Βυζίτσα: Τα πετρόχτιστα αρχοντικά και η μαγική πλατεία

Στα 320 χλμ. από την Αθήνα, περίπου τέσσερις ώρες μακριά δηλαδή, βρίσκεται ένας από τους πιο στάνταρντ προορισμούς εδώ και δεκαετίες.

Για να το θέσουμε πιο σωστά, βρίσκεται μία από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της Ελλάδας, ένας τόπος που (σχεδόν) όλοι έχουν επισκεφθεί έστω μία φορά.

Το Πήλιο, για το οποίο ο λόγος, συνδυάζει φυσική ομορφιά, παραδόσεις και διασκέδαση, με τη Βυζίτσα να είναι ένα από τα χωριά που πραγματικά αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Και αν το κάνει, κατά πάσα πιθανότητα θα το ξανακάνει στο μέλλον…

Η ομορφιά που ξεκουράζει

Με κλασική αρχιτεκτονική Πηλίου, με πετρόχτιστα αρχοντικά, με πολύ πράσινο παντού, με κλασικά δρομάκια χωριού, με μεγάλα δέντρα που προσφέρουν ίσκιο στην πλατεία και με τη φύση να έχει φροντίσει ώστε να προσφέρει τη δυνατότητα για περιπάτους μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο, η Βυζίτσα κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη, ο οποίος μπορεί να ενημερωθεί από τον χάρτη που υπάρχει στην είσοδο του χωριού για το τι μπορεί να δει, να κάνει κατά την παραμονή του εκεί. Το σκηνικό -και το καταλαβαίνει κανείς με το πού φτάσει εκεί- παραπέμπει σε ένα παραδοσιακό χωριό του Πηλίου και αυτό σημαίνει ομορφιά. Και η ομορφιά, ως γνωστόν, ξεκουράζει. Όχι μόνο το μάτι αλλά γενικά το σώμα και το πνεύμα.

Τα πετρόχτιστα αρχοντικά βέβαια, τα οποία σε κερδίζουν αμέσως, είτε έχουν διατηρηθεί όπως ήταν είτε έχουν μετατραπεί σε ξενώνες, δεν είναι τα μοναδικά κτίρια που εντυπωσιάζουν στη Βυζίτσα. Υπάρχει βλέπετε και ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής, ο οποίος χτίστηκε το 1725, κάηκε από τους Τούρκους το 1821 αλλά ξαναχτίστηκε σχεδόν αμέσως, άντεξε στους σεισμούς και σήμερα στέκει ως σημείο αναφοράς.

Ως απόδειξη ότι η Βυζίτσα δεν έχει μόνο φυσική ομορφιά αλλά και ιστορία. Ως απόδειξη, βασικά, ότι μπορεί να τα συνδυάζει και τα δύο, γιατί αυτό συμβαίνει και με τον Ναό. Από εκεί, άλλωστε, μπορείτε να πάρετε ένα πανέμορφο μονοπάτι, περίπου 8 χιλιομέτρων, το οποίο θα σας οδηγήσει στους επόμενους οικισμούς, με τη διαδρομή να είναι μαγική αφού βλέπεις τις παραλίες να… πλησιάζουν όλο και περισσότερο.

Το Πήλιο και τα χωριά του, όμως, δεν φημίζονται μόνο για την ομορφιά τους. Φημίζονται και για το φαγητό τους και η Βυζίτσα δεν αποτελεί εξαίρεση. Στις ταβέρνες του χωριού μπορείτε να απολαύσετε τοπικές συνταγές που θα θελήσετε να… κλέψετε και εκπληκτικούς μεζέδες για το τσίπουρο, ενώ υπάρχουν και τα καταστήματα με γλυκά του κουταλιού, μέλι κουμαριάς, κόκκινο σαμπούκο και γενικά γεύσεις που δεν θα ξεχάσετε εύκολα. Όπως δεν θα ξεχάσετε… γενικά την επίσκεψή σας σε αυτό το χωριό, στο οποίο υπάρχουν και καφέ-μπαρ ώστε να μην μείνει παραπονεμένη καμία ηλικία.

Πηγή: exploringgreece.tv

πηγή:https://www.newsbomb.gr/bombplus/travel/story/1405010/vyzitsa-ta-petroxtista-arxontika-kai-i-magiki-plateia