Xρ. Μπλουγούρας: Η επιχειρηματικότητα όπως τη γνωρίζαμε έχει αλλάξει

 

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των τρικαλινών εμπόρων και τα ζητήματα της ομαλής λειτουργίας της αγοράς της πόλης, είναι στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων στα οποία επιδιώκει να δώσει προτεραιότητα ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων, ταυτόχρονα με την διεκδίκηση των λύσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει γενικά ο εμπορικός κόσμος στη χώρα μας εξ’ αιτίας της οικονομικής κρίσης, όπως προκύπτει από την συνέντευξη του νεοεκλεγέντος Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Χρήστου Μπλουγούρα. Η εκλογή του στην θέση του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων πριν λίγες ημέρες, ήταν αποτέλεσμα της πολύχρονης συνδικαλιστικής του δράσης σε τοπικό αλλά και περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο.

Μιλώντας μας για τα προβλήματα που απασχολούν τους εμπόρους σήμερα, επισημαίνει τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της επιχειρηματικότητας, λέγοντας πως έχουμε περάσει από την επιχειρηματικότητα της ευκαιρίας στην επιχειρηματικότητα της ανάγκης. Παρά την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, ο νέος Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων αναφέρει πως οι καταστηματάρχες είναι έτοιμοι και με καλή διάθεση να υποδεχθούν ντόπιους και ξένους επισκέπτες  των Χριστουγέννων στα καταστημάτά τους.

-Κ. Μπλουγούρα, συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Λίγες ημέρες μετά την συγκρότηση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων, πιστεύω ότι έχετε αποφασίσει για τα ζητήματα στα οποία επιδιώκετε να δώσετε προτεραιότητα για την επίλυσή τους. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για αυτά;

Τα προβλήματα των εμπόρων σήμερα είναι συγκεκριμένα και έχουν διογκωθεί, λόγω της κρίσης, σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε για πολλούς συναδέλφους να τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης. Η προηγούμενη Διοίκηση του Συλλόγου σε συνεργασία πάντα με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας και την Ε.Σ.Ε.Ε έχει αναδείξει τα ζητήματα που μας  αφορούν και το σημαντικότερο  είναι πως έχουμε προτείνει και τρόπους για να λυθούν.

Αν ιεραρχούσαμε σήμερα τα προβλήματα του Εμπορικού κόσμου θα λέγαμε πως εστιάζονται σε τρία βασικά.

Το ζήτημα της αναιμικής ρευστότητας, το μεγάλο πρόβλημα του ασφαλιστικού μας φορέα (Ο.Α.Ε.Ε) που με τις πρακτικές των προηγούμενων και πρόσφατων Διοικήσεων οδηγείται σε κατάρρευση και την άδικη και χωρίς προηγούμενο φορολογική αντιμετώπισή μας.

Ως νέα Διοίκηση οφείλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερη προσπάθεια για την επίλυσή τους. Παράλληλα τα ζητήματα της καθημερινότητας και της ομαλής λειτουργίας της πόλης και της αγοράς είναι στις προτεραιότητες της «Ατζέντας» μας. Είναι όμως πολύ σημαντικό για εμάς και η ενεργοποίηση των συναδέλφων προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης και της επίλυσης των προβλημάτων και αυτό έχει οριστεί ως προτεραιότητα για τον Εμπορικό Σύλλογο. Να κεντρίσουμε δηλαδή το ενδιαφέρον των συναδέλφων που έχει ατονήσει ίσως  λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

H κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία με την έλλειψη ρευστότητας είναι γνωστή. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Τρικαλινή αγορά και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τους επόμενους μήνες;

Είναι γνωστό πως η κρίση έχει οδηγήσει σε λουκέτο πολλούς συναδέλφους και δυστυχώς αρκετούς ένα βήμα πριν από το κλείσιμο των καταστημάτων τους. Τα νούμερα του ισοζυγίου των εγγραφών-διαγραφών των επιμελητηρίων δείχνουν πως το φαινόμενο έχει περιοριστεί, όμως η επιχειρηματικότητα όπως τη γνωρίζαμε έχει αλλάξει. Είναι εμφανές πως από την «Επιχειρηματικότητα της Ευκαιρίας» έχουμε περάσει στην «Επιχειρηματικότητα της Ανάγκης». Δεν είναι όμως μοντέλο ανάπτυξης οι μισοί Έλληνες να πωλούν καφέ και σουβλάκια στους άλλους μισούς.

H οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και την συμπεριφορά των καταναλωτών, το αγοραστικό ενδιαφέρον των οποίων έχει μειωθεί. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, πως προδιαγράφεται ο φετινός χειμώνας;

Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά! Η αγοραστική δύναμη των πελατών μας έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας της κρίσης. Αυτό που πριν ονομάζαμε μέσο εισόδημα τείνει να εξαφανιστεί. Παρατηρούμε λοιπόν μια προτίμηση στην κατανάλωση οικονομικών προϊόντων.

Στα είδη πρώτης ανάγκης τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν τον πρώτο λόγο και στα υπόλοιπα καταστήματα (ένδυση-υπόδηση κ.λ.π) τα φθηνά εμπορεύματα έχουν το προβάδισμα έναντι των υπολοίπων. Πρέπει να τονιστεί όμως πως οι συνάδελφοι προσπαθούν και τις περισσότερες φορές το πετυχαίνουν, να κρατούν την ποιότητα των εμπορευμάτων που διαθέτουν σε πολύ καλό επίπεδο παρά τις μειωμένες τιμές πώλησής τους, επιλέγοντας χαμηλότερα ποσοστά κέρδους.

Ο φετινός χειμώνας ξεκίνησε δύσκολα και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσει με την ίδια δυσκολία. Κρατάμε «Μικρό καλάθι». Παρόλα αυτά είμαστε έτοιμοι και με πολύ καλή διάθεση να υποδεχθούμε ντόπιους και ξένους επισκέπτες των Χριστουγέννων στα καταστήματά μας.

– Η θέση σας για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ποια είναι;

Η Κυριακή είναι μία «επικίνδυνη φάρσα» που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Είναι γνωστό πως έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικράτειας για την απαράδεκτη απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης κου  Γιακουμάτου  για άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο. Πρέπει να γίνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις πως εμείς οι έμποροι δεν φοβόμαστε τη δουλειά. Δεν διαμαρτυρόμαστε για την αύξηση των ωρών εργασίας. Διαμαρτυρόμαστε για τη λανθασμένη λογική του Υπουργείου που ουσιαστικά θα μοιράσει τον τζίρο της κάθε εβδομάδας σε επτά ημέρες, αυξάνοντας τα έξοδά μας. Με μαθηματική ακρίβεια η επιλογή αυτή οδηγεί πολλούς συναδέλφους στο λουκέτο και την ανεργία.

-Πως αισθάνεστε που σήμερα είστε πρόεδρος σε έναν Σύλλογο τον οποίο υπηρέτησε επί πολλά χρόνια στενό συγγενικό σας πρόσωπο, ο κ. Ηρακλής Μπλουγούρας;

Ο Ηρακλής Μπλουγούρας είναι η ζωντανή ιστορία του Εμπορικού Συνδικαλισμού, όχι μόνο στα Τρίκαλα αλλά πανελλαδικά. Έχει αφιερώσει πολλά χρόνια από την εργασία και την οικογένειά του σε διεκδικήσεις και αγώνες κερδίζοντας την εκτίμηση φίλων και αντιπάλων. Εξάλλου είναι γνωστό πως από τον Εμπορικό Συνδικαλισμό πάντα βγαίνεις φτωχότερος σε χρήματα από την ημέρα που μπήκες, αλλά έχεις τη δυνατότητα να γίνεις «πλουσιότερος» σε φίλους.

Είναι ίσως και η αιτία για να μπει και σε εμένα το «μικρόβιο» του Συνδικαλισμού. Δεν γνωρίζω αν εμείς οι νεότεροι Συνδικαλιστές καταφέρουμε να φτάσουμε τους παλιότερους. Οφείλω όμως να πω πως θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος του ονόματός, της ιστορίας και του έργου που έχει προσφέρει.

Δήμητρα Γεωργίου