Βασιλιάς ή σκύλος; Η συγγραφέας Κατερίνα Ραμανδάνη μας διηγείται τη ζωή ενός πολιτικού και το χρησμό που τον σημάδεψε

Μία ζωή γεμάτη, ένας χρησμός που τη στιγματίζει, ένας άνθρωπος που ζει με το φόβο της επαλήθευσης. Ένας πολιτικός που ζει σαν βασιλιάς και φοβάται ότι θα πεθάνει σαν σκύλος… Έρωτας, χρήματα, ταξίδια, γυναίκες και περιπέτειες σε αφθονία. Όμως ο χρησμός τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα… «Βασιλιάς ή σκύλος»; Ένας χρησμός που κρύβει μέσα του δόξα αλλά και πόνο και καθορίζει τη ζωή του. Η Κατερίνα Ραμανδάνη μέσα από το βιβλίο της με τίτλο «Βασιλιάς ή σκύλος» (εκδόσεις ΠΝΟΗ) μας διηγείται τη ζωή ενός πολιτικού. «Στην διάρκεια της ζωής ο άνθρωπος γεύεται πολλά πράγματα και ευχάριστα και δυσάρεστα. Πιστεύω όμως πως το τέλος του κάθε ανθρώπου έχει μεγαλύτερη αξία και σημασία» θα πει η ίδια σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε μαζί της με αφορμή το βιβλίο της.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-κ. Ραμανδάνη περιγράψτε μας εν συντομία την υπόθεση του βιβλίου σας.

-«Θα ζήσεις σαν βασιλιάς και θα πεθάνεις σαν σκύλος» του είπε η Σιλβάνα, η Ισπανίδα τσιγγάνα. Ένας χρησμός που έκρυβε μέσα του δόξα αλλά και πόνο, θα καθόριζε τη ζωή του. Ο Άκης, τρίτος γιος μιας πολύ φτωχής οικογένειας στον Ωρωπό καταφέρνει να γίνει σπουδαίος παράγοντας στην πόλη του και να ζήσει σαν βασιλιάς. Ο έρωτας, τα χρήματα, τα ταξίδια, οι γυναίκες και οι περιπέτειες, είναι άφθονα. Όμως κάτι δεν πάει καλά, κι εκείνος τρέμει για το τέλος του… Άραγε, θα επιβεβαιωθούν τα προφητικά λόγια; Θα καταφέρει ν’ αλλάξει την ροή των γεγονότων;

-Πρόκειται για πραγματική ιστορία;

-Η βάση της ιστορίας αλλά και κάποια γεγονότα είναι αληθινά. Όμως διεισδύω και αρκετά μυθολογικά στοιχεία ή φανταστικά γεγονότα ώστε η ιστορία να γίνεται πιο ενδιαφέρουσα. Το τέλος δε της ιστορίας είναι προφητικό διότι ο πολιτικός αυτός είναι ακόμη εν ζωή κι εγώ του δίνω ένα μοναχικό τέλος όπως ακριβώς το φαντάστηκα.

-Ο πρωταγωνιστής είναι υπαρκτό πρόσωπο;

-Ο ήρωας λοιπόν του βιβλίου είναι υπαρκτό πρόσωπο, όπως υπαρκτά είναι και όλα σχεδόν τα πρόσωπα μέσα σ΄ αυτήν την ιστορία. Μια ιστορία γεμάτη από συναισθήματα, εικόνες, μηνύματα και ταξίδια.

-Πόσες αντοχές να έχει κάποιος για να ανταπεξέλθει στα προβλήματα της ζωής;

-Άπειρες αντοχές πιστεύω έχει ο κάθε άνθρωπος ώστε να ανταπεξέλθει στα προβλήματα της ζωής. Φυσικά εξαρτάται και από τον χαρακτήρα του, το περιβάλλον του, την δυναμικότητά του και από τις συνθήκες διαβίωσης. Όπως και να ΄χει, όπως λέει κι ο λαός: «Ο πνιγμένος απ΄ τα μαλλιά πιάνεται».

-Τελικά αξίζει να ζήσεις σαν βασιλιάς και να πεθάνεις σαν σκύλος;

-Το αντίθετο μάλιστα αξίζει σ’ αυτή την ζωή,  δηλ. «Να ζήσεις σαν σκύλος και να πεθάνεις σαν βασιλιάς». Στην διάρκεια της ζωής ο άνθρωπος γεύεται πολλά πράγματα και ευχάριστα και δυσάρεστα. Πιστεύω όμως πως το τέλος του κάθε ανθρώπου έχει μεγαλύτερη αξία και σημασία. Μια παροιμία πάλι σοφά μας λέει: «Καλά γεράματα παρά νιάτα».

-Η πορεία του ανθρώπου θεωρείτε πως είναι προδιαγεγραμμένη;

-Δεν θα το ΄λεγα αυτό. Την πορεία του ανθρώπου την καθορίζει ο Θεός. Εκείνος και μόνο ξέρει και σοφά πράττει. Εκείνος αποφασίζει πότε και γιατί θα καλέσει κάποιον κοντά του. «Άγνωστες οι βουλές του Κυρίου» λοιπόν. Στο βιβλίο μου σημειωτέον τον Θεό τον ταυτίζω με την μοίρα.

-Ένα βιβλίο γεμάτο μηνύματα;

-Ακριβώς, ένα βιβλίο γεμάτο μηνύματα. Γενικά το απόσταγμα της σοφίας της ζωής.

-Ποιος από τους χαρακτήρες του βιβλίου σας είναι πιο κοντά στη δική σας προσωπικότητα;

-Ο Μηνάς θα έλεγα με πλήρη βεβαιότητα αλλά και ο Άκης κατά το ήμισυ.