Τα τελευταία χρόνια η πόλη μας βιώνει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, με οδυνηρό τρόπο. Από καταστροφικές πλημμύρες μέχρι συχνότερους καύσωνες, υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες και έντονη υποβάθμιση του μικροκλίματος. Την ίδια στιγμή, οι παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής, συρρικνώνουν το πράσινο προς όφελος του τσιμέντου και της ασφάλτου. Περισσότερο τσιμέντο στην κεντρική πλατεία. Περισσότερο τσιμέντο στο πάρκο του Μύλου Ματσόπουλου. Τσιμεντένια ακόμη και τα παγκάκια στην ανάπλαση της παραποτάμιας όχθης! Αυτές και άλλες «αναπλάσεις» εντείνουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας και περιορίζουν το πράσινο που προσφέρει φυσική δροσιά και ανάσα στην πόλη.
Σε αυτό το ήδη βεβαρυμένο περιβάλλον, ο μύκητας (μεταχρωματικό έλκος) που κατέστρεψε εκατοντάδες πλατάνια στις παρόχθιες περιοχές του Ληθαίου και σε κοινόχρηστους χώρους, άφησε πίσω του τεράστιες πράσινες ελλείψεις – χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης από τη δημοτική αρχή.
Όλα αυτά σε μία πόλη, όπως είναι τα Τρίκαλα που εντάχθηκε στο δίκτυο των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης. Δυστυχώς, έχουμε το… όνομα όχι όμως και τη χάρη!
Αξιολογώντας τις κρίσιμες περιβαλλοντικές παραμέτρους και προκρίνοντας την αύξηση κάλυψης πρασίνου ως πιο αισθητική παρέμβαση για τα αστικά τοπία ο συνδυασμός “ΤΡΙΚΑΛΑ – ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΟΥΜΕ” καταθέτει δημόσια πρόταση για:
– Άμεση εκπόνηση και υλοποίηση Σχεδίου Μαζικής Δενδροφύτευσης σε όλες τις γειτονιές, με προτεραιότητα σε σημεία με υψηλό θερμικό φορτίο και περιορισμένο πράσινο. Το σχέδιο θα επεκταθεί και στις τοπικές Κοινότητες με προτεραιότητα σ’ αυτές που χάνονται ολόκληρα δάση λόγω του μύκητα του πλατάνου (Διαλεχτό, Βαλτινό κ.α.).
– Εξάντληση των μέσων για την καταπολέμηση του μύκητα που προκαλεί το μεταχρωματικό έλκος των πλατάνων, σε συνεργασία με τον γεωπονικό σύλλογο αλλά και τα σχετικά πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας.
– Αύξηση της μέριμνας για πιο προσεκτική κλάδευση των φυλλώσεων των δέντρων (για περιορισμό άστοχων και αυστηρών κλαδεύσεων) και προστασία των ριζικών συστημάτων κατά τα έργα υποδομών..
– Αντικατάσταση κάθε χαμένου δέντρου με τουλάχιστον δύο νέα, με επιλογή φυτών ανθεκτικών στις νέες κλιματολογικές συνθήκες και ασθένειες.
– Συμμετοχικές δράσεις με τους πολίτες, με έμφαση τα σχολεία για κοινές δενδροφυτεύσεις.
– Ανάπτυξη πράσινων στεγών σε δημοτικά κτήρια με κίνητρα και τεχνική υποστήριξη.
– Αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πρασίνου και ανάπτυξη κοινών δράσεων με Πανεπιστήμια και Συλλογικότητες για τη σωστή επιλογή ειδών, τη φροντίδα των νέων φυτεύσεων και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων.
Στόχος η ανάπτυξη ενός ευρύτερου δικτύου σκιασμένων διαδρομών, πράσινων πλατειών και κλιματικά ανθεκτικών γειτονιών, που θα κάνουν τα Τρίκαλα όχι απλώς μια κλιματικά ουδέτερη πόλη στα χαρτιά, αλλά έναν τόπο πραγματικά βιώσιμο και ανθρώπινο. Ένα μέρος που αξίζει να ζεις, με λιγότερο τσιμέντο και περισσότερο πράσινο.
Γιώργος Πρ. Ηλιάδης
Επικεφαλής Παράταξης
ΤΡΙΚΑΛΑ, ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΟΥΜ