούμε λύση. Δυστυχώς όμως δεν υπήρχαν τόσο μεγάλες εκτάσεις. Συν τοις άλλοις, πλέον, δεν υπάρχει το έντονο ενδιαφέρον των Συνεταίρων, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα με αποτέλεσμα να «φοβούνται» να χτίσουν αφού η επιβάρυνση με τους φόρους (ΕΝΦΙΑ κ.α.) είναι μεγάλη, ενώ όπως αντιλαμβάνεστε μετά από τόσα χρόνια οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν τακτοποιηθεί οικιστικά» εξηγεί ο κ. Βαρσάνης.

Πηγή: ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ