Βασίλης Μπαλαμίτσας: Μιλήστε μας για την πόλη κι εμείς θα σας ακούσουμε

«Είναι αυτά τα μικρά καθημερινά που κάνουν τα μεγάλα και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών» αναφέρει ο υποψήφιος της «Τρίκκης Πολιτεία» Ο Βασίλης Μπαλαμίτσας είναι ένας από τους νέους ανθρώπους που στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές συμμετέχει ως υποψήφιος με το συνδυασμό «Τρίκκης Πολιτεία» με επικεφαλής τον Γιώργο Μητσιούλη. Όπως λέει, η απόφασή του προέκυψε από έναν έναν εσωτερικός αναγκασμό προσφοράς στα κοινά. «Η υλοποίηση της προοπτικής ήταν το βασικό οστήριο ζύμωσής μου με την πολιτική της αυτοδιοίκησης. Είναι αρκετά τιμωρητικό να βλέπει κάποιος την πόλη να κατευθύνεται σε αίολους και άκρως θεωρητικούς στόχους αγνοώντας τα σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας» τονίζει. Το μήνυμα που απευθύνει προς τους Τρικαλινούς είναι: «Μιλήστε μας για την πόλη και εμείς θα σας ακούσουμε….Η ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ».

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-κ. Μπαλαμίτσα, είσαστε υποψήφιος με το συνδυασμό του Γιώργου Μητσιούλη;

-Αποτελώ και εγώ κομμάτι αυτού του νεοσύστατου αυτοδιοικητικού συνδυασμού με την επωνυμία «Τρίκκης Πολιτεία» στον οποίο ηγείται ο Γιώργος Μητσιούλης.

-Ασχολείστε για πρώτη φορά με τα κοινά; Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;

-Ήταν ένας εσωτερικός αναγκασμός προσφοράς στα κοινά. Η υλοποίηση της προοπτικής ήταν το βασικό οστήριο ζύμωσής μου με την πολιτική της αυτοδιοίκησης. Είναι αρκετά τιμωρητικό να βλέπει κάποιος την πόλη να κατευθύνεται σε αίολους και άκρως θεωρητικούς στόχους αγνοώντας τα σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας. Είναι αυτά τα μικρά καθημερινά που κάνουν τα μεγάλα. Και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών αυτής της πόλης. Ο Δήμος Τρικκαίων οφείλει να ξεκινήσει από κάτω προς τα πάνω. Από την καθαριότητα, τον φωτισμό, την αποκατάσταση των δημόσιων χώρων, την ισόρροπη ανάπτυξη των τοπικών διαμερισμάτων την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, να μην χάσει την μάχη της σύγχρονης ανακύκλωσης. Η πολυετής εμπειρία μου σε θέσεις ευθύνης, μέσα στο χώρο της αυτοδιοίκησης, η σχετικότητα μου με τα πολεοδομικά, χωροταξικά και γενικότερα με τα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων, μου δίνει την ευκαιρία αξιοποίησης αυτής της δεξαμενής τεχνικών και διοικητικών γνώσεων να την κάνω πράξη. Να υλοποιήσω το στρατηγικό σχέδιο του συνδυασμού μας προς όφελος των πολιτών. Το οφείλω.

-Θεωρείτε ότι οι νέοι θα πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο ενεργά στο πολιτικό γίγνεσθαι;

-Ασφαλώς. Είναι άφθαρτοι. Έχουν αστείρευτη κοινωνική ενέργεια και καθαρή διάθεση προσφοράς. Οι νέοι έχουν τις δικές τους πολιτικές φωνές. Δεν οφείλουμε να τις αφουγκραζόμαστε μόνο ως ηχητική πηγή. Εκπέμπουν μηνύματα. Τις περισσότερες φορές γνωρίζουν καλύτερα το σφυγμό της πόλης. Έχουμε την υποχρέωση να τις ζυμώνουμε με την εμπειρία των μεγάλων και να τις υλοποιούμε άμεσα. Συνεπώς, θέλοντας και μη αυτόκλητα οι νέοι είναι ήδη συμμέτοχοι στις πολιτικές κατευθύνσεις μιας πόλης.

-Κατά τη γνώμη σας ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στον Δήμο Τρικκαίων;

-Είναι το τρίπτυχο της τοπικής ευζωίας και πρακτικής. Καθημερινότητα, καθημερινότητα, καθημερινότητα. 

-Ποια είναι η δική σας πρόταση για την αντιμετώπισή του;

Η Επίλυση των μικρών ουσιωδών καθημερινών ζητημάτων. Ακούγεται απλό. Δεν είναι. Απαιτεί υψηλή διαχειριστική τεχνογνωσία της πόλης. Απαιτεί πρόγραμμα, στρατηγική και πιστή εφαρμογή των γνώσεων που θεμελιώνουν μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη. Με την επίλυση αυτών επέρχεται κατόπιν η  σύνδεση της πόλης με το δεύτερο στάδιο της αναπτυξιακής πυραμίδας. Την τουριστική αναβάθμιση της σε brand city. Τον εμπλουτισμό νέων τουριστικών προορισμών εκτός του αστικού χώρου. Αναγνώριση των περιφερειακών σημείων ενδιαφέροντος. Την επιχειρηματικότητα σε συνδυασμό με  τα τοπικά δυναμικά αποθέματα. Την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Τον Χωροταξικό σχεδιασμό και την κατεύθυνση της πόλης εκεί που προτάσσει η σύγχρονη Ευρωπαϊκή αστική ανάπτυξη. Την χρησιμοποίηση εργαλείων όπως οι αστικές αναπλάσεις για την οικονομική ανάπτυξη  της πόλης. Την καινοτομία στην διαχείριση των απορριμμάτων. Την ισόρροπη ανάπτυξη των τοπικών διαμερισμάτων του δήμου Τρικκαίων. Τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιακών διαχειριστικών δομών. Τη δημιουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού προσώπου απέναντι στους πολίτες που ταλανίζονται με την επικείμενη οικονομική κρίση. Την ορθή αντιμετώπιση των αδέσποτων. Την εκμετάλλευση κάθε δημοτικού χώρου με σκοπό την ελεύθερη διαχείριση από μέρους των πολιτών. Τη διαμόρφωση όλων των χώρων πρασίνου και χώρων αθλοπαιδιών. Την άμεση κύρωση των επί ετών εκκρεμών πράξεων εφαρμογής του σχεδίου πόλης αποδεσμεύοντας δημοτικούς κοινόχρηστους χώρους. Την επαναλειτουργία αδρανών επί ετών λειτουργικών πολιτιστικών χώρων. Την ορθή επενδυτική κατεύθυνση  εκμετάλλευσης χώρων. Την πλήρη απορρόφηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την ίδρυση κόμβων σχετικών με τη διαχείριση των υδατικών πόρων. Ο ποταμός Ληθαίος είναι ο πλούτος της πόλης μας.

-Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη αδυναμία της παρούσας Δημοτικής Αρχής;

-Όλα Τα παραπάνω. Όλα αυτά τα οποία έπρεπε να γίνουν αλλά δεν έγιναν.

-Γιατί οι πολίτες να επιλέξουν το συνδυασμό «Τρίκκης Πολιτεία» στις επόμενες εκλογές;

Είμαστε μια συμπαγής ομάδα ανθρώπων με στρατηγική και κατεύθυνση. Με εύρος δεξαμενών γνώσεων πάνω στη λειτουργία της πόλης. Και ασφαλώς δεν μιλάμε για οράματα. Μιλάμε για την υλοποίηση αυτών. Και αυτό ονομάζεται προοπτική. Ονομάζεται εφαρμογή της πολιτικής του συνδυασμό «Τρίκκης Πολιτεία».

-Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα που θέλετε να απευθύνετε στους Τρικαλινούς ψηφοφόρους;

-Το μήνυμα μας: Μιλήστε μας για την πόλη και εμείς θα σας ακούσουμε….Η ΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ


Ο Βασίλης Μπαλαμίτσας μας συστήνεται

Μπαλαμίτσας Βασίλειος γεννηθείς στα Τρίκαλα 1969. Παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Κωνσταντία Ευαγγέλου και πατέρας δύο διδύμων παιδιών, τον Στέφανο και την Ιφιγένεια ηλικίας 12 ετών.

Διπλωματούχος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από το έτος 1994 με πρώτη μεταπτυχιακή ειδικότητα τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS). Εργαζόμουν από το έτος 1994 στο Δήμο Τρικκαίων σε θέσεις ευθύνης (Προιστάμενος Πολεοδομίας) έως και το έτος 2014 όπου και αποχώρησα. Από το έτος 2012 είμαι προπτυχιακός φοιτητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2015 έλαβα τον μεταπτυχιακό τίτλο ως Πολεόδομος – Χωροτάκτης του Πολυτεχνείου Θεσσαλίας με βασική ειδίκευση τις καινοτόμες – σύγχρονες πόλεις εκπονώντας την διπλωματική μου εργασία με τίτλο  ‘’Διαχείριση-παρεμβάσεις του Ληθαίου Ποταμού’’.

Το Δεκέμβριο του 2017 έλαβα κατόπιν εξετάσεων τον αριθμό μητρώου ως Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής του Υπουργείου Δικαιοσύνης με ειδικότητα στην διαχείριση ακινήτων (real estate).

Από το 2014 ασκώ το επάγγελμα του μηχανικού ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Μιλώ την Αγγλική Γλώσσα.