Βιβλία για έφηβους αναγνώστες με… απαιτήσεις-Έξι βιβλία για ξεχωριστές αναγνωστικές εμπειρίες

Αυτή την εβδομάδα θέλαμε να κάνουμε μία διαφορετική πρόταση για ανάγνωση. Μιας και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και θα έρθει ο Άη-Βασίλης που μπορεί να έχει «αποκαλυφθεί» πια σε αυτή την ηλικία, αλλά όλο και κάποιο δωράκι θα φέρει, αποφασίσουμε να προτείνουμε βιβλία που θα εντυπωσιάσουν τους έφηβους (κι όσους αισθάνονται έφηβοι) αναγνώστες.Επιλέξαμε βιβλία (εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ) που θεωρούνται κορυφαία στο είδος τους, βιβλία που απευθύνονται σε  αναγνώστες με απαιτήσεις όπως ξέρουμε ότι είναι οι έφηβοι που θέτουν υψηλά κριτήρια ανάγνωσης.

1.Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες: Το βιβλίο «Ιστορίες της Καληνύχτας για Επαναστάτριες» των ΕΛΕΝΑ ΦΑΒΙΛΙ και ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΚΑΒΑΛΟ δίνει νέο περιεχόμενο στα παραμύθια, εμπνέοντας τα κορίτσια με τις ιστορίες 100 ηρωικών γυναικών, από τη βασίλισσα Ελισάβετ μέχρι τη Σερένα Ουίλιαμς. Εδώ οι πριγκίπισσες των παιδικών μας χρόνων αντικαθιστούνται από γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο. Ένα βιβλίο που εμπνέει τα κορίτσια και τα παρακινεί να κάνουν μεγαλύτερα όνειρα, να βάλουν υψηλότερους στόχους, να αγωνίζονται σκληρότερα.

Εικονογραφημένο από 60 γυναίκες εικονογράφους από κάθε γωνιά του πλανήτη, είναι το βιβλίο που έχει λάβει τις περισσότερες χορηγίες στην ιστορία της συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).

2.Το βιβλίο της σκόνης: Είκοσι χρόνια μετά την έκδοση της εμβληματικής ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ο Φίλιπ Πούλμαν επιστρέφει στον παράλληλο κόσμο, σ’ αυτό το πρώτο βιβλίο της νέας τριλογίας του ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ένα… παραμύθι για μικρούς και μεγάλους.

Ο Μάλκολμ Πόλστεντ είναι ο τύπος του αγοριού που παρατηρεί τα πάντα αλλά ο ίδιος περνά απαρατήρητος. Κι έτσι ήταν ίσως αναπόφευκτο να γίνει κατάσκοπος…  Ο πατέρας του Μάλκολμ έχει ένα πανδοχείο με το όνομα Η Πέστροφα, στις όχθες του Τάμεση, και όλη η Οξφόρδη περνά το κατώφλι του. Ο Μάλκολμ και το δαιμόνιό του, η Άστα, κρυφακούν νέα και κουτσομπολιά, αλλά κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα που βρέχει ασταμάτητα, στα χέρια του αγοριού καταλήγει ένα μυστικό μήνυμα που μιλάει για μια επικίνδυνη ουσία, τη Σκόνη.

Όλοι αναζητούν ένα κοριτσάκι, μωρό ακόμη, με το όνομα Λύρα. Η Λύρα είναι ο τύπος του κοριτσιού που προσελκύει τους άλλους σαν μαγνήτης. Και ο Μάλκολμ θα έρθει αντιμέτωπος με ένα σωρό κινδύνους και θα κάνει τεράστιες θυσίες προκειμένου να τη βγάλει σώα και αβλαβή από το χάος.

Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αποτελεί σημείο αναφοράς στην παγκόσμια λογοτεχνία, με πωλήσεις που έχουν ξεπεράσει τα 17,5 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράσεις σε 40 γλώσσες.

3.Κάνε να χιονίσει: Χάρη σε τρεις από τους καλύτερους και πλέον ευπώλητους συγγραφείς εφηβικής λογοτεχνίας παγκοσμίως –τον Τζον Γκριν, τη Μορίν Τζόνσον και τη Λόρεν Μάιρακλ, η μαγεία των γιορτών αναδεικνύεται μέσα από τρεις διασκεδαστικές και τρυφερές αλληλένδετες ιστορίες αγάπης, ρομαντισμού και φιλιών που κόβουν την ανάσα.

Παραμονή Χριστουγέννων και η χειρότερη χιονοθύελλα όλων των εποχών μεταμορφώνει μια μικρή πόλη σε ρομαντικό καταφύγιο, σαν αυτά που βλέπεις στις ταινίες. Ή περίπου. Στο κάτω κάτω κανείς δε θα περίμενε ότι μια περιπλάνηση μέσα στο κρύο, στη μέση του πουθενά, θα κατέληγε σ’ ένα μεθυστικό φιλί από έναν γοητευτικό ξένο. Και κανένας δε θα σκεφτόταν ότι μια βόλτα μέχρι ένα μαγαζί με βάφλες, θαμμένο στο χιόνι, θα οδηγούσε στον έρωτα με έναν παλιό φίλο. Ή ότι η ανακάλυψη της αληθινής αγάπης θα άρχιζε με μια βασανιστική πρωινή βάρδια σ’ ένα καφέ. Ένα κοινωνικό, χριστουγεννιάτικο, αισθηματικό μυθιστόρημα. Τρεις ιστορίες γραμμένες από τρεις συγγραφείς σε ένα βιβλίο που κυκλοφορεί σε 24 χώρες κι αποτελεί Bestseller των New York Times.

4.Yolo Ζεις μονάχα μία φορά: «Για νέους που δε σταματάνε να κάνουν όνειρα και μπαίνουν στη μάχη κάθε φορά που η ζωή τούς προκαλεί με ό,τι πολεμοφόδια τους βρίσκονται… ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ, ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ, ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΑΔΑ ΤΟΥΣ, γιατί ξέρουν πως ζεις μονάχα μια φορά, κι ας έλεγε άλλα ο Τζέιμς Μποντ στην ταινία του!» μας μιλά η Ιφιγένεια Τέκου στο βιβλίο της με τίτλο «Yolo Ζεις μονάχα μία φορά». Ήρωές της η δεκαεξάχρονη Αλεξάνδρα, η Εριφύλη, ο Ορέστης ο  Χρήστος

5.Η Άννα και ο Χελιδονάνθρωπος: Το εκπληκτικό πρώτο μυθιστόρημα του Γκάβριελ Σάβιτ αποκαλύπτει τις πιο σκληρές πλευρές της ζωής ενώ ταυτόχρονα εξυμνεί τα θαύματά της. Κατά τη διάρκεια των περιπλανήσεών τους, η Άννα και ο Χελιδάνθρωπος θα διαφύγουν κινδύνους, θα εξημερώσουν στρατιώτες και θα αποκτήσουν και έναν φίλο. Αλλά, σε έναν κόσμο που έχει τρελαθεί, τα πάντα μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα. Ακόμη και ο Χελιδονάνθρωπος.

6.Το αγόρι στην κορυφή του βουνού: Όταν ο Πιερό χάνει τους γονείς του, αναγκάζεται να αφήσει το Παρίσι και να ξεκινήσει μια νέα ζωή με τη θεία Μπίατριξ, που δουλεύει ως υπηρέτρια σε ένα πλούσιο σπίτι στις Βαυαρικές Άλπεις. Αλλά οι εποχές είναι δύσκολες, καθώς βρισκόμαστε στο 1935, στα πρόθυρα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Και δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο πλούσιο σπίτι αλλά για την κατοικία του Αδόλφου Χίτλερ. Σύντομα ο Πιερό γοητεύεται από τον Χίτλερ και μπαίνει άθελά του σ’ έναν επικίνδυνο νέο κόσμο: έναν κόσμο τρομοκρατίας, μυστικών και προδοσίας, από τον οποίο ίσως να μην μπορέσει ποτέ να δραπετεύσει. Από τον συγγραφέα: Τζον Μπόιν.