Ξανασκεφτείτε το πριν ανεβάσετε τη φωτογραφία του παιδιού σας στα social media

Ίσως να νομίζετε ότι είναι χαριτωμένο να τραβήξετε μια φωτογραφία του μικρού σας παιδιού που τρέχει σε μια παιδική χαρά ή πάνω σε ένα του ξέσπασμα και μετά να τη μοιραστείτε στα κοινωνικά μέσα. Αλλά σκεφτήκατε ποτέ ότι θα μπορούσε να είναι λάθος, ή ακόμα και παράνομο;

Η γαλλική κυβέρνηση προειδοποίησε τους γονείς να σταματήσουν να δημοσιεύουν εικόνες των παιδιών τους σε δίκτυα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους αυστηρούς νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Γαλλίας, οι γονείς είναι αντιμέτωποι με μέχρι ενός έτους φυλάκιση και πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ, αν πιαστούν να δημοσιεύουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των παιδιών τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Αυτή η νέα νομοθεσία αποτελεί τροφή για σκέψη για τους γονείς στην εποχή του Facebook. Ως ενήλικες, εκφράζουμε συχνά τη δυσαρέσκειά μας για τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι δημοσιεύουν τη ζωή τους στο διαδίκτυο. Αλλά αν γυρίσουμε τον καθρέφτη στον εαυτό μας, εμείς ως γονείς έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε δημόσιες τις οικογενειακές μας φωτογραφίες; Αν ναι, ποιες;

Κοινοποίηση φωτογραφιών

Μέρος του θέματος είναι η τάση μας για υπερβολική κοινοποίηση. Μια πρόσφατη μελέτη του Nominet, η οποία χειρίζεται την κατοχύρωση domain .uk του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι οι γονείς δημοσιεύουν κάθε χρόνο περίπου 200 φωτογραφίες των κάτω των πέντε ετών παιδιών τους.

Αυτό σημαίνει ότι ένα παιδί θα εμφανίζεται σε περίπου 1.000 φωτογραφίες online πριν από τα πέμπτα γενέθλιά του. Έχουμε ακόμη φτάσει στο σημείο όπου αν δεν ανεβάσουμε φωτογραφίες του μωρού μας, οι άλλοι αμφισβητούν ότι είμαστε αφοσιωμένοι γονείς.

Αυτό σημαίνει ότι πολλά παιδιά θα έχουν μια ισχυρή ψηφιακή ταυτότητα που δημιουργήθηκε από κάποιον άλλο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να παρομοιαστεί με την κατασκευή ταυτότητας διασημοτήτων, όπου οι γονείς τους μπορούν δυνητικά να διαμορφώσουν το δημόσιο πρόσωπο του παιδιού τους με οποιονδήποτε τρόπο θέλουν: παιδική ιδιοφυΐα, ανυπάκουο, fashionista, δύσκολο στο φαγητό και ούτω καθεξής.
Πώς νομίζετε ότι η δική σας μαμά ή ο μπαμπάς θα διαμόρφωνε την ψηφιακή σας ταυτότητα; Πιστεύετε ότι θα ήταν μια ακριβής απεικόνιση του ποιος είστε;

Υπάρχει επίσης το ζήτημα των like και των σχολίων σε αυτές τις φωτογραφίες. Χωρίς να το συνειδητοποιούμε, επιλέγουμε να ανεβάσουμε αναρτήσεις για τα παιδιά μας που ελπίζουμε ότι θα τραβήξουν την μεγαλύτερη προσοχή του κοινού. Αν πάει έτσι, τότε μήπως αυτό παραμορφώνει την ταυτότητα που δημιουργούμε για τα παιδιά μας;
Ο ιστός δεν ξεχνά ποτέ

Συχνά λέμε στα παιδιά μας ότι όταν υπάρχει κάτι στο διαδίκτυο είναι εκεί για πάντα, και αυτό είναι ένα βασικό μέλημα για τα παιδιά. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς συχνά δεν έχουν εξετάσει το πιθανό εύρος και τη μακροζωία των ψηφιακών πληροφοριών που μοιράζονται για το παιδί τους.

Το παιδί σας δεν θα έχει πολύ έλεγχο σχετικά με το πού αυτό το βίντεο του ντροπιαστικού πρώτου μαθήματός του στο τραγούδι καταλήγει ή ποιος το θα το δει.

Και για αυτή την γενιά των παιδιών, η δημοσιοποίηση της ζωής τους μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και πριν γεννηθούν όταν οι γονείς μεταδίδουν φωτογραφίες σε όλους τους φίλους τους και τους φίλους των φίλων τους από το πρώτο υπερηχογράφημα.

Οι ενέργειες των γονέων γενικά δεν γίνονται κακόβουλα. Στην πραγματικότητα, βλέπουν συχνά ότι εκθέτουν κάτι προσωπικό όσον αφορά στη δική τους ζωή τους και όχι στο παιδί τους.

Υπάρχει επίσης όφελος από την κοινή χρήση. Οι αναρτήσεις με το βρεγμένο κρεβάτι του παιδιού σας μπορούν να βοηθήσουν έναν φίλο να βρει λύση ή να ενισχύσει την υπομονή του για την αντιμετώπιση ενός παρόμοιου προβλήματος με το δικό του παιδί. Πολλοί γονείς βρίσκουν αυτή την υποστήριξη σημαντική.

Δεδομένης της σχετικής νεότητας των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πώς η online ανάπτυξη των παιδιών μπορεί να επηρεάσει την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια και την ασφάλειά τους. Ωστόσο, τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης μας περιβάλλουν αρκετό καιρό τώρα (το Facebook είναι τώρα 14 ετών) οπότε είναι σημαντικό να εξετάσουμε σοβαρά το ζήτημα.

Ήρθε η ώρα να διερωτηθεί κανείς πώς τα άτομα (τόσο τα παιδιά, όσο και οι ενήλικες) πρέπει να διαχειρίζονται τα όρια γύρω από την ανταλλαγή προσωπικών πληροφοριών και πώς μπορούν να ελέγχουν τις πληροφορίες που μοιράζονται γι’ αυτούς.

Το ποστάρισμα προσβλητικών φωτογραφιών των άλλων στο Facebook χωρίς τη συγκατάθεσή τους είναι σίγουρα μια μαύρη ζώνη, αλλά αυτό που θεωρείται προσβλητικό είναι ελαφρώς διαφορετικό για τον καθένα, γεγονός που μετατρέπει αυτό το νέο ζήτημα ακόμα περισσότερο σε ναρκοπέδιο.

Κάντε τα παιδιά να εμπλακούν

Η απάντηση για το πώς να προσεγγίσετε αυτό το νέο ζήτημα μπορεί να είναι να ακούσετε τι έχουν να πουν τα ίδια τα παιδιά γι ‘αυτό. Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Michigan ζήτησε από τα παιδιά και τους γονείς να περιγράψουν τους κανόνες τους οποίους οι οικογένειες πρέπει να ακολουθήσουν σχετικά με την τεχνολογία.

Οι ενήλικες τείνουν να σκέφτονται αυτούς τους κανόνες σχετικά με το πόσο χρόνο δαπανούν τα παιδιά στην οθόνη, αλλά περίπου τρεις φορές περισσότερα παιδιά από γονείς πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες σχετικά με το τι μοιράζονται ή δεν μοιράζονται οι γονείς στα κοινωνικά μέσα. Πολλά παιδιά είπαν ότι οι γονείς δεν πρέπει να δημοσιεύουν τίποτα σχετικά με αυτά στο διαδίκτυο χωρίς να τα ρωτούν.

Τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς θεώρησαν τις θετικές εικόνες, γεγονότα και ειδήσεις πιο κατάλληλες να μοιραστούν από τις αρνητικές. Μια εικόνα του παιδιού που παίζει στις κούνιες στο πάρκο είναι πολύ λιγότερο πιθανό να ξαναρθεί στην επιφάνεια από ένα βίντεο του YouTube με το παιδί να ξεσπά σε φωνές και κλάματα επειδή το πρωινό του δεν είναι στο αγαπημένο του μπολ.

Εάν είστε γονέας που αναζητά συμβουλές ή στήριξη για ένα πρόβλημα συμπεριφοράς, τότε μια κοινοτική προσέγγιση εξακολουθεί να είναι πολύ χρήσιμη, απλά μην δημοσιεύετε μια εικόνα και το όνομα του παιδιού σας ως μέρος της δημοσίευσης. Αυτό θα συμβάλει στον περιορισμό της δυνατότητας αναζήτησης και της προσέγγισής της.

Το να ζητήσετε τη συγκατάθεση των παιδιών σας είναι τόσο μέρος του ζητήματος, όσο και μέρος της λύσης. Ρωτήστε το παιδί σας αν του αρέσουν οι φωτογραφίες του και αν μπορείτε να την ανεβάσετε στο διαδίκτυο, μπορεί να είναι μια πολύ γρήγορη συζήτηση που δείχνει το σεβασμό σας. Επίσης, αποτελεί μια καλή προσέγγιση ώστε τα παιδιά σας να κατανοήσουν την ψηφιακή εθιμοτυπία.

Οι γονείς που μοιράζονται φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο δεν είναι μόνο για την ψηφιακή τους ταυτότητα. Πρόκειται επίσης για την εμμονή μας να φωτογραφίζουμε τα παιδιά μας, ιδιαίτερα όταν λάμπουν (ή δεν λάμπουν) στις δραστηριότητές τους.

Αυτό μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται πιεσμένα να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να βοηθήσουν τη μαμά και τον μπαμπά να τραβήξουν το σωστό snap για να το μοιραστούν. Αυτό που πραγματικά θέλουν να δουν τα παιδιά είναι ότι τους δίνετε την προσοχή που χρειάζονται και αναγνωρίζετε ότι αυτά και οι ενέργειές τους είναι σημαντικά.

Επιμέλεια κειμένου για το Babyradio: Σοφία Τελιάκη

πηγή :http://babyradio.gr/goneis/xanaskeftite-prin-anevasete-ti-fotografia-tou-pediou-sas-sta-social-media/