Ξεναγήθηκαν στις ομορφιές της Καλαμάτας και της Πύλου οι συνταξιούχοι έμποροι

Ξεκινήσαμε το πρωί της Παρασκευής (31/05/24) από τα Τρίκαλα με κατεύθυνση την Καλαμάτα μια διαδρομή 543 χλμ. περίπου 5,5 -6 ώρες περίπου (7,5 ώρες υπολογίζοντας και τις στάσεις). Περνώντας από τον Ισθμό -κάνοντας την κλασσική στάση -μπήκαμε στον καινούργιο αυτοκινητόδρομο «Μορέας» ή Α7 με τα πολλά διόδια, όπου μετά από μια διαδρομή 196 χλμ από τον Ισθμό καταλήγουμε στην Καλαμάτα.

Η Καλαμάτα είναι μια όμορφη παραλιακή πόλη στην κορυφή του Μεσσηνιακού κόλπου με πληθυσμό περίπου 75.000 κατοίκους ( όσο και τα Τρίκαλα ), αλλά η έκταση που καταλαμβάνει η πόλη είναι σχεδόν διπλάσια από την πόλη μας και για να πας στο κέντρο χρειάζεσαι αυτοκίνητο ή ταξί. Η παραλία είναι το πιο όμορφο σημείο της πόλης, 2,5 χλμ μήκος εντός της πόλης αλλά με συνολικό μήκος 17 χλμ. Μπορείς να περπατήσεις κατά μήκος της , να κάνεις ποδήλατο κι ασφαλώς να κολυμπήσεις στα καθαρά του Μεσσηνιακού κόλπου με τα δεκάδες beach bar στην ακτή. Το βράδυ είναι ένα πολύ όμορφο μέρος για βόλτα , φαγητό στα δεκάδες παραλιακά εστιατόρια με κάθε είδους κουζίνα κι ασφαλώς για διασκέδαση στα κλαμπ που διαθέτει.

Η Καλαμάτα – 2η σε πληθυσμό πόλη της Πελοποννήσου μετά την Πάτρα – είναι μια σχεδόν καινούργιο πόλη καθώς μετά τους σεισμούς του 1986 αντικαταστάθηκαν σχεδόν το 80% των κατοικιών της πόλης. Υπάρχει, όμως και το παλιό τμήμα της πόλης, το ιστορικό κέντρο με πολύ όμορφα στέκια για φαγητό και διασκέδαση. Κλασσικό φαγητό της πόλης είναι το ψητό γουρουνόπουλο (προς έκπληξή μας ) που σερβίρετε όλο το χρόνο στα μαγαζιά αλλά μπορείς και να το αγοράσεις με το κιλό για το σπίτι. Η πόλη διαθέτει ορισμένα τμήματα ΑΕΙ παραρτήματα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Τα βασικά αξιοθέατα της πόλης είναι το Φράγκικο κάστρο με πανοραμική θέα, ο Μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής του Χριστού (κάτω από το Κάστρο) με το μαρμάρινο τέμπλο ( εγκαινιάστηκε το 1873 ), η εκκλησία των Αγίων Αποστόλων , μια γραφική μικρή εκκλησία (11- 12ου αι) με υπέροχες τοιχογραφίες, η Ιερά Μονή Καλογραιών με τους αργαλειούς, τα μεταξωτά υφαντά και τα καλαματιανά μαντήλια που υφαίνονται και σήμερα. Τα εν λόγω μαντήλια – εξ ου και το δημοτικό τραγούδι «Μαντήλι Καλαματιανό, φορείς στον άσπρο σου λαιμό…»- κάποτε αποτελούσαν βασική οικονομική δραστηριότητα, καθώς υπήρχαν μουριές όπου εκτρέφονταν μεταξοσκώληκες που παρήγαγαν το μετάξι που υφαίνονταν στους αργαλειούς. Σήμερα δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί αυτή η δραστηριότητα, με εξαίρεση τη Μονή Καλογραιών όπου και σήμερα υπάρχουν αργαλειοί που υφαίνουν μαντήλια και διδάσκουν την τέχνης τις νεότερες γενιές. Η οικονομία της περιοχής βασίζεται στον τουρισμό, τα περίφημα σύκα, τις γευστικές ελιές Καλαμών και το λάδι, που ξεκίνησε ξανά η μαζική παραγωγή του λόγω της αύξησης των τιμών ελαιόλαδου.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με την επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη – μισή ώρα απόσταση από την Καλαμάτα – μια αρχαία πόλη που ιδρύθηκε το χειμώνα του 370 πχ από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα μετά τη νίκη του επί των Σπαρτιατών στη μάχη των Λεύκτρων( 371 πχ) και την εισβολή του στη Λακωνία .Ο Επαμεινώνδας απελευθέρωσε τη Μεσσηνία από τη σπαρτιατική επιρροή και επέλεξε τους πρόποδες του όρους Ιθώμη για να χτίσει την πρωτεύουσα των ελεύθερων Μεσσηνίων. Σήμερα σώζεται ένα μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης όπως και το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα της αρχαίας Μεσσήνης.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στην Πύλο, αφού περάσαμε από τις εγκαταστάσεις του πολυτελούς θέρετρου Costa Navarino που ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια που ίδρυσε ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος. Η Πύλος ή Ναυαρίνο είναι μια πανέμορφη παραλιακή πόλη με γραφικές παραλίες , υπέροχος τόπος διακοπών , με τη νήσο Σφακτηρία στην είσοδο του κόλπου της Πύλου, όπου στις 20 Οκτωβρίου 1827 έγινε η περίφημη ναυμαχία του Ναυαρίνου, που οδήγησε στην απελευθέρωση των Ελλήνων και την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους ( ένα χρόνο μετά έρχεται στην Ελλάδα ο νέος κυβερνήτης της, Ιωάννης Καποδίστριας ). Στην κεντρική πλατεία της Πύλου υπάρχει το μνημείο της Ναυμαχίας, με τους τρεις επικεφαλής Ναυάρχους: Αγγλίας Κόδριγκτον, Γαλλίας Δε Ριγνύ, Ρωσίας Χέυδεν και την επιγραφή «Η Ελλάς ευγνωμονούσα».

Επιστρέφοντας από την Πύλο προς Καλαμάτα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τα ενετικά κάστρα Μεθώνης, Κορώνης και την ξακουστή παραλία της Φοινικούντας , ιδανικοί τόποι για ήρεμες διακοπές με πανέμορφες παραλίες και μικρά ξενοδοχεία . Το βράδυ επισκεφτήκαμε το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας, φάγαμε την παραδοσιακή ψητή γουρουνοπύλα και άλλα εδέσματα σ΄ένα από τα πιο φημισμένα στέκια της Καλαμάτας , το μεζεδοπωλείο «Ο θίασος» με τους αιωνόβιους πλάτανους .

Επιστρέφοντας την τρίτη μέρα μετά από στάση για φαγητό στο Κιάτο Κορινθίας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπόρων και συγκεκριμένα τους : Αδάμ Μιχαλίτση (Πρόεδρο), Δημ. Παιδή (Αντιπρόεδρο),Απόστ. Παλαύρα (Γραμματέα),Δημ. Ντόβα (Ταμία), Ευαγγ. Γιδαρόπουλο (Δημ. Σχέσεων ), καθώς και το τουριστικό πρακτορείο «ΛΙΠΑΣ Travel” για την άψογη διοργάνωση της εκδρομής, ιδιαίτερα τον κ. Νικόλαο Λίπα που μας κράτησε συντροφιά με τα ανέκδοτα και τις αφηγήσεις τους από μια εμπειρία πενήντα και πλέον χρόνων στον χώρο του τουρισμού.