Τη δυνατότητα να αφήνουν την τσάντα στο σχολείο μία Παρασκευή το μήνα οι μαθητές σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας, θεσμοθέτησε το υπουργείο Παιδείας και τα σχολεία και οι μαθητές του Νομού Τρικάλων απολαμβάνουν πλέον «happy Fridays» συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Τσάντα στο σχολείο».
Ήδη σχολεία του Νομού το έχουν δοκιμάσει ενώ, ένα, ένα δρομολογούν και τα υπόλοιπα τη διαδικασία του προγράμματος, που στόχο έχει οι μαθητές να ξεκουράζονται έστω ένα σαββατοκύριακο το μήνα, αφήνοντας τη σχολική τσάντα στην αίθουσα του σχολείου και για δύο ημέρες, να απαλλάσσονται από την εντατική μελέτη, τη σχολική προετοιμασία και τις αντίστοιχες εργασίες και να αξιοποιούν τον ελεύθερό τους χρόνο.
Βέβαια, όπως είναι φυσικό, την τελική απόφαση για το ποιο Σαββατοκύριακο θα είναι αυτό, κατά τα οποία τα παιδιά θα αφήνουν την τσάντα στα σχολεία, την έχουν οι εκάστοτε Σύλλογοι Διδασκόντων, παράλληλα με τη διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος.
Προαιρετικό
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό και όποιος μαθητής το επιθυμεί, μπορεί να πάρει την τσάντα του στο σπίτι. Πάντως, κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 25 δημοτικά, ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις μαθητών και γονιών που δεν θέλησαν να αφήσουν τη σχολική τσάντα στο σχολείο.

Χρήστος Μπουλούμπασης: «Το πρόγραμμα στην παιδαγωγική του βάση είναι πολύ καλό»
«Η τσάντα στο σχολείο προτείνεται από το Υπουργειο να παραμένει ένα Σαββατοκύριακο το μήνα. Το Σαββατοκύρικο το έχουν επιλέξει οι Σύλλογοι Διδασκόντων για το λόγο αυτόν μπορεί και να μην συμπίπτουν. Το Υπουργειο δίνει τη δυνατότητα στους Συλλόγους να αποφασίσουν και για περισσότερα Σαββατοκύριακα το μήνα. Κάποια έχουν ορίσει 2 Σαββατοκύριακα το μήνα» μας πληροφορεί ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων Χρήστος Μπουλούμπασης.
Όπως τονίζει «γενικά έγινε δεκτό από τους εκπαιδευτικούς με κάποια επιφύλαξη κυρίως γιατί εφαρμόζεται στη μέση της χρονιάς, που τα Ωρολόγια Προγράμματα είναι ήδη διαμορφωμένα. Το πρόγραμμα της Δευτέρας είναι ήδη καθορισμένο, είναι δύσκολο να αλλάξει αν και τα περισσότερα σχολεία ήδη το έχουν κάνει. Θα πρέπει, δηλαδή, το πρόγραμμα της Δευτέρας, ειδικά στις μεγάλες τάξεις, τις περισσότερες ώρες να είναι το ίδιο με της Παρασκευής. Διαφορετικά τα παιδιά τη Δευτέρα θα αναγκάζονται να φέρνουν τα βιβλία της Δευτέρας με μια άλλη τσάντα. Βεβαίως, για να έχει νόημα το μέτρο “η τσάντα στο σχολείο” θα πρέπει να λειτουργεί Ολοήμερο σε όλα τα σχολεία και να το παρακολουθούν όλα τα παιδιά, ώστε να κάνουν τις όποιες εργασίες της Δευτέρας. Αυτό, όμως, στην πράξη δε συμβαίνει απόλυτα, οπότε υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή του. Κάθε αρχή και δύσκολη, όμως».
Σύμφωνα με τον κ. Μπουλούμπαση το πρόγραμμα «στην παιδαγωγική του βάση είναι πολύ καλό και έπρεπε κάτι να γίνει για την προστασία του ελεύθερου χρόνου των παιδιών. Ελπίζω του χρόνου να έχει μεγαλύτερη επιτυχία στην εφαρμογή του».
Η αρχή
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά το τριήμερο της 17ης Νοεμβρίου σε 25 δημόσια δημοτικά σχολεία, σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Κρήτη και αλλού, ενώ θα επεκταθεί σταδιακά σε περίπου 4.400 δημοτικά της χώρας με τη σχετική υπουργική απόφαση.
Μάλιστα, το πιλοτικό εγχείρημα ξεκίνησε με αφορμή το κείμενο μίας μητέρας σε ιστοσελίδα, η οποία διαμαρτυρόταν για τον τεράστιο φόρτο εργασιών που έχουν τα παιδιά στο σπίτι, με την απάντηση να έρχεται από το 10ο Δημοτικό σχολείο στο Ίλιον, όπου ανακοίνωσε την έναρξη της πρωτοβουλίας των «Happy Fridays», με την ελπίδα να ακολουθήσουν το παράδειγμα και άλλα σχολεία.
Η εγκύκλιος
Η εγκύκλιο που ορίζει την εφαρμογή του προγράμματος « Η τσάντα στο σχολείο» στους μαθητές όλων των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων της χώρας, από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του ιδίου έτους και μετέπειτα από την έναρξη κάθε διδακτικού έτους έως την λήξη του, έχει σταλεί στα σχολεία από το υπουργείο Παιδείας..
Σύμφωνα με αυτήν για την εφαρμογή του προγράμματος το κάθε Δημοτικό Σχολείο θα πρέπει να ακολουθήσει τις εξής διαδικασίες :
- Ο Διευθυντής/τρια του Σχολείου συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου με αντικείμενο την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.
- Ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει και ορίζει τα Σαββατοκύριακα που θα υλοποιηθεί η δράση και συντάσσει σχετικό πρακτικό.
- Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, πριν την έναρξη της δράσης, ενημερώνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης τους για την εν λόγω δράση και τις ενδεχόμενες μεταβολές και προσαρμογές που θα προκύψουν στη σχολική καθημερινότητα.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ