Βάνα Μαυρίδου: «Τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί και ειλικρινείς κριτές»  

Κοκκινολαίμης ο ήρωας των Χριστουγέννων… Μια όμορφη και τρυφερή ιστορία με χριστουγεννιάτικο φόντο, αλλά και διαχρονικά μηνύματα που φέρει την υπογραφή της Βάνας Μαυρίδου (εκδόσεις ΠΝΟΗ) με την υπέροχη εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού. «Μια ιστορία γεμάτη αισιοδοξία, αγάπη, πίστη κι ελπίδα, αλλά και γεμάτη παράπονο για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από τον κοινωνικό περίγυρο τα παιδιά που έχουν κάποιες δυσκολίες. Παιδιά που θα έπρεπε, μα δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες» θα μου πει η ίδια η συγγραφέας μιλώντας μου για το νέο της βιβλίο που μπορεί να απευθύνεται σε παιδιά όμως γοητεύει και τους ενήλικες. «Είναι μια ιστορία που εστιάζει στην ομαδικότητα και τη συνεργασία, αξίες που λίγο τείνουν να φθίνουν σε μια εποχή που το «εγώ» ισοπεδώνει τα πάντα» μου εξηγεί. Αυτές τις ημέρες που έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μας αξίζει να διαβάσουμε την ιστορία του Ματίς, του μικρού Κοκκινολαίμη που το σπασμένο φτερό του δεν τον εμποδίζει να κάνει όνειρα, να βάζει στόχους και να τους φτάνει με τη βοήθεια των πρόθυμων ανθρώπων που συναντά στο δρόμο του. «Θέλω να μάθουν τα παιδιά ότι πάντα και παντού υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να βοηθούν. Θέλω να μάθουν πως ποτέ δεν είμαστε μόνοι πάνω στη γη, κι ακόμα και τις στιγμές που νιώθουμε φόβο και άγχος για το αβέβαιο, αν κοιτάξουμε καλά τριγύρω θα βρούμε σιγουρά κάποιον που με αγάπη θα μας δείξει τον δρόμο» μου λέει η κ. Μαυρίδου.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Κοκκινολαίμης ο ήρωας των Χριστουγέννων… κ. Μαυρίδου περιγράψτε μας την ιστορία του βιβλίου σας.

-H ιστορία του Κοκκινολαίμη περιγράφει τον κεντρικό μας ήρωα, τον Ματίς, ο οποίος γεννήθηκε με ένα φτερό και αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες. Έχει να φέρει εις πέρας μια σοβαρή αποστολή, τη μεταφορά των γραμμάτων των παιδιών στον Αη Βασίλη στον ίδιο χρόνο με τους υπόλοιπους κοκκινολαίμηδες, που φαινομενικά δεν υστερούν με κάποιον τρόπο. Στο δρόμο του θα ανακαλύψει ότι παντού υπάρχουν φίλοι, πρόθυμοι να βοηθήσουν και να προσφέρουν χωρίς να ζητήσουν ανταλλάγματα. Είναι μια ιστορία που εστιάζει στην ομαδικότητα και τη συνεργασία, αξίες που λίγο τείνουν να φθίνουν σε μια εποχή που το «εγώ» ισοπεδώνει τα πάντα.

-Τι ήταν εκείνο που σας έκανε να γράψετε το συγκεκριμένο βιβλίο;

-Γενικά δεν έχω συγκεκριμένα κίνητρα κάθε φορά που ξεκινώ να γράψω μια ιστορία. Είναι οι ήρωες που έρχονται από μόνοι τους και τρυπώνουν στις σκέψεις μου, κι εγώ απλώς τους ακολουθώ και περιγράφω με λέξεις όσα μου δείχνουν στα ταξίδια του νου που κάνουμε παρέα.

-Μία ιστορία γεμάτη αισιοδοξία, αγάπη, πίστη κι ελπίδα αλλά και…;

-Μια ιστορία γεμάτη αισιοδοξία, αγάπη, πίστη κι ελπίδα, αλλά και γεμάτη παράπονο για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από τον κοινωνικό περίγυρο τα παιδιά που έχουν κάποιες δυσκολίες. Παιδιά που θα έπρεπε, μα δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από τις περιπέτειες του Ματίς;

Θέλω απλά να μάθουν τα παιδιά ότι πάντα και παντού υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να βοηθούν. Θέλω να μάθουν πως ποτέ δεν είμαστε μόνοι πάνω στη γη, κι ακόμα και τις στιγμές που νιώθουμε φόβο και άγχος για το αβέβαιο, αν κοιτάξουμε καλά τριγύρω θα βρούμε σιγουρά κάποιον που με αγάπη θα μας δείξει τον δρόμο.

-Τα παιδιά είναι αυστηροί κριτές;

-Τα παιδιά είναι οι πιο αυστηροί και ειλικρινείς κριτές. Είναι αυτά που με δύο λέξεις μπορούν να πουν τη γνώμη τους χωρίς δισταγμό, να εντοπίσουν και το παραμικρό λάθος και να μας κάνουν  καλύτερους με τις αυθόρμητες σκέψεις τους.

-Ποια θα ήταν η ευχή του Ματίς για τις γιορτές;

-Ο Ματίς εύχεται για τις γιορτές να γεμίσουν όλα τα σπίτια αγάπη. Να δίνουμε και να παίρνουμε αγκαλιές πλημμυρισμένες με έντονα συναισθήματα, και να καταφέρουμε να κοιτάξουμε και λίγό πέρα από το προφανές.


Από το οπισθόφυλλο

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς καταφέρνουν και φτάνουν όλα τα γράμματα των παιδιών στο εργαστήρι του Άγιου Βασίλη; Είναι οι κοκκινολαίμηδες που τα πηγαίνουν! Τα πουλιά των Χριστουγέννων!

Φέτος όμως, η αποστολή τους κινδυνεύει να αποτύχει. O Ματίς δεν μπορεί να πετάξει. Αν δεν προλάβουν να συλλέξουν όλα τα γράμματα, κάποια παιδιά θα μείνουν χωρίς δώρα, και τα Χριστούγεννα θα καταστραφούν.

Θα καταφέρουν οι κοκκινολαίμηδες να χαρίσουν χαμόγελα σε όλα τα παιδιά; Υπάρχει τρόπος να πετύχουμε τους στόχους μας ακόμη κι αν φαινομενικά υστερούμε από τους άλλους;

Μια ιστορία συνεργασίας και ανιδιοτελούς προσφοράς, για μικρά παιδιά που αγαπούν να ονειρεύονται και να πιστεύουν σε όσα δεν βλέπουν.


Σχετικά με τη συγγραφέα

Η Βάνα Μαυρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή της Πάτρας και εξειδικεύτηκε στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, αντικείμενο με το οποίο ασχολείται επαγγελματικά.

Από μικρή ανακάλυψε την αγάπη της για τη λογοτεχνία και τη συγγραφή. Όταν απέκτησε το πρώτο της παιδί άρχισε να δημιουργεί εικόνες μέσα από φανταστικά ταξίδια. Διηγούμενη ιστορίες πήγαινε σε χώρες μακρινές, συναντούσε ήρωες ξεχωριστούς και ζούσε μαζί τους όμορφες, μικρές μα και μεγάλες στιγμές.

Το όνειρό της που έγινε πραγματικότητα ήταν να δει τις ιστορίες της στα χέρια των παιδιών. Από τις εκδόσεις Πνοή κυκλοφορούν τα παραμύθια της «Ο Νέλο και το μαγικό πινέλο» και «Κοκκινολαίμης, ο ήρωας των Χριστουγέννων».