Yπάρχει διατροφή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού;

Η αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως είναι η διατροφή, ο ύπνος, η σωματική δραστηριότητα, το στρες και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. 

Τι συμβαίνει όμως με τη διατροφή, η οποία ως φυσικό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών νοσημάτων συμπεριλαμβανομένου και του κοινού κρυολογήματος/γρίπης ακόμα και του κορονοϊού; Υπάρχει όντως κάποια διατροφή η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας ή όχι; 

Η απάντηση είναι πως ναι, η ισορροπημένη στο σύνολο της διατροφή, σύμφωνα και με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, μπορεί να γίνει όπλο στην προάσπιση της υγείας. Οφείλουμε γενικά να βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση θρέψης, για να μπορεί το σώμα να ανταπεξέλθει και το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί σε περίπτωση λοίμωξης.

Η αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως είναι η διατροφή, ο ύπνος, η σωματική δραστηριότητα, το στρες και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Τι συμβαίνει όμως με τη διατροφή, η οποία ως φυσικό φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών νοσημάτων συμπεριλαμβανομένου και του κοινού κρυολογήματος/γρίπης ακόμα και του κορονοϊού; Υπάρχει όντως κάποια διατροφή η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας ή όχι; 

Η απάντηση είναι πως ναι, η ισορροπημένη στο σύνολο της διατροφή, σύμφωνα και με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, μπορεί να γίνει όπλο στην προάσπιση της υγείας. Οφείλουμε γενικά να βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση θρέψης, για να μπορεί το σώμα να ανταπεξέλθει και το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί σε περίπτωση λοίμωξης.

Πώς να αυξήσουμε όμως την αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού σας μέσω της ισορροπημένης διατροφής; Πρέπει να δίνουμε έμφαση στην πρόσληψη και το συνδυασμό των παρακάτω θρεπτικών συστατικών:

1.  Πρόσληψη Βιταμίνης Α: τα καρότα, το παντζάρι, τις πατάτες, το συκώτι, το τυρί και τα βερίκοκα.

Πατατοσαλάτα

2.  Πρόσληψη Βιταμινών Β: κοτόπουλο, το κρέας, το ψάρι, τα φασόλια, οι φακές και τα δημητριακά ολικής άλεσης με έμφαση στη Βιταμίνη Β6.

Σούπα με φακές και λαχανικά

3.  Πρόσληψη Βιταμίνης C: Πολύ σημαντική αντιοξειδωτική βιταμίνη. Καθημερινά χρειάζεται να λαμβάνετε 90mg βιταμίνης C εάν είστε άντρας ή 75mg εάν είστε γυναίκα και τα τρόφιμα που την περιέχουν είναι η ασερόλα, τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα πράσινα λαχανικά όπως οι πιπεριές και το μπρόκολο, καθώς και οι ντομάτες.

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τις φράουλες

4.  Πρόσληψη Βιταμίνης D: Η μεγαλύτερη ποσότητα της συντίθεται στο δέρμα μας από τον ήλιο, κατά την έκθεσή μας σε αυτόν, για αυτό πρέπει να βγαίνουμε στον ήλιο τουλάχιστον 20 λεπτά καθημερινά.

5.  Πρόσληψη Βιταμίνης Ε: Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο, η μαλακή φυτική μαργαρίνη, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι.

Κέικ λαδιού

6.  Συνένζυμο Q 10: Το συνένζυμο Q10 είναι αντιοξειδωτικό διατροφικό στοιχείο. Μπορείτε να το βρείτε με τη μορφή συμπληρώματος, είτε να το προσλάβετε από τη διατροφή μέσα από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός και ο τόνος, καθώς και ολικής άλεσης δημητριακών.

Ταλιατέλες με τόνο και κάπαρη

7.  β-καροτένιο και σελήνιο. Αυτά βρίσκονται στα φρούτα και λαχανικά έντονου χρώματος, όπως τα μούρα, τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα κεράσια, τα ρόδια, το σπανάκι, το μπρόκολο, στα όσπρια, στα προϊόντα και δημητριακά ολικής άλεσης, στα βότανα και στους ξηρούς καρπούς.

Ντομάτες γεμιστές με σπανάκι

8.  Καλή πηγή πρωτεΐνης:  Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα αυγά, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί περιέχουν υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνη.

Κοτόσουπα

9.  Ψευδάργυρος: άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά, τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα φασόλια και τα καρύδια.

Φασολάδα με λουκάνικα

10.  Σίδηρος: από κόκκινο και λευκό κρέας, συκώτι, φακές και σπανάκι.

Συκωτάκια με καραμελωμένα κρεμμύδια

11.  Ω-3 λιπαρά οξέα: το α-λινολενικό οξύ, το οποίο το βρίσκουμε σε κάποια φυτικά έλαια, το εικοσαπεντανοϊκό οξύ, το δεκαεξαενοϊκό οξύ, τα οποία βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (κολιός, σκουμπρί, ρέγκα και ο σολομός) και στα ιχθυέλαια. Πιο συγκεκριμένα, οι διατροφικές πηγές περιλαμβάνουν το λιναρόσπορο, το λιναρέλαιο, τα καρύδια, το καρυδέλαιο, το σογιέλαιο, τους κολοκυθόσπορους, τους σπόρους ελαιοκράμβης, το κραμβέλαιο και τα φύκια.

12.  Φυτικές ίνες: δρουν ως πρεβιοτικά, έχουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας της μικροχλωρίδας του εντέρου και συμβάλλουν στην υγιή απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πηγές αποτελούν τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μπάρες με δημητριακά και μέλι

13.  Καθημερινή πρόσληψη νερού και χυμών/smoothies: συμβάλει στην σωστή ενυδάτωση.

Smoothies, χυμοί και detox water: Γιατί να τα εντάξω στη διατροφή μου;

14.  Αλκοόλ με μέτρο!

Έχει το αλκοόλ θέση στη διατροφή μου; Όσα πρέπει να ξέρεις για την υπεύθυνη κατανάλωσή αλκοόλ.

15.  Βότανα: όπως η αλόη, το σκόρδο, το ginseng και η γλυκόριζα.

16.  Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και φυσικής δραστηριότητας- επαρκής ύπνος- αποφυγή στρες.

17.  Αποφυγή καπνίσματος

18. Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν αποτέλεσμα μόνο σε ανεπάρκεια αυτών των θρεπτικών συστατικών, όχι με επάρκεια!

Συνοπτικά, η καλή και ισορροπημένη διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος, η διατήρηση ψυχικής ευεξίας,  καθώς και η αποφυγή του πανικού και η ατομική ευθύνη αποτελούν πανίσχυρα όπλα για την προάσπιση του οργανισμού από τον κορονοϊό αλλά και από κάθε είδους κρυολόγημα.

πηγή : https://www.giorgostsoulis.com/blog/enisxysh-anosopoihtikpy