Υπερθυρεοειδισμός: Ποιες τροφές να αποφεύγετε και ποιες να τρώτε

Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής αδένας παράγει περισσότερη θυρεοειδική ορμόνη.

Ο υπερθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παράγει θυρεοειδικές ορμόνες που ονομάζονται Τ3 και Τ4.

Αυτές οι ορμόνες:

Ορισμένοι τύποι υπερθυρεοειδισμού μπορεί να είναι γενετικοί. Η νόσος Graves είναι η πιο κοινή αιτία υπερθυρεοειδισμού. Είναι 7 έως 8 φορές πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καρκίνοι του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς.

Ο υπερθυρεοειδισμός συχνά συγχέεται με άλλα προβλήματα υγείας. Το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων του περιλαμβάνει τα εξής:

Υπερθυρεοειδισμός: Τροφές που πρέπει να τρώτε

Τροφές με χαμηλό ιώδιο

Το ιώδιο είναι ένα μέταλλο που παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία θυρεοειδικών ορμονών. Μια δίαιτα χαμηλή σε ιώδιο βοηθά στην μείωση των ορμονών του θυρεοειδούς.

Προσθέστε αυτά τα τρόφιμα στην καθημερινή σας διατροφή:

Σταυρανθή λαχανικά

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι σημαντικός για πολλές ζωτικές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του θυρεοειδούς. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο, ώστε τα κύτταρα του αίματος να μεταφέρουν οξυγόνο σε κάθε όργανο.

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου συνδέονται με τον υπερθυρεοειδισμό. Πάρτε άφθονο σίδηρο στη διατροφή σας με τροφές όπως:

Σελήνιο

Οι τροφές πλούσιες σε σελήνιο μπορεί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών και στην προστασία του θυρεοειδούς σας από ασθένειες. Το σελήνιο βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων και διατηρεί τον θυρεοειδή και άλλους ιστούς υγιείς.

Καλές διαιτητικές πηγές είναι:

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος σας βοηθά να χρησιμοποιείτε τα τρόφιμα για ενέργεια. Αυτό το μέταλλο βοηθά επίσης να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τον θυρεοειδή σας υγιή. Καλές πηγές ψευδαργύρου:

Ασβέστιο και βιταμίνη D

Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί αδύναμα και εύθραυστα οστά. Η οστική μάζα μπορεί να αποκατασταθεί με θεραπεία. Η βιταμίνη D και το ασβέστιο είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση υγιών οστών.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο:

Η βιταμίνη D βρίσκεται σε αυτά τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ιώδιο:

Υγιή λιπαρά

Τα λίπη που προέρχονται από ολόκληρα και σε μεγάλο βαθμό μη επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό. Αυτό με την σειρά του συμβάλλει στην υγεία του θυρεοειδούς και στην εξισορρόπηση των θυρεοειδικών ορμονών. Τα μη γαλακτοκομικά λίπη είναι σημαντικά σε μια δίαιτα χαμηλή σε ιώδιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Αυτά περιλαμβάνουν:

Μπαχαρικά

Ορισμένα μπαχαρικά και βότανα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία και την εξισορρόπηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς

Δώστε βάση στα εξής:

Υπερθυρεοειδισμός: Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Τροφές με πολύ ιώδιο

Η κατανάλωση πάρα πολλών πλούσιων σε ιώδιο ή εμπλουτισμένα με ιώδιο τροφών μπορεί να οδηγήσει σε υπερθυρεοειδισμό ή να τον επιδεινώσει.

Αποφύγετε τα ακόλουθα θαλασσινά:

Αποφύγετε άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, όπως:

Γλουτένη

Σε μερικούς ανθρώπους, η γλουτένη μπορεί να βλάψει τον θυρεοειδή, προκαλώντας φλεγμονή. Ακόμα κι αν δεν έχετε αλλεργία ή δυσανεξία στη γλουτένη, είναι σώφρον να περιορίσετε τη γλουτένη αν έχετε υποθυρεοειδισμό.

Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για συστατικά που περιέχουν γλουτένη όπως:

Σόγια

Αν και η σόγια δεν περιέχει ιώδιο, έχει αποδειχθεί ότι παρεμβαίνει σε ορισμένες θεραπείες για τον υπερθυρεοειδισμό (μελέτες σε ζώα).

Αποφύγετε ή περιορίστε τα τρόφιμα με σόγια όπως:

Καφεΐνη

Τρόφιμα και ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και η σοκολάτα, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού και να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος, νευρικότητα, ευερεθιστότητα και γρήγορο καρδιακό ρυθμό.

Εάν η καφεΐνη έχει αυτή την επίδραση πάνω σας, η αποφυγή ή ο περιορισμός της είναι η ενδεδειγμένη επιλογή.

Iatropedia.gr