Βέρα Μπαλαμίτσα: Στόχος μου να βοηθήσω τον τόπο μου

Την Βέρα Μπαλαμίτσα την έχουμε συναντήσει στα «μονοπάτια» του εθελοντισμού. Είτε ως συντονίστρια εθελοντικών δράσεων κοινωνικού ενδιαφέροντος, είτε ως απλή εθελόντρια, είναι πάντα εκεί για να προσφέρει. Υπήρξε πρωτεργάτης στη δημιουργική ομάδα δράσης της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών στα Τρίκαλα και μάλιστα από το 2013 είναι υπεύθυνη του τμήματος Εθελοντικής Δωρεάς Μυελού των Οστών. Επίσης υπήρξε από τους  πρωτεργάτες της δημιουργίας της Ομάδας Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων. Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, έχοντας μία και μόνο προτεραιότητα την προσφορά και τη βοήθεια στον τόπο της, η Βέρα Μπαλαμίτσα κατέρχεται ως υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στο πλευρό του Κώστα Αγοραστού.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Και μπορεί πολλοί να επιδεικνύουν μία απαξίωση προς την πολιτική, η ίδια πάντως θεωρεί ότι η συμμετοχή είναι σημαντική για να προωθηθούν θέματα. «Κακοί χειρισμοί, άσχημες νοοτροπίες και ελλιπής γνώση απαξίωσαν το ρόλο της πολιτικής. Γι’ αυτό όμως είμαστε εδώ, ως νέες συμμετοχές στις Περιφερειακές εκλογές, για να της προσδώσουμε την παλιά της αίγλη. Υπάρχει η διάθεση, η γνώση και η ενέργεια από μέρους μου και αυτό θέλω να το υπερασπιστώ με “λόγο τιμής”» μου λέει σε μία ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε με αφορμή την υποψηφιότητά της.

– Από τους διαδρόμους του Νοσοκομείου Τρικκαίων και τους δρόμους της εθελοντικής προσφοράς, αυτή τη φορά σας συναντάμε σε ένα άλλο σταυροδρόμι… αυτό της πολιτικής στο πλευρό του Κώστα Αγοραστού;

-Πλέον στους νέους πολιτικούς διαδρόμους που σε βγάζουν  σε νέους προορισμούς, σου προσδίδουν νέους στόχους, αλλά και σε βοηθάνε να βελτιώσεις και να διευρύνεις τους παλιούς.

Αυτή τη φορά βρίσκομαι στο πλευρό ενός ανθρώπου με τεράστια αυτοδιοικητική πείρα που διατηρεί ακμαία την διάθεση για καινούργια πράγματα και σύγχρονες ιδέες.

Με δυο λόγια «Βοήθεια στον Τόπο μου».

–  Η πολιτική είναι ένας όρος απαξιωμένος από τους περισσότερους, εσείς πως πήρατε αυτή την απόφαση;

-Η μετριότητα έδωσε αυτό το δείγμα της πολιτικής. Κακοί χειρισμοί, άσχημες νοοτροπίες και ελλιπής γνώση απαξίωσαν το ρόλο της. Γι’ αυτό όμως είμαστε εδώ, ως νέες συμμετοχές στις Περιφερειακές εκλογές, για να της προσδώσουμε την παλιά της αίγλη. Υπάρχει η διάθεση , η γνώση και η ενέργεια από μέρους μου και αυτό θέλω να το υπερασπιστώ με «λόγο τιμής».

–  Η συμμετοχή σας στα κοινά είναι κάτι πρωτόγνωρο για εσάς ;

-Με μια αναδρομή σε συνέργειες του παρελθόντος θα διαπιστώσει κάποιος πως το ενδιαφέρον μου για τα κοινά, αλλά κυρίως η ενεργός συμμετοχή μου είναι πολύ παλιά, διαχρονική και όχι   “τωρινή”, “ευκαιριακή” ενασχόληση…

-κ. Μπαλαμίτσα σας έχουμε δει να δραστηριοποιείστε σε διάφορες δράσεις εθελοντισμού. Τί σημαίνει για εσάς  εθελοντισμός;

-Ότι σημαίνει ο όρος του: “ηθελημένη παροχή υπηρεσιών, χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας’’. Είναι αυτό ακριβώς για μένα, δεν είναι μόδα, είναι στάση ζωής και νομίζω πως το έχω αποδείξει.

–  Η πολιτική για εσάς είναι μία μορφή εθελοντισμού;

-Όχι, η πολιτική δεν εμπεριέχει «υποκειμενισμό», τηρεί κανόνες και νόμους. Οπωσδήποτε οφείλεις να νιώθεις τον ‘Άνθρωπο’ και τις ανάγκες του και να μην αδιαφορείς για τα προβλήματα του.

– Είστε υπεύθυνη της Μονάδας Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας Τρικάλων κι αποτελέσατε πρωτεργάτη της προσπάθειας δημιουργίας τοπικής Τράπεζας Εθελοντών Δωρητών Μυελού των Οστών. Αυτή η προσπάθεια είχε αντίκρισμα;

Κάθε προσπάθεια έχει «αντίκρισμα», αφήνει το μικρό ή μεγάλο αποτύπωμά της. Πόσο μάλλον όταν έχει να κάνει με την ανθρώπινη ζωή .

Αποτέλεσμα αυτής είναι η προ 20 ημερών αλλά και μόλις χθες συμβατότητα δύο δοτών του Νομού, δείγματα των οποίων πήραμε σε κάποιες από τις δράσεις μας. Η χαρά  μας είναι  ιδιαίτερα μεγάλη.

Καθώς σύμφωνα με τις στατιστικές 1: 2000 βρίσκεται τελικά συμβατός με κάποιον ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση, ήδη γευόμαστε τους καρπούς όχι απλά μιας προσπάθειας αλλά ‘’ υπερπροσπάθειας’’.

– Πέραν όλων των άλλων σας  ιδιοτήτων σπουδάζετε  κτηνιατρική. Θεωρείτε ότι το θέμα των αδέσποτων είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί με έναν ευρύτερο προγραμματισμό από την Περιφέρεια για παράδειγμα;

-Απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου προς όφελος και των αδέσποτων που διεκδικούν το « χώρο» τους αλλά και των πολιτών.

– Που θεωρείτε ότι υστερεί ο Νομός μας; Που θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα;

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα θέματα υγείας, στην πρόληψη και στη σωστή ενημέρωση των ασθενών. Ευχής έργον θα ήταν η δημιουργία ειδικών κέντρων για συμπολίτες με ευαίσθητα ζητήματα υγείας. Μια μορφή ΚΕΠ υγείας.

– Εσείς,  σαν Βέρα Μπαλαμίτσα,  με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλετε ώστε τα Τρίκαλα να γίνουν καλύτερα;

-Ήδη με τον τρόπο μου συμβάλλω. Για όλα τα παραπάνω θέματα προσπάθησα  και προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις για όλο το Νομό Τρικάλων. Εάν λοιπόν αξιοποιηθεί επί νέας βάσης όλη αυτή η πηγή ενέργειας θα πυροδοτήσει ‘’αλυσιδωτή’’ αντίδραση προς όφελος των πολιτών.

– Γιατί να σας στηρίξουν με την ψήφο τους οι πολίτες;   

Διότι  ως «άνθρωπος» κατ’ αρχήν, κατανοώ τα προβλήματα των πολιτών στα θέματα υγείας, μπορώ να προσφέρω λύσεις , να ακούσω και να διαχειριστώ κοινωνικά θέματα. Φυσικά , εάν το απαιτήσουν οι ανάγκες,  θα ασχοληθώ με ότι μου ταχθεί…. ό, τι ενδιαφέρει τη Θεσσαλία και το Νομό Τρικάλων ενδιαφέρει και εμένα.


Η Βέρα (Βαρβάρα) Μπαλαμίτσα μας συστήνεται

Βέρα (Βαρβάρα) Μπαλαμίτσα

Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Ν. Τρικάλων

Περιφέρειας Θεσσαλίας με το Συνδυασμό “Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών” του Κώστα Αγοραστού