Τρικαλινοί αναζητούν τροφή σε κάδους απορριμμάτων

Κάποτε φάνταζε μακρινό για τους κατοίκους της πόλης των Τρικάλων να βλέπουν συνανθρώπους τους να αναζητούν τροφή σε κάδους απορριμμάτων. Πλέον με την οικονομικής που πλήττει το σύνολο του πληθυσμού να βαθαίνει όλο και περισσότερο οι εικόνες αυτές αρχίζουν να γίνονται καθημερινές…

Της Βιβής Μαργαρίτη

Άνθρωποι αξιοπρεπείς που μέχρι χθες ζούσαν μία άνετη ζωή, σήμερα αναγκάζονται να ψάχνουν από κάδο σε κάδο για να βρουν λίγη τροφή, για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Δεν ζητούν ελεημοσύνη, φορούν τα ρούχα της προηγούμενης άνετης ζωής τους και «καμουφλάρουν» την πείνα τους. Κοιτούν γύρω αν τους κοιτάει κάποιος και βουτάν το χέρι τους μέσα στον κάδο, ακόμη και στην πλατεία. Κι όταν κάποιος τους προσφέρει βοήθεια του απαντούν πως κατάλαβε λάθος. Προσπαθούν διακριτικά να βρουν ό,τι τρώγεται μέσα από τα σκουπίδια.

Πολλοί από τους συνανθρώπους μας οι οποίοι αναζητούν διακριτικά φαγητό, δεν επιθυμούν να γίνει αντιληπτό από τον κοινωνικό περίγυρο το πρόβλημά τους και γι’ αυτό το λόγο δεν καταφεύγουν σε συσσίτια, ούτε ζητούν τη συμπαράσταση των συγγενών τους. Βιώνουν σιωπηλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, αναζητώντας σε καλάθια ή κάδους απορριμμάτων, σε κασάκια με πεταμένα φρούτα και λαχανικά, τροφή για το καθημερινό τραπέζι.

Διακριτικά

Ήταν πριν λίγες μέρες όταν μου τράβηξε την προσοχή ένας ηλικιωμένος άντρας είχε το βλέμμα ανθρώπου που είναι βουτηγμένος στην απελπισία. Στεκόμουν στην κεντρική γέφυρα και τον παρακολουθούσα. Πλησίασε το καλάθι στην κεντρική πλατεία, κοίταξε γύρω κι όσο πιο διακριτικά μπορούσε έβαλε το χέρι μέσα βρήκε κάτι να φάει και το πήρε όσο πια διακριτικά μπορούσε. Τον ακολούθησα και του πρόσφερα κάτι που είχα μαζί μου. «Λάθος καταλάβατε» μου είπε και πήρε διστακτικά αυτό που του πρόσφερα. Με κοίταξε και δάκρυσε. Δεν χρειάστηκε να πούμε τίποτα άλλο.

Σε κάδους

Δυστυχώς αυτός ο άντρας δεν είναι ο μόνος… Πολλοί είναι οι συνάνθρωποί μας που μέσα στα σπίτια τους ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, εκείνον της επιβίωσης. Αντιμετωπίζουν τη φτώχεια με αξιοπρέπεια.

Λίγες μέρες μετά με το φωτογραφικό μου φακό απαθανάτισα μία οικογένεια στην 25ης Μαρτίου να ψάχνει για τροφή μέσα στον κάδο. Η μητέρα, ο πατέρας και τα δυο τους παιδιά βουτηγμένοι μέσα στον κάδο αναζητώντας λίγη τροφή. Εικόνες που σου προκαλούν πικρά συναισθήματα.

Εικόνες απόλυτης εξαθλίωσης συνθέτουν καρέ-καρέ το παζλ της κρίσης, με πρωταγωνιστές συνανθρώπους μας κάθε ηλικίας, οι οποίοι αναζητούν τροφή στους κάδους απορριμμάτων ψητοπωλείων και σουβλατζίδικων της περιοχής μας.

Επαγγελματίες

Συγκλονιστικές εικόνες που φέρνουν στο φως αθέατες πτυχές της κρίσης, αντικρίζουν καθημερινά οι επαγγελματίες της περιοχής μας, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι οι άνθρωποι που αναζητούν τροφή στα αποφάγια των υπολοίπων, είναι μεγάλης ηλικίας αλλά και νεώτεροι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η εξωτερική τους εμφάνιση δεν μαρτυρά σε καμία περίπτωση τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι δεν είναι λίγοι οι  επαγγελματίες που αποδεικνύουν σε καθημερινή βάση την ευαισθησία που τους διακρίνει, είτε προσφέροντας τροφή σε πεινασμένους και εξαθλιωμένους συνανθρώπους τους, είτε κρεμώντας σακούλες φαγώσιμα στους κάδους, προκειμένου να κορέσουν την πείνα τους όσοι έχουν ανάγκη.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ