TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Τροφική δηλητηρίαση από τη γαλοπούλα – Πώς θα προστατευθείτε

Δεκ 30, 2021
in Διατροφή
Τροφική δηλητηρίαση από τη γαλοπούλα – Πώς θα προστατευθείτε
Share on FacebookShare on Twitter

Τα Χριστούγεννα είναι κατ’ εξοχήν μια περίοδος γεμάτη χαρά και καλή διάθεση.

Συγκεντρωνόμαστε με φίλους, συγγενείς και άλλα αγαπημένα πρόσωπα γύρω από το γιορτινό τραπέζι ώστε να απολαύσουμε διάφορες λιχουδιές και φυσικά τον «πρωταγωνιστή» των Χριστουγέννων, τη γεμιστή γαλοπούλα.

Δυστυχώς, όμως, τη γιορτινή διάθεση μπορεί να χαλάσει ένα αναπάντεχο κρούσμα τροφικής δηλητηρίασης. Τα πουλερικά, όπως η γαλοπούλα και το κοτόπουλο, κατατάσσονται στα «τρόφιμα υψηλού κινδύνου» όσον αφορά τις πιθανότητες να μεταδώσουν κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό που θα προκαλέσει δηλητηρίαση.

Όπως επισημαίνει ο Δρ Κέβιν Χάργκιν του βρετανικού Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (FSA): Την περίοδο των εορτών «αγοράζουμε πολύ περισσότερο φαγητό απ’ ό,τι συνήθως, μαγειρεύουμε για περισσότερα άτομα, τα ψυγεία είναι παραφορτωμένα και δεν δουλεύουν εξίσου αποδοτικά, ενώ μένει φαγητό εκτός ψυγείο για περισσότερο χρόνο, και όλα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων τροφικής δηλητηρίασης λίγο μετά τα Χριστούγεννα».

Η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα αποτελεί το «συνήθη ύποπτο» για τα κρούσματα αυτά, δηλώνει η Δρ Λίσα Άκερλι, ειδικός σε θέματα υγιεινής και δημόσιας υγείας, είτε πρόκειται για το γεύμα που καταναλώνεται την ημέρα των Χριστουγέννων είτε για το φαγητό που έμεινε από τις ημέρες των εορτών και καταναλώνεται τις επόμενες ημέρες. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για το κοτόπουλο, το οποίο τα τελευταία χρόνια υποκαθιστά τη γαλοπούλα σε αρκετά γιορτινά τραπέζια.

bigstock Raw goose legs with herbs on c 107045240

Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης αυξάνεται όταν το πουλερικό δεν μαγειρεύεται σωστά, επειδή στην περίπτωση αυτή καταφέρνουν να επιβιώσουν παθογόνα βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο. Ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα αποτελεί όμως ο κακός χειρισμός του ωμού κρέατος.

Τα περισσότερα περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από το καμπυλοβακτηρίδιο. Βρίσκεται στο κόκκινο κρέας και σε υδάτινους πόρους, εκτιμάται όμως ότι η μετάδοσή του από τα πουλερικά ευθύνεται για τέσσερα στα πέντε περιστατικά δηλητηρίασης από τον εν λόγω μικροοργανισμό. Το καμπυλοβακτηρίδιο βρίσκεται στο γαστρεντερικό των πουλερικών και συνήθως εξαπλώνεται –για παράδειγμα στην πέτσα του– όταν σφαγιάζεται το ζώο.

Το καμπυλοβακτηρίδιο προκαλεί εμετό και διάρροια σε διάστημα δύο με πέντε ημερών (έως και δέκα) μετά την κατανάλωση του γεύματος.

Λίγα βακτήρια αρκούν για να νοσήσει κανείς και το καμπυλοβακτηρίδιο εξαπλώνεται αρκετά εύκολα, γι’ αυτό και οι ειδικοί συνιστούν μεγάλη προσοχή όταν χειριζόμαστε το ωμό κρέας.

Ένα ακόμη μικρόβιο που προκαλεί συχνά τροφική δηλητηρίαση την περίοδο των Χριστουγέννων είναι το λεγόμενο διαθλαστικό κλωστηρίδιο (clostridium perfringens), το οποίο βρίσκεται στο έδαφος και επομένως μπορεί να μολύνει διάφορες κατηγορίες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών. Το διαθλαστικό κλωστηρίδιο αναδεικνύεται σε κίνδυνο κυρίως στο φαγητό που έχει ξεμείνει και καταναλώνεται την επόμενη ημέρα, καθώς το μαγείρεμα σκοτώνει τα πλήρως ανεπτυγμένα βακτήρια όχι όμως και τα σπόριά τους, τα οποία μπορεί αργότερα να αναπτυχθούν σε πλήρη βακτήρια. Τα σπόρια δεν είναι επικίνδυνα όταν εισέρχονται απευθείας στον οργανισμό, μπορεί όμως να αναπαραχθούν και να αναπτυχθούν στα αποφάγια, ιδιαίτερα εάν αυτά μείνουν εκτός ψυγείου για αρκετές ώρες.

bigstock Housewife prepares roast chick 67968517

Σωστή προετοιμασία και μαγείρεμα βήμα-βήμα

Πώς μπορούμε λοιπόν να μειώσουμε τον κίνδυνο μιας «χριστουγεννιάτικης» τροφικής δηλητηρίασης;

– Αρχικά, πρέπει να γίνει σωστά το ξεπάγωμα της γαλοπούλας ή του κοτόπουλου. Το ξεπάγωμα πρέπει να γίνεται στο ψυγείο και για κάθε ένα κιλό πουλερικού χρειάζονται 12 ώρες στο ψυγείο (σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου). Επομένως, ένα πουλερικό τριών κιλών πρέπει να μείνει στο ψυγείο 1,5 μέρα. Εκτός ψυγείου, σε δροσερό χώρο (με θερμοκρασία 15-16 βαθμών Κελσίου) χρειάζονται τέσσερις ώρες ανά κιλό γαλοπούλας/κοτόπουλου. Εάν το πουλερικό παραμένει μερικώς κατεψυγμένο όταν μπει στο φούρνο δεν θα μαγειρευτεί σωστά κι έτσι δεν θα εξοντωθούν όλοι οι επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.

– Σε δεύτερη φάση, πρέπει να προστατεύσουμε τα υπόλοιπα τρόφιμα και τους χώρους της κουζίνας από την επιμόλυνση. Πλένουμε καλά τα χέρια μας πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα αλλά και κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με το ωμό πουλερικό. Χρησιμοποιούμε διαφορετικά μαχαίρια για να κόψουμε το ωμό πουλερικό και άλλα τρόφιμα και φυσικά διαφορετικές πλάκες κοπής για την προετοιμασία κάθε τροφίμου.

– Δεν πλένουμε ποτέ το πουλερικό κάτω από τρεχούμενο νερό. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η διαδικασία αυτή είναι εντελώς περιττή, αφού το μαγείρεμα ούτως ή άλλως εξουδετερώνει τους μικροοργανισμούς, αλλά και επικίνδυνη, αφού οι σταγόνες του νερού που πετάγονται από δω κι από κει μολύνουν τις διάφορες επιφάνειες της κουζίνας ή και τα πλυμένα σκεύη που βρίσκονται δίπλα στο νεροχύτη.

– Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε το ψυγείο, ιδιαίτερα εάν η γαλοπούλα έχει ακουμπήσει τις εσωτερικές επιφάνειες του ψυγείου ή άλλες συσκευασίες και ποτέ μην ξεπλένετε τη συσκευασία στην οποία βρισκόταν η γαλοπούλα, απλώς πετάξτε την και απομακρύνετε το συντομότερο δυνατό τη σακούλα των σκουπιδιών από την κουζίνα.

– Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε χαρτί αντί για πετσέτα όσο μαγειρεύετε, καθώς έτσι μειώνεται ο όγκος των μικροοργανισμών που συσσωρεύονται στο χώρο της κουζίνας. Στην κουζίνα επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και η πετσέτα είναι υγρή, οπότε εύκολα αναπτύσσονται σε αυτήν οι μικροοργανισμοί. Εάν επιμένετε να χρησιμοποιήσετε πετσέτα, φροντίστε τουλάχιστον να την απομακρύνετε από την κουζίνα όταν τελειώσετε το μαγείρεμα ώστε να αποφύγετε να τη χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος.

Καλές γιορτές!

bigstock Scrumptious Roast Turkey Chick 75712792

Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/item/338182-trofiki-dilitiriasi-apo-ti-galopoyla-–-pos-tha-prostateftheite#ixzz3uyx1L07r

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

«Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους – Η αλλαγή στο πρωινό για να χάνετε 2 κιλά τον μήνα»
Διατροφή

«Είμαι ειδικός στην απώλεια βάρους – Η αλλαγή στο πρωινό για να χάνετε 2 κιλά τον μήνα»

Απρ 29, 2025
Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
Διατροφή

Ο «χυμός του πολεμιστή» που καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Απρ 28, 2025
Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά
Διατροφή

Τι προσφέρουν στην υγεία μόλις 30 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά

Απρ 27, 2025
3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή
Διατροφή

3 σούπερ-υγιεινά και θρεπτικά φρούτα για να ενσωματώσετε στην καθημερινή σας διατροφή

Απρ 26, 2025
Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε
Διατροφή

Μαγνήσιο: Η καλύτερη ώρα για να πάρετε το συμπλήρωμα και τι να προσέξετε

Απρ 25, 2025
Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας
Διατροφή

Οι 15 τροφές με το περισσότερο κάλιο – Πώς υποστηρίζουν την υγεία σας

Απρ 24, 2025
Next Post
Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια στο ΚΔΑΠ «ΦΡΟΥΡΙΟ» του Δ. Τρικκαίων

Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια στο ΚΔΑΠ «ΦΡΟΥΡΙΟ» του Δ. Τρικκαίων

Αίτηση για ωφελούμενους/ες στο ΚΗΦΗ Δ. Τρικκαίων

Αίτηση για ωφελούμενους/ες στο ΚΗΦΗ Δ. Τρικκαίων

Συνεργασία και ευχές από Σκρέκα – Παπαστεργίου

Συνεργασία και ευχές από Σκρέκα - Παπαστεργίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd