Ξηροδερμία: Για ποιες παθήσεις χτυπάει «καμπανάκι» (εικόνες)

Η ξηροδερμία είναι κοινό σύμπτωμα, εκδηλώνεται κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τις περισσότερες φορές υποχωρεί αν ενυδατώσετε καλά την επιδερμίδα σας.

Πού οφείλεται όμως η επίμονη ξηρότητα, το ξεφλούδισμα και η φαγούρα, ακόμη και όταν ενυδατώνετε την επιδερμίδα σας;

Αν δεν μπορείτε να ανακουφιστείτε από την ξηροδερμία ή εκδηλώνετε και άλλα συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Εν τω μεταξύ δείτε για ποιες παθήσεις αποτελεί σύμπτωμα η ξηροδερμία.

 

Photo 1/4
Διαβήτης: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα σώμα χάνει υγρά με ταχύτερους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να προκαλείται αφυδάτωση. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα εφίδρωσης, μειώνοντας την υγρασία του δέρματος. Το ξηρό και σκασμένο δέρμα είναι ευάλωτο στα βακτήρια, τα οποία τρέφονται με γλυκόζη και σας κάνουν επιρρεπείς σε επικίνδυνες λοιμώξεις.

Υποθυρεοειδισμός: Όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί, επιβραδύνονται πολλές ζωτικές λειτουργίες. Οι ορμόνες του θυρεοειδή έχουν υποδοχείς και στο δέρμα και παίζουν ρόλο στην ανανέωση των κυττάρων. Όταν δεν εκκρίνονται οι απαραίτητες ορμόνες, το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό και τραχύ. Αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, ο γιατρός θα σας συστήσει φάρμακα που επαναφέρουν τις ορμόνες στα φυσιολογικά επίπεδα, καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως κατανάλωση τροφών με περισσότερο ιώδιο, σελήνιο και ψευδάργυρο.