TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Τροφικές αλλεργίες, δυσανεξία ή απλά μόδα;

Σεπ 18, 2017
in Διατροφή
Τροφικές αλλεργίες, δυσανεξία ή απλά μόδα;
Share on FacebookShare on Twitter

Η δυσανεξία στη γλουτένη, στη λακτόζη, η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και η αποχή από τη ζάχαρη επηρεάζουν σημαντικά τις διατροφικές συνήθειες πολλών ανθρώπων.

Μήπως όμως πρόκειται εντέλει για μόδα;

Οι κοινωνιολόγοι και οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των «δήθεν προβλημάτων» που προκαλούν τα προϊόντα διατροφής έχουν αυξηθεί και το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι, τι κρύβεται πίσω από τις αλλεργίες;

Πάσχοντες ή «κατάφαντασίαν ασθενείς»;

common food allergy triggers s1 photo of woman checking food label

«Η τάση να προβληματιζόμαστε για τη διατροφή μας έχει γίνει τα τελευταία χρόνια πιο έντονη. Υπάρχουν πράγματι οι τροφικές αλλεργίες και η δυσανεξία. Υπάρχει όμως και η ραγδαία αύξηση του φαινόμενου, να αισθανόμαστε ή να πιστεύουμε ότι πάσχουμε», επισημαίνει η Γιάνα Ρούκερτ-Γιον που διδάσκει Κοινωνιολογία της Διατροφής στο Πανεπιστημίου της Φούλντα. Για να χαρακτηρίσει τους ανθρώπους που ακολουθούν τις νέες διατροφικές τάσεις, ο διατροφολόγος και συγγραφέας Ούβε Κνοπ επινόησε τον όρο «υποχόνδριος διατροφής». Κατά τον ίδιο, όποιος αποφεύγει συνειδητά συγκεκριμένα τρόφιμα χωρίς ιατρική διάγνωση, μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι. Έγκυροι αριθμοί δεν υπάρχουν για να δώσουν μια πιο σαφή εικόνα για τη νέα αυτή διατροφική τάση. Δυστυχώς υπάρχουν μόνο ακραίες μεμονωμένες περιπτώσεις.

Αναμφισβήτητα κάποιες τροφές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες. Η πιο σοβαρή συνέπεια που μπορούν να επιφέρουν είναι αναφυλακτικό σοκ αλλά και το θάνατο. Σύμφωνα με τις στατιστικές μόνο το 2-3% των ενηλίκων και το 5-6% των παιδιών υποφέρει από τέτοιες αλλεργίες ενώ μόνο το 0,9% των Γερμανών πάσχει από χρόνια πάθηση στο λεπτό έντερο (κοιλιοκάκη) που προκαλείται από τη γλουτένη.

Μόνο το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη

no peanuts allowed ijfurp

Για τη Ρούκερτ-Γιον η νέα τάση αποχής από συγκεκριμένα διατροφικά προϊόντα έχει κοινωνικό αντίκτυπο. Πιστεύει ότι ακολουθώντας αυτή τη διατροφική τάση «βρίσκει κανείς ένα σημείο αναφοράς και συμμάχους. Όποιος δεν έχει σήμερα αλλεργία ή δυσανεξία είναι κάπως βαρετός», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η κοινωνιολόγος πιστεύει ότι η ευημερία ευνοεί τη στροφή πολλών Γερμανών προς τις νέες διατροφικές τάσεις. Όπως αναφέρει, «υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια, η οποία σχετίζεται με την υπεραφθονία που υπάρχει. Από τη μία το θέμα της υγείας, δηλαδή οι ασθένειες που συνδέονται με τη διατροφή, και από την άλλη οι αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον. Και μετά έρχεται το θέμα της προσωπικής ευθύνης. Λόγω αυτής της ανασφάλειας παίρνουμε την απόφαση: θα μαζευτώ λίγο. Ουκ εν τω πολλώ το ευ!»

Ενώ μόνο το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη, η αγορά προσφέρει μια τεράστια ποικιλία σε γάλα από σόγια, καρύδα, ρύζι, αμύγδαλα κτλ. «Αυτά είναι φαινόμενα μιας υπερκορεσμένης κοινωνίας που μπορεί να επιτρέψει την ‘ενοχοποίηση’ βασικών προϊόντων διατροφής, όπως το γάλα και τα προϊόντα δημητριακών», αναφέρει ο Κνοπ. «Για το εμπόριο είναι φυσικά κερδοφόρα επιχείρηση. Τα μακαρόνια χωρίς γλουτένη κοστίζουν 1,55 ευρώ ενώ τα κανονικά 49 σεντ», λέει στη συνέχεια. Ο Κνοπ βλέπει την αποχή από κάποιες τροφές και το χλευασμό που αυτή προκαλεί ως ένα νέο πρόβλημα. «Τα άτομα που είναι πράγματι αλλεργικά θα υποφέρουν στο τέλος γιατί το πρόβλημά τους δεν θα θεωρείται πια σοβαρό. Αυτό είναι σαν μια μορφή απευαισθητοποίησης της κοινωνίας», συμπεραίνει ο Κνοπ.

Πηγή: www.dw.com

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Καρκίνος προστάτη: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο νόσου
Διατροφή

Καρκίνος προστάτη: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο νόσου

Ιούν 30, 2025
Γκουίνεθ Πάλτροου: Ποια αλλαγή έκανε η «βασίλισσα της ευεξίας» – Τι τρώει επιτέλους μετά από χρόνια
Διατροφή

Γκουίνεθ Πάλτροου: Ποια αλλαγή έκανε η «βασίλισσα της ευεξίας» – Τι τρώει επιτέλους μετά από χρόνια

Ιούν 29, 2025
5 ιδέες για το πιο αντιφλεγμονώδες πρωινό γεύμα που φάγατε ποτέ
Διατροφή

5 ιδέες για το πιο αντιφλεγμονώδες πρωινό γεύμα που φάγατε ποτέ

Ιούν 28, 2025
Άνοια: Τα 3 χόμπι που λειτουργούν ως «ασπίδα» προστασίας
Διατροφή

Άνοια: Τα 3 χόμπι που λειτουργούν ως «ασπίδα» προστασίας

Ιούν 27, 2025
5 λαχανικά που φτιάχνουν το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με ειδικό
Διατροφή

5 λαχανικά που φτιάχνουν το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με ειδικό

Ιούν 26, 2025
15 τροφές με περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι
Διατροφή

15 τροφές με περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι

Ιούν 25, 2025
Next Post
Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες σας

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε τις πετσέτες σας

Μαρμελάδα σύκο by Mairh

Μαρμελάδα σύκο by Mairh

Καιρός τώρα: Στα όρια του καύσωνα η Δευτέρα! Θα αγγίξει τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία

Καιρός τώρα: Στα όρια του καύσωνα η Δευτέρα! Θα αγγίξει τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

http://anilioparkfestival.gr/tickets/http://anilioparkfestival.gr/tickets/
Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd