Ξυλοπάροικο Τρικάλων: Αυτό που λέμε…κλασικό παραδοσιακό χωριό

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Τρικάλων και σε 420 μέτρα υψόμετρο είναι χτισμένο ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής: Το Ξυλοπάροικο.Ειδικά την περίοδο του χειμώνα σχεδόν σε κάθε σημείο του χωριού η θέα είναι μαγευτική: Από πίσω τα βουνά με τις χιονισμένες βουνοκορφές και μπροστά απλώνεται ο θεσσαλικός κάμπος.

                                              Άποψη του χωριού

Οι κάτοικοι του χωριού ανέκαθεν ήταν εξαιρετικοί μάστορες και σε αυτούς χρωστάνε τα χαρακτηριστικά πλινθόκτιστα σπίτια με τις ξύλινες στέγες, που είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του χωριού.

Έχει ενδιαφέρον: Στην πλατεία του χωριού μαζεύονται μικροί και μεγάλοι, κάτω από μεγάλο πλατάνι και απολαμβάνουν εκλεκτούς μεζέδες με τσίπουρο ή τον καφέ τους στα καφενεία που βρίσκονται εκεί.

                                        Ο ναός της Αγίας Παρασκευής

Στην περιοχή υπάρχει επίσης η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που είναι χτισμένη τον 14ο αιώνα και οι μύλοι της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Αθανασίου.

Όσοι αγαπούν την ορειβασία φτάνουν μέχρι το Τρύπιο Λιθάρι, ενώ μπορείτε να κάνετε αεροπτερισμό στα Ψήλια.

                                               Η είσοδος του χωριού

Τι να δοκιμάσουμε: Τα καφενεία και οι ταβέρνες προσφέρουν ντόπιο τσίπουρο με μεζέδες και σουβλάκια, ενώ αξίζει να αναζητήσετε και να αγοράσετε γίδινο τυρί και σπιτικό τραχανά.

info

πηγή: mariailiaki.gr

Φωτογραφίες: visit-trikala.gr