Ξέρετε να χρησιμοποιείτε σωστά το ψυγείο σας; Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ

1094167120

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έχει μερικές απλές συμβουλές για να αποφύγουμε συνηθισμένα λάθη.

Η διάρκεια ζωής και η ασφάλεια των τροφίμων παρατείνονται όταν τα αποθηκεύουμε στην σωστή θερμοκρασία, αλλά όταν το θέμα είναι η φύλαξη στο ψυγείο, είναι πολλά τα λάθη που συχνά-πυκνά κάνουμε.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έχει μερικές απλές συμβουλές που μπορεί να μας προφυλάξουν από αυτά.

Μην βάζετε ποτέ ζεστό φαγητό στο ψυγείο. Κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει τη θερμοκρασία της συντήρησης. Η θερμοκρασία αυτή ιδανικά πρέπει να είναι 4 βαθμοί Κελσίου.

Να τοποθετείτε το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο εντός δύο ωρών από την παρασκευή του.

Μην χρησιμοποιείτε αλόγιστα το ψυγείο. Μην αφήνετε, λ.χ., την πόρτα ανοικτή έως ότου φτιάξετε τον καφέ σας ή για να φάτε κάτι νόστιμο.

Να μην τοποθετείτε τρόφιμα μπροστά στους αγωγούς κυκλοφορίας ψυχρού αέρα, διότι παρεμποδίζετε την ομοιόμορφη ψύξη των τροφίμων.

Μην υπερφορτώνετε το ψυγείο. Να τακτοποιείτε τα τρόφιμα σε συγκεκριμένες θέσεις. Η τήρηση τάξης θα σας βοηθήσει να μην ξεχνάτε τρόφιμα για μακρύ χρονικό διάστημα σε αθέατες γωνίες του.

Να διατηρείτε τα μαγειρεμένα τρόφιμα στο ψυγείο πάντα καλυμμένα και σε στεγανές συσκευασίες, κατάλληλες για τρόφιμα.

Για να επιτύχετε ταχύτερη ψύξη των τροφίμων, μπορείτε να χρησιμοποιείτε ρηχά και μικρά δοχεία τροφίμων (π.χ. για τρόφιμα όπως το ρύζι)

Μην αφήνετε εκτός ψυγείου ή κατάψυξης τα τρόφιμα που έχουν ήδη χαμηλή θερμοκρασία,  εάν δεν πρόκειται να τα καταναλώσετε (π.χ. για να τακτοποιήσετε κάτι άλλο).

Οι θέσεις

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

πηγή :https://www.giatros-in.gr/2023/06/29/xerete-na-chrisimopoieite-sosta-to-psygeio-sas-oi-odigies-efet/