Βαγγέλης Καραθάνος: Στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες για όποιον θέλει να κυνηγήσει κάτι καλύτερο-Συνομιλούμε με το νεαρότερο εφευρέτη της χώρας

Ο Βαγγέλης Καραθάνος ανήκει στους νέους αυτής της γενιάς, (που πολλοί τη θεωρούν καταδικασμένη λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα),  οι οποίοι με τη δράση, τη στάση και τις σκέψεις τους προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο. Σε ηλικία μόλις 17 χρονών κατέκτησε τον τίτλο του νεότερου εφευρέτη της χώρας. Το GEABIT (το πρώτο σύστημα παρακολούθησης καλλιέργειας) τον έκανε γνωστό όχι μόνο στο Πανελλήνιο, αλλά και στο εξωτερικό ανοίγοντάς του νέους δρόμους κι ορίζοντες. Σήμερα, είναι φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Παράλληλα ασχολείται με την περαιτέρω ανάπτυξη του geabit. Η εφεύρεσή του βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο σε καλλιέργειες σε Ελλάδα και Ολλανδία κι ο ίδιος πρόσφατα εντάχθηκε στην ομάδα Generation N που δημιουργείται κάθε χρόνο από την Nissan, θέλοντας να στηρίξει τους νέους που καινοτομούν και διαπρέπουν και κατέλαβε την 6η θέση.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Το geabit είναι η ανακάλυψη που σε έκανε γνωστό στο πανελλήνιο, κι όχι μόνο. Μίλησέ μας για αυτήν.

-Το geabit είναι το πρώτο σύστημα παρακολούθησης καλλιέργειας, το οποίο επιτρέπει στον αγρότη να ξεκλειδώσει όλη την δυναμική της καλλιέργειας του, που πολλές φορές αυτό ισοδυναμεί με έως και 50% αύξηση στη σοδειά του. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργούμε συσκευές που παρακολουθούν και αναλύουν συνεχώς την υγεία και την ανάπτυξη των φυτών. Η τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει καταγράφει τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στο έδαφος και στον αέρα και προσφέρει συμβουλές στον αγρότη για το πως θα μεγιστοποιήσει τη σοδειά του, θα μειώσει το ρίσκο του και περιορίσει την περιττή χρήση χημικών, ενέργειας και νερού. Ουσιαστικά, έχουμε βρει τον τρόπο για να μπορεί ο αγρότης να πετύχει την τέλεια και ιδανική ανάπτυξη του φυτού και του καρπού.

Το GEABIT είναι η πρωτότυπη συσκευή καταγραφής κι ανάλυσης των περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούν στις καλλιέργειες

-Μία ανακάλυψη στην υπηρεσία των αγροτών; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

Αυτό που προσφέρει το geabit είναι η αύξηση της σοδειάς και η μείωση του ρίσκου. Αυτά τα πετυχαίνουμε προσφέροντας στον αγρότη τα παρακάτω:

Α) Πρόβλεψη ασθενειών: Το geabit μπορεί να προβλέψει με τρομερά μεγάλη ακρίβεια τις ασθένειες που πρόκειται να εμφανιστούν στην καλλιέργεια του αγρότη, συμβουλεύοντας τον πως θα τις αντιμετωπίσει, κρατώντας έτσι όλα τα φυτά υγιή και αυξάνοντας την σοδειά του. Προσφέρουμε την πιο τεχνολογικά προηγμένη πρόβλεψη ασθενειών στον κόσμο, με έως και 8 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από τα υπάρχουσα λογισμικά.

Β) Έλεγχος ποτίσματος: Το πότισμα είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην ανάπτυξη του φυτού. Το geabit μπορεί να συμβουλεύσει το αγρότη σχετικά με το πότισμα σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση νερού έως και 40% αλλά και τυχόν απώλειες στη σοδειά του λόγω κακού ποτίσματος.

Γ) Πρόβλεψη καιρού: Η τεχνητή νοημοσύνη της συσκευής μπορεί να προβλέψει με τρομερά μεγάλη ακρίβεια τον καιρό, βοηθώντας τον αγρότη να προστατέψει τη σοδειά του. Χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγει από την καλλιέργεια έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει ένα δελτίο καιρού προσαρμοσμένο στο μικρόκλιμα της καλλιέργειας του.

Δ) Παρακολούθηση συνθηκών αποθήκευσης: Ένα τρομερά μεγάλο πρόβλημα είναι οι κακές συνθήκες αποθήκευσης των καρπών καθώς το 17% των καρπών σαπίζει κατά την διάρκεια της αποθήκευσης. Οι συσκευές παρακολούθησης μπορούν να τοποθετηθούν σε μια βάση (patented) και να ακολουθήσουν τον καρπό μέχρι και στην αποθήκη, προσφέροντας καθοδήγηση στον αγρότη για να μην σαπίσουν οι καρποί. Αυτό που μας διαφοροποιεί από τα υπάρχοντα συστήματα παρακολούθησης συνθηκών αποθήκευσης είναι οτι το geabit ακολουθεί τον καρπό σε όλο του το ταξίδι και ξέρει τι έχει συμβεί στην καλλιέργεια πριν φτάσει στην αποθήκη, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό αφού ξέρουμε πόσο έχει ήδη καταπονηθεί ο καρπός.

Ε) Προσαρμοσμένη καθοδήγηση: Το geabit προσφέρει συμβουλές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του αγρότη, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσει την σοδειά του, να μειώσει τις απώλειες και να αυξήσει τα κέρδη του.

«Όποιος αγρότης θέλει να πάρει μέρος στο δωρεάν beta testing του geabit σε όλη την Ελλάδα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί στο email info@geabit.com»

-Πως συνέλαβες την ιδέα;

-Ζω σε μια κοινωνία με αρκετούς αγρότες. Ξέρω τι είναι να χάνεις την σοδειά σου και ακόμη χειρότερα όλη την περιουσία σου από μια ασθένεια ή λόγω κακού ποτίσματος. Η γεωργία είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για το μέλλον της ανθρωπότητας, παρ’ όλα αυτά δεν ακολουθεί ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη σε σχέση με άλλους τομείς. Θέλοντας λοιπόν να βοηθήσω τους αγρότες να αυξήσουν την σοδειά τους με λιγότερες έγνοιες και πόρους, αποφάσισα να φτιάξω κάτι που θα αξιοποιούσε υπάρχουσες τεχνολογίες για να γίνει ο απόλυτος βοηθός και φίλος του αγρότη και παράλληλα να ωθήσει την γεωργία να μπει σε μια νέα και τεχνολογικά προηγμένη εποχή, την εποχή του geabit.

-Ποια είναι η σχέση σου με τη γεωργία;

-Δεν έχουμε καλλιέργειες σαν οικογένεια αλλά έχω μεγαλώσει ανάμεσα σε αγρότες και γεωπόνους λόγω της Λιούλιος-Παπαεθυμίου Ο.Ε., της τρικαλινής επιχείρησης που ίδρυσε ο παππούς μου Ευάγγελος Παπαευθυμίου, που πλέον έχει περάσει στην επόμενη γενιά, η οποία συνεχίζει να προσφέρει το καλύτερο στον αγρότη. Η εταιρεία αποτελεί πολύτιμο αρωγό στον γεωργικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας μέσω της εμπορίας των σπόρων, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων για τις καλλιέργειες καθώς και την πώληση του αντίστοιχου μηχανολογικού εξοπλισμού. Από μικρός λοιπόν ήμουν περιτριγυρισμένος από αγρότες και γεωπόνους, ήξερα τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι γεωργοί και πως έπρεπε να λυθούν. Έτσι γεννήθηκε και το geabit.

Η εφεύρεση Geabit του 18χρονου Τρικαλινού Βαγγέλη Καραθάνου κατέλαβε την έκτη θέση ανάμεσα σε 19 υποψηφίους (άτομα και ομάδες) στο διαγωνισμό Generation N της Nissan

-Μετά την ανακάλυψη του Geabit σου έγιναν ενδιαφέρουσες προτάσεις που

αφορούν την περαιτέρω εξέλιξή σου;

-Το geabit μου άνοιξε αρκετές πόρτες στο εξωτερικό, προσφέροντας μου αρκετές προτάσεις για σπουδές σε πολλά μεγάλα πανεπιστήμια.

-Ανήκεις πλέον στη  Generation N. Μίλησέ μου λίγο για αυτή σου τη διάκριση. Τί

είναι η Generation N;

-H Generation N είναι η γενιά που με τη δράση της, τη στάση της και τις σκέψεις της αλλάζει τον κόσμο. Η Generation N δημιουργείται κάθε χρόνο από την Nissan, μια εταιρεία που έχει την καινοτομία στο DNA της, θέλοντας να στηρίξει τους νέους που καινοτομούν και διαπρέπουν. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα και το geabit να βρίσκομαι σε αυτή την γενιά των 19 ατόμων και ομάδων. Είναι μια διάκριση που δείχνει το πόσο καινοτόμο είναι το geabit και το πως θα επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται οι καρποί.

«Θέλοντας να βοηθήσω τους αγρότες να αυξήσουν την σοδειά τους με λιγότερες έγνοιες και πόρους, αποφάσισα να φτιάξω κάτι που θα αξιοποιούσε υπάρχουσες τεχνολογίες για να γίνει ο απόλυτος βοηθός και φίλος του αγρότη και παράλληλα να ωθήσει τη γεωργία να μπει σε μια νέα και τεχνολογικά προηγμένη εποχή, την εποχή του geabit»

-Σήμερα είσαι φοιτητής. Ποια είναι τα σχέδιά σου;

-Αυτή τη στιγμή είμαι φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Παράλληλα ασχολούμαι με την περαιτέρω ανάπτυξη του geabit. Στα επόμενα χρόνια θα ήθελα πολύ να δω το geabit στην αγορά για να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερους αγρότες να αυξήσουν την σοδειά τους με λιγότερους πόρους. Υπάρχει όμως αρκετός δρόμος ακόμα μπροστά μας και αρκετή δουλεία.

-Η Ελλάδα δίνει ευκαιρίες στα παιδιά της;

-Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας την τελευταία δεκαετία είναι αρκετά δύσκολη. Μπορεί το Κράτος να μην βοηθά και να μην υποστηρίζει έμπρακτα τους νέους και την νεοφυή επιχειρηματικότητα, παρ’ όλα αυτά όμως πιστεύω πως υπάρχουν ευκαιρίες για όποιον θέλει να κυνηγήσει κάτι καλύτερο.

-Τι οφέλη προσφέρει το geabit στον τελικό καταναλωτή που θα αγοράσει τους καρπούς;

-Μπορεί ο αγρότης να φαίνεται ότι κερδίζει πολλά με τη χρήση του geabit, αλλά κι ο καταναλωτής έχει τρομερά μεγάλο όφελος. Είμαστε αφοσιωμένοι στη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης που θα βοηθά τον αγρότη στο να παράγει μεγαλύτερη σοδειά με λιγότερο νερό, με λιγότερη ενέργεια και με μικρότερη χρήση χημικών ουσιών. Πιστεύουμε ότι το μέλλον της γεωργίας πρέπει να είναι βιώσιμο, να καλλιεργούμε δηλαδή με σεβασμό προς το περιβάλλον και τον καταναλωτή. Πιστεύουμε ότι έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και την ανθρωπότητα, μιας και όλα ξεκινούν από τη γεωργία. Γι’αυτό το λόγο είμαστε δεσμευμένοι μαζί με τους αγρότες στο να προσφέρουμε τρόφιμα ασφαλή και ποιοτικά.

-Σε τι στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το geabit;

-Αυτή τη στιγμή το geabit βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο σε καλλιέργειες σε Ελλάδα και Ολλανδία. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δοκιμάζουμε τις συσκευές μας σε πραγματικές συνθήκες. Με το testing συλλέγουμε πολύτιμα δεδομένα και βελτιώνουμε συνεχώς τους αισθητήρες, το design και τους αλγορίθμους μας, πριν βγει το geabit στην αγορά. Όποιος αγρότης θέλει να πάρει μέρος στο δωρεάν beta testing του geabit σε όλη την Ελλάδα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο email info@geabit.com. Περισσότερες πληροφορίες για το geabit μπορεί κανείς να βρει και στο site μας geabit.com.

Βιογραφικό

Ο Βαγγέλης Καραθάνος είναι ιδρυτής και CEO της Geabit, της startup που θεωρείται ο τεχνολογικός leader στα συστήματα παρακολούθησης καλλιέργειας σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα είναι φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών.