Το Βατοπέδι, ο Καραμανλής και το ..Παραπαίδι

Γράφει ο εκπαιδευτικός Σταύρος Φαλαγκάρας

Πάει καιρός, που ο ηγούμενος Εφραίμ, το δεξί του χέρι ο  μοναχός Αρσένιος κι άλλοι παρατρεχάμενοι υποκριτές και θοεμπαίχτες, μετέτρεψαν την Ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους σε επώνυμη  καπιταλιστική κερδοσκοπική επιχείρηση. Και είναι θλιβερό, αναχωρητές  που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια και την ανθρώπινη κοινωνία, αναζητώντας το θείο και τη ψυχική τελειότητα, να πρωταγωνιστούν  στην ίδρυση κερδοσκοπικών  επιχειρήσεων και σε σκανδαλώδεις οικονομικές συναλλαγές. Ο «ηγούμενος» Εφραίμ  και ο «μοναχός» Αρσένιος, είναι αυτοί που εμφανίστηκαν ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της βουλής, με προσωπική φρουρά και δικηγόρους, ως υπόδικοι επιχειρηματίες και οφσορούχοι επενδυτές. Εμφάνιση και  συμπεριφορά που δεν συνάδουν σε καμιά περίπτωση με τις αρχές του μοναχισμού.

Από το 2008 που αποκαλύφθηκε το πολύκροτο καραμπινάτο σκάνδαλο, μέχρι την πρόσφατη δικαστική απόφαση που αθωώνει τα μη πολιτικά πρόσωπα, γράφτηκαν κι ακούστηκαν πάρα πολλά.. Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι  οι δηλώσεις του κ.  Παπαγγελόπουλου. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, έρχεται να πανηγυρίσει για την απόφαση και να αποθεώσει τον Κώστα Καραμανλή ως ίνδαλμα του αγώνα κατά της διαπλοκής και λαοπρόβλητο ηγέτη, που έπεσε θύμα σκευωρίας!!

Ο κ Παπαγγελόπουλος, πρώην  εισαγγελέας και διοικητής της ΕΥΠ, γνωρίζει πολύ καλά:

– Ότι η πρόσφατη δικαστική απόφαση, η οποία αθωώνει τα μη πολιτικά πρόσωπα, που εμπλέκονται στην υπόθεση και  αποφαίνεται ότι  η Βιστωνίδα είναι έκταση του Δημοσίου, δεν είναι δα και θεϊκή απόφαση, ούτε σύμφωνη με την συνείδηση της κοινής γνώμης.

 – Ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις στη Βιστωνίδα διεκδικούμενες από το μοναστήρι, έγιναν αντικείμενο ανίερων συναλλαγών με ακίνητα του Δημοσίου. Πρωταγωνιστές στις αμαρτωλές διαδικασίες, οι υπουργοί του Κ. Καραμανλή, ο (πρόσφατα αποθανών) Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Αλέξανδρος Κοντός και ο Πέτρος Δούκας. Τα αδικήματα τους σε βάρος του δημοσίου παραγράφτηκαν και δεν παραπέμφθηκαν, γιατί  γι’ αυτό φρόντισε ο  Κ. Καραμανλής κλείνοντας  το 2009  εσπευσμένα τη Βουλή! Έτσι υπαγορεύει  το σύνταγμα και ο  επαίσχυντος νόμος «περί ευθύνης υπουργών»!

-Τις δηλώσεις του Κ. Καραμανλή  το 2008: «Γνωρίζω ότι από τα όσα Σκανδαλώδη έγιναν στο Βατοπέδι οι πολίτες έχουν πληγωθεί… κάποιοι παρά την πνευματική τους αποστολή λειτούργησαν σε βάρος του Δημοσίου… Οφείλω να πω ότι υποτίμησα κι εγώ το θέμα. Δεν είδα έγκαιρα τις διαστάσεις του… Και το λάθος αυτό δικό μου ήταν».

 Και τις σημερινές: «Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.
Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι».

-Τις δηλώσεις της κ. Ντόρας Μπακογιάννη το 2010, όταν είχε φτιάξει το δικό της κομματικό μαγαζί και έλεγε: «Ναι, ήταν σκάνδαλο το Βατοπέδι… Κάποιοι σίγουρα έβγαλαν χρήματα!».

-Ότι  π. υπουργοί , όπως ο Ρουσόπουλος ,ο  Βουλγαράκης στιγματίστηκαν και αποκλείστηκαν από το ίδιο το κόμμα τους, για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

 Παρ’ όλα αυτά  κι άλλα πολλά που σίγουρα γνωρίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος, σπεύδει να συνταχθεί με τους πανηγυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας  και να απαλλάξει  από πολιτικές ευθύνες τον πρώην πρωθυπουργό. Θεωρώ λοιπόν ότι  ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης με τη στάση του, δημιουργεί ηθικό ζήτημα στην κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να αμφισβητεί ο κ. Παπαγγελόπουλος την ύπαρξη του σκανδάλου και να υιοθετεί τις πολιτικές αερολογίες περί «λάσπης» και «σκευωρίας», που εκστομίζονται χωρίς δισταγμό και ντροπή, προκειμένου να ικανοποιήσει τον  προφανώς προσωπικό του φίλο, προκαλώντας την κοινή γνώμη και υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας.

 Η κυβέρνηση οφείλει  εδώ και τώρα, για να θυμηθούμε και τον αείμνηστο Ανδρέα, να πάρει θέση. Τουλάχιστον να αποδοκιμάσει τον υπουργό της.

Φαλαγκάρας Σταύρος , εκπαιδευτικός