Τρικαλινός μετατρέπει τα φερτά υλικά και ξύλα που βρίσκει στις όχθες του Πηνειού ποταμού σε έργα τέχνης

Ο Θανάσης Λόης επέστρεψε μετά από 30 χρόνια στην Πηνειάδα και στον ελεύθερο χρόνο δίνει σχήμα και μορφή μέσω της Ξυλογλυπτικής σε φερτά υλικά και ξύλα που βρίσκει στις όχθες του Πηνειού ποταμού.

Η αγάπη για την Τέχνη και την Δημιουργία, πολύ περισσότερο για τη ησυχία του χωριού αποτέλεσαν την αφορμή για την επιστροφή στον γενέθλιο τόπο, που γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά και τα εφηβικά χρόνια.

Μετά από 30 χρόνια απουσίας από το χωριό και με αφορμή τη συνταξιοδότηση από το επάγγελμα του αστυνομικού, ο Θανάσης Λόης, με καταγωγή από την Πηνειάδα του Δήμου Φαρκαδόνας, επέστρεψε στα γενέθλια χώματα του χωριού του.

Κατά την επιστροφή του στο χωριό και στον πλούσιο πλέον ελεύθερο χρόνο, αποφάσισε να ασχοληθεί με την Τέχνη. Με «όπλα» του, τη θέληση και τη διάθεση, ταυτόχρονα και το μεράκι, ασχολείται με την ξυλογλυπτική. Δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα που προέρχονται από τη φύση ή μεταφέρονται από τον Πηνειό ποταμό.

Το ταλέντο του αστείρευτο και μοναδικό, μιας και δίνει σχήμα και μορφή που κανείς από εμάς δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι με λίγη φαντασία φερτά υλικά από τον Πηνειό, αλλά και με ξύλα που βρίσκει στις όχθες του ποταμιού, που περπατούσε, ψάρευε κι έπαιξε τα παιδικά του χρόνια.

Τα δημιουργήματα πολλά και αξιόλογα, ξύλινα σκεύη, διακοσμητικά αντικείμενα, καθίσματα, αλλά και πολλά ακόμη που στην εικόνα τους προκαλούν μεγάλη έκπληξη και εντύπωση.

πηγή: krinitrikalon.gr

«Η αγάπη μου για την ξυλογλυπτική είναι απεριόριστη. Είναι κάτι που με ευχαριστεί και με ηρεμεί. Ειδικά όταν ένα έργο μου ολοκληρώνεται νιώθω μεγάλη ικανοποίηση. Στις όχθες του Πηνειού ποταμού, μπορείς να συναντήσεις τα πάντα. Ακόμη κι ένα άχρηστο ξύλο που για πολλούς μοιάζει ασήμαντο μπορεί να πάρει σχήμα και μορφή και να ομορφαίνει κάποιο χώρο. Μία ρίζα που για κάποιους θα αποτελούσε ένα υλικό για την σόμπα ή το τζάκι για μένα αποτελεί κάτι το σημαντικό και αξιόλογο καθώς μέσα από την φαντασία που θα βάλω θα δημιουργήσω κάτι το ξεχωριστό», σημείωσε ο κ. Λόης, μιλώντας στην τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα «ΚΡΗΝΗ LIVE» .

Ο κ. Λόης μοιράζεται τα εκθέματα του με φίλους και κατοίκους του χωριού. Κάθε σπίτι της Πηνειάδας έχει κι από ένα δημιούργημά του, το οποίο το έχει προσφέρει ως δώρο.

«Τα έργα μου, τα όσα πράγματα και αντικείμενα δημιουργώ τα μοιράζομαι με τους φίλους και τους συγχωριανούς μου. Με ευχαριστεί που τα δέχονται με αγάπη και χαίρομαι, όταν τα βλέπω να φιγουράρουν σε εμφανή σημεία των σπιτιών τους», δήλωσε ο ξυλογλύπτης, συνταξιούχος αστυνομικός.

Στόχος τόσο του κ. Λόη, όσο και των συγχωριανών του και δη της προέδρου της κοινότητας κας Άννας Γιαννακού είναι η δημιουργία ενός μουσείου στο χώρο που θα φιλοξενεί τα δημιουργήματα του. Σκέψη όλων αυτός ο χώρος να δημιουργηθεί στο κτήριο που φιλοξενούσε τα προηγούμενα χρόνια το δημοτικό σχολείο και σήμερα μένει αναξιοποίητο. Το κτήριο είναι παραδοσιακής μορφής μιας και η κατασκευή του έχει γίνει από πέτρα. Ο χώρος αυτός σύμφωνα με τον κ. Λόη και την πρόεδρο του χωριού είναι από τους πλέον κατάλληλους που μπορούν να φιλοξενήσουν το μουσείο Παραδοσιακής Τέχνης και Γλυπτικής.