Βιοκλιματικός σχεδιασμός κατά κλιματικής αλλαγής και ενεργειακής κρίσης

Με αφορμή τα δύο κρίσιμα θέματα που αυτές τις μέρες προβληματίζουν πολλούς, στη χώρα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως:

είναι η στιγμή για:

Εστιάζουμε στα κτήρια και τον ευρύτερο χώρο που τα περιβάλλει γιατί αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες που συντελούν στην αποσταθεροποίηση του κλίματος, ως ο μεγάλος καταναλωτής ενέργειας και σημαντικός δημιουργός εκπομπών CO2 στον ‘’αναπτυγμένο’’ κόσμο.

Είναι καιρός λοιπόν για έναν αειφόρο – βιοκλιματικό σχεδιασμό, που θεωρεί το κλίμα ως την ισχυρότερη παράμετρο για τον σχεδιασμό των κτηρίων και των πόλεων γενικότερα. Σχεδιασμός που γνωρίζει, σέβεται και αξιοποιεί τη φύση (προσανατολισμός: ήλιος- αέρας, υλικά) για εξασφάλιση θέρμανσης από τον ήλιο το χειμώνα, ηλιοπροστασία το καλοκαίρι, εξασφάλιση φυσικού φωτισμού, αερισμού και δροσισμού καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Σχεδιασμός που προστατεύει τους χώρους πρασίνου, αξιοποιεί την πλούσια ποικιλία των φυτικών ειδών που αποτελούν τη χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής, ενισχύει τη βιοποικιλότητά τους και τη βιωσιμότητά τους. Οι συνεχείς βιοκλιματικές παρεμβάσεις σε αστικούς υπαίθριους χώρους μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες θερμικής, οπτικής και ακουστικής άνεσης, να συνεισφέρουν στην εξοικονόμηση ενέργειας στα παρακείμενα κτήρια και να μειώσουν το φαινόμενο της ‘’θερμικής νησίδας’’ στις πόλεις. Ως πρώτο βήμα, αρκεί η εφαρμογή και όχι καταστρατήγηση της νομοθεσίας για φύτευση – υψηλό πράσινο – του ελάχιστου ποσοστού που προβλέπεται για τους ακάλυπτους χώρους των οικοδομών, ειδικά τώρα που αρχίζει και η φυτευτική περίοδος.

Από την εφαρμογή του βιοκλιματικού σχεδιασμού προκύπτουν :

 

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΣΑΛΙΑΧΗ,  Αρχιτέκτων μηχ., MR ARCH

ΘΥΜΙΟΣ ΣΑΛΙΑΧΗΣ,  Αρχιτέκτων τοπίου, MR LAR