Βανιλόπιτα

Βανιλόπιτα…

Υλικά  για την γέμιση :

φρέσκα δαμάσκηνα βανίλιες (8-10, ανάλογα με το μέγεθος και  κρατάμε και την φλουδα)

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1/4 φλιτζάνι κορν φλαουρ

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή αλλιώς  δυο βανιλέτες

2 κουταλιές της σούπας γάλα

3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

 

Εκτέλεση για την γέμιση

Κόβεις τα δαμάσκηνα σε κομμάτια, η φλούδα δίνει το χρώμα και όλα μαζί τα παραπάνω υλικά τα βάσεις σε μπωλ και τα ανακατεύεις να δέσουν μεταξύ τους. Τις 2 κουταλιές της σούπας γάλα 3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη  τα κρατάς για το τέλος ( τα πασπαλίζεις/αλοίφεις στην επιφάνεια της τάρτας)

Υλικά για την ζύμη – κρούστα :

2 1/4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις,

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

3/4 κούπας βούτυρο, κρύο και κομμένο σε κομμάτια,

περίπου 2/3 παγωμένο νερό

Εκτέλεση για την ζύμη-κρούστα

Χτυπάω σιγά σιγά στο μουλτι τα υλικά  και όταν αρχίσει και δένει η ζύμη την βάζω και την πλάθω σε μπάλες. μια πιο μεγάλη από την άλλη. Η μεγαλύτερη πάει στον πάτο του ταψιού και η μικρότερη σκεπάζει την τάρτα. όταν φτιάξουμε τις μπάλες τις βάζουμε μισή ώρα στο ψυγείο.  Ψήνω για 45 λεπτά με μία ώρα για καλύτερα αποτελέσματα ψήνω την κάτω κρούστα πρώτα για 10 λεπτά για να σκληρύνει λίγο.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έδωσε η φίλη μας Αλεξάνδρα Λαβίδα.