Ξηραίνονται μουριές στην περιοχή Γόμφων-Ανακοίνωση διεύθυνσης αγροτικής οιοκονομίας

Μετά από πληροφόρηση κατοίκων  της Τ.Κ Γόμφων του Δ. Πύλης για εμφάνιση συμπτωμάτων ξήρανσης σε δένδρα μουριάς, κλιμάκιο από Γεωπόνους της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας  της Π. Ε Τρικάλων και παρουσία της Γεωπόνου του Δ. Πύλης διενήργησαν επιτόπιο έλεγχο όπου και     διαπιστώθηκε η ύπαρξη του προβλήματος.

Ακολούθησε δειγματοληψία προσβεβλημένων τμημάτων των δένδρων τα οποία  στάλθηκαν για εργαστηριακή ανάλυση στο Μ. Φ. Ινστιτούτο. Από την εργαστηριακή ανάλυση διαπιστώθηκε προσβολή από το έντομο Xylotrechus chinensis.

To συγκεκριμένο έντομο ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά το 2017 στην Κρήτη  και αργότερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδος  σε  δένδρα Μουριάς,  στα οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα οδηγώντας τα στην ξήρανσή τους.

Το Xylotrechus chinensis είναι ένα έντομο (κολεόπτερο) ξυλοφάγο το οποίο προσβάλει κυρίως τις Μουριές. Τις βλάβες στο δένδρο τις προκαλούν οι προνύμφες του που τρέφονται σε βάρος του κορμού και των κεντρικών βραχιόνων του δένδρου.

Ο βιολογικός κύκλος του εντόμου είναι ο εξής:

Τον χειμώνα τα σκουλήκια (προνύμφες) διαχειμάζουν μέσα στο δένδρο (κορμό, βραχίονες, ρίζες). Τέλη Άνοιξης (Μάιο – Ιούνιο) οι προνύμφες νυμφώνονται, δηλαδή τα σκουλήκια γίνονται έντομα (τα οποία μοιάζουν με τις σφήκες) και μέσα από τρύπες που δημιουργούν στον κορμό και στους βραχίονες βγαίνουν και μετακινούνται στην κορυφή του δένδρου όπου τρέφονται με βλαστούς και φύλλα ώστε να ωριμάσουν αναπαραγωγικά. Τα έντομα γεννούν 80 με 100 αυγά.  Έτσι λόγω της προσβολής θα δούμε στο δένδρο τρύπες εξόδου, ανοίγματα στις θέσεις που γεννάμε αυγά, περιττώματα του εντόμου και σκόνη στην επιφάνεια του κορμού. Μόλις εκκολαφθούν τα αυγά (Αύγουστος-Σεπτέμβριος) τα σκουλήκια (προνύμφες) μπαίνουν παντού στο δένδρο (ξύλο, βραχίονες, ρίζες) και αρχίζει ένας νέος κύκλος.

Με βάση τα προηγούμενα λοιπόν δεν πρέπει να αφήσουμε να βγουν νέα έντομα τέλη Άνοιξης

Γι αυτό  τον Χειμώνα μέχρι αρχές Άνοιξης κόβουμε τα πολύ  προσβεβλημένα δένδρα ή τα  κλαδεύουμε αυστηρά ,τα απομακρύνουμε και τα θάβουμε ή τα καίμε για να μη διασπείρουμε το έντομο σε άλλα δέντρα.

 

Σε πιο ήπια προσβολή ψεκάζουμε το δένδρο το καλοκαίρι (Ιούνιο μέχρι αρχές Αυγούστου) για να θανατώσουμε τα ενήλικα και να αποφύγουμε την ωοτοκία τους (γέννηση αυγών), κάνοντας επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς.

 

Ακόμη για πιο ήπια αντιμετώπιση μπορούμε  να χρησιμοποιήσουμε σηματοχημικές ελκυστικές ουσίες για την παγίδευση των εντόμων πριν την ωοτοκία τους. Επειδή είναι ένα νεοφανές έντομο για τη χώρα μας, οι πληροφορίες για την αντιμετώπισή του ανανεώνονται συνεχώς.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση.

Πληροφορίες στο  Τμήμα:  Προστασίας Φυτών,  Ποιοτικού   & Φυτοϋγειονομικού  Ελέγχου και στα τηλ: 2431351603,604

 

 

Ο  Δ/ΝΤΗΣ

 

        ΕΜΜΑΝ.  ΓΟΥΓΟΥΛΑΚΗΣ