Τσουρεκάκια παραδοσιακά

Τσουρεκάκια παραδοσιακά και όχι μόνο…

Υλικά:

1 κιλό αλέυρι (8 κούπες τσαγιού) για τσουρέκια

200 γρ. μαργαρίνη (1 κούπα)
250 γρ. ζάχαρη (1 και 1/4 κούπα)

4 αυγά

200 γρ. χλιαρό γάλα (1 κούπα)

30 γρ. ξερή μαγιά ή 85 γρ. νωπή μαγιά

5 γρ. αλάτι

10 γρ. μαχλέπι (2 κουτ. του γλυκού)

2,5 γρ. μαστίχα (1/2 κουτ. του γλυκού)

ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

1.Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με το αλάτι,το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα.

Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.  Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και χτυπάμε τα αυγά ε το σύρμα. Τα προσθέτουμε όλα στο μείγμα.  Ζυμώνουμε καλά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.  Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά.

2. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φιτίλια και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.  Έπειτα πλέκουμε τα φιτίλια σε κοτσίδες ή ότι άλλο σχέδιο θέλουμε και στο μέγεθος που θέλουμε.

3. Τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε σκεπασμένα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου.  Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Κωνσταντίνα Μαργαρίτη.