Βερίκοκο γλυκό ή καΐσι

Από τα πιο ωραία γλυκά του κουταλιού και το αγαπημένο μου. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να διαλέξουμε αγουρωπά, σφιχτά, φρέσκα βερίκοκα ποικιλία Μπεμπεκου και το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο.

Υλικά:

βερίκοκο ή καΐσι

ασβέστη

ζάχαρη (για κάθε 30 κομμάτια ένα κιλό ζάχαρη

αρμπαρόριζα για το άρωμα

ξινό ένα κουταλάκι του γλυκού

Εκτέλεση:

Καθαρίζω από έξω το βερίκοκο χωρίς να βγάλω το κουκούτσι και το βάζω τέσσερις ώρες στον ασβέστη. (Προσοχή να είναι βερίκοκο για γλυκο γιατί αλλιώς δεν γίνεται με τα άλλα). Το πλένω πολύ καλά μέσα σε κούπες με άφθονο νερό. Βγάζω το κουκούτσι σε κατσαρόλα, βάζω για κάθε τριάντα κομμάτια ένα κιλό ζάχαρη και ένα ποτήρι νερό. Μόλις πάρει βράση ρίχνω τα βερίκοκο, την αρμπαρόριζα για άρωμα και ξυνο για να μην ζαχαρώσει.  Σβήνω και το αφήνω ένα βράδυ και με την επόμενη μέρα δένω το γλυκο.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Ειρήνη Σταματέλλη.